0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Det blev kaldt 'Spytbakken': Historisk springvand får ny placering på Rådhuspladsen

Det over hundrede år gamle Dragespringvand på Rådhuspladsen bliver flyttet fra det ene hjørne af pladsen til en mere central placeret beliggenhed. Flytningen giver anledning til en version 2.0 af Dragespringvandet.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Mads Nissen
Arkivfoto: Mads Nissen

Dragespringvandet på Rådhuspladsen er udført i et samarbejde mellem Thorvald Bindesbøll og Joakim Skovgaard i forbindelse med en konkurrence om et monument til Amagertorv/Højbro Plads.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

At byggeriet af Københavns Cityring nu er afsluttet betyder ikke blot, at du kan komme hurtigere omkring i hovedstaden – det betyder også, at Dragespringvandet på Rådhuspladsen skal flyttes.

Siden 1904 har springvandet været placeret i det sydvestlige hjørne af pladsen ud mod H.C. Andersens Boulevard og dermed et af byens travleste fodgængerfelter. Den placering dur dog ikke længere ifølge Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune, og Dragespringvandet skal derfor flyttes ind i midten af Rådhuspladsen.

Forvaltningen tog beslutningen om flytningen tilbage i 2016, og nu har man netop fundet de sidste penge i Københavns Kommunes budget for 2020 til at rykke springvandet. Det glæder teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL), skriver TV 2 Lorry:

»Vi har ventet i lang tid på, at metroen blev færdig, så vi kunne få vores plads (Rådhuspladsen, red.) tilbage. Nu er Metrocityringen indviet, og flytningen af Dragespringvandet vil være prikken over i’et«, siger hun i en pressemeddelelse.

Flytningen af springvandet står til at koste 11,5 millioner kroner. To tredjele af udgifterne forbundet herved er støttet af Aage og Johanne Louis-Hansens Fonden, mens Københavns Kommune betaler den sidste tredjedel selv.

Tilbage til den oprindelige form

Det var et enigt Teknik- og miljøudvalg, der i 2016 vedtog den endelige plan for, hvordan Rådhuspladsen skulle se ud efter den nylige indgivelse af Cityringen, da flytningen blev bestemt.

Udover selve flytningen vil Dragespringvandet blive ført tilbage til den form, det havde frem til 1954. Dengang blev et yderbassin med en diameter på 14 meter fjernet i forbindelse med en udvidelse af H.C. Andersens Boulevard, hvorfor springvandet blev flyttet til dets nuværende placering.

Tage Christensen
Foto: Tage Christensen

Yderbassinet blev placeret på Brønshøj Torv, hvor det stod frem til 2001. Siden har bassinet været skilt ad og opmagasineret – men nu kommer det altså igen til ære og værdighed på Rådhuspladsen.

Version 2.0

Det over hundred år gamle springvand blev indviet i 1904 i et samarbejde mellem de to kunstnere Thorvald Bindesbøll og Joakim Skovgaard.

Dragespringvandet var oprindeligt tegnet til at stå på Amagertorv/Højbro Plads, men tabte konkurrencen om placeringen til Storkespringvandet og endte på Rådhuspladsen i stedet for.

Siden indvielsen i begyndelsen af 1900-tallet har springvandet haft forskellige udformninger og placeringer: Det var for eksempel først i 1923, at den store tyr i midten blev en del af fontænen. Indtil da blev Dragespringvandet kritiseret i pressen, og det fik hånligt kaldenavnet ’Spytbakken’ med henvisning til dets yderste kumme.

Dragespringet 2.0 genopstår med det ydre bassin i midten af Rådhuspladsen, når det efter planen indvies i foråret 2022.

Læs mere:

Annonce

IBYEN

PR/Omar

Ibyen guider:   Her kan du få mindst tre retter takeaway for maks. 200 kroner

Miriam Dalsgaard

»På grøntsagernes ankomstdag er stedet her det rene Hunger Games«:  Her er Københavns bedste asiatiske købmænd

PR/Brace

Her er 10 steder med fremragende takeaway ifølge Politikens madanmeldere

Gregers Tycho/RITZAU

Træt af gåturen om Søerne? Her er 5 dagsture ud af byen

Finn Frandsen

Normalt ville jeg aldrig afsløre dem. Men her får du mine 21 favoritter, når jeg skal bestille asiatisk takeaway

Jens Dresling