0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

En kæmpestatue kan være på vej ved Søerne i København. Sådan skal den se ud

Et bidrag til Danmarks meget beskedne samling af kvindestatuer er måske på vej. Bag skulpturen står kunstneren Kirsten Justesen.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Per Folkver
Foto: Per Folkver

En seks meter høj bronzeskulptur af grevinde Danner kan være på vej til Sankt Jørgens Sø.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er ikke mange af historiens store kvinder, der i dag står foreviget som statuer rundtomkring i Danmark.

Kun 28 ud af næsten 2.500 monumenter, statuer og mindesmærker over hele landet forestiller kvinder, og af deciderede statuer findes der kun 6 i Danmark, der forestiller navngivne kvinder.

Blandt de ganske få navngive kvinder kan blandt andet nævnes dronning Caroline Amalie ved Rosenborg Slot, Margrete I i Roskilde og skoleleder Natalie Zahle, som står i Ørstedsparken.

Hun kæmpede for kvinders rettigheder og sørgede for, at kvinder og børn, der ikke var heldigt stillet fra starten, fik mulighed for at forløse deres potentiale. Derfor fortjener hun en statue

Men måske er en syvende kvindestatue på vej til hovedstaden. Såfremt forslaget får medvind i Københavns Borgerrepræsentation, vil der blive opført en statue af grevinde Danner ved Søerne i København.

Projektet er igangsat af organisationen Danner i samarbejde med kunstneren Kirsten Justesen, som selv var med til at besætte Dannerhuset i 1979.

Kirsten Justesen
Foto: Kirsten Justesen

Danner-statuen af Kirsten Justesen er 6 meter høj - omtrent samme højde som Storkespringvandet på Amagertorv.

»Vi synes generelt, der er for få statuer af kvinder, og grevinde Danner er et rigtig godt bud på en kvinde, som har haft stor betydning for mange. Hun kæmpede for kvinders rettigheder og sørgede for, at kvinder og børn, der ikke var heldigt stillet fra starten, fik mulighed for at forløse deres potentiale. Derfor fortjener hun en statue«, siger Lisbeth Jessen, direktør i Danner.

Parterne håbede på, at projektet vil blive godkendt i Teknik- og Miljøudvalget mandag aften, men behandlingen af projektet blev dog udsat til næste møde, oplyser Mette Annelie Rasmussen (R), medlem af Teknik- og Miljøudvalget, til Ibyen og nævner, at hun vil stemme for projektet.

Hvis projektet godkendes af Teknik- og Miljøudvalget, skal det behandles i Borgerrepræsentation 22. april, og hvis statuen godkendes, skal der søges finansiering til at opføre den.

Grevinden så aldrig Dannerhuset

Visionen er en seks meter høj bronzefigur, som skal placeres på hjørnet af Skt. Jørgens Sø skråt over for Dannerhuset, som ligger i Nansensgade.