0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

En kæmpestatue kan være på vej ved Søerne i København. Sådan skal den se ud

Et bidrag til Danmarks meget beskedne samling af kvindestatuer er måske på vej. Bag skulpturen står kunstneren Kirsten Justesen.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Per Folkver
Foto: Per Folkver

En seks meter høj bronzeskulptur af grevinde Danner kan være på vej til Sankt Jørgens Sø.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er ikke mange af historiens store kvinder, der i dag står foreviget som statuer rundtomkring i Danmark.

Kun 28 ud af næsten 2.500 monumenter, statuer og mindesmærker over hele landet forestiller kvinder, og af deciderede statuer findes der kun 6 i Danmark, der forestiller navngivne kvinder.

Blandt de ganske få navngive kvinder kan blandt andet nævnes dronning Caroline Amalie ved Rosenborg Slot, Margrete I i Roskilde og skoleleder Natalie Zahle, som står i Ørstedsparken.

Hun kæmpede for kvinders rettigheder og sørgede for, at kvinder og børn, der ikke var heldigt stillet fra starten, fik mulighed for at forløse deres potentiale. Derfor fortjener hun en statue

Men måske er en syvende kvindestatue på vej til hovedstaden. Såfremt forslaget får medvind i Københavns Borgerrepræsentation, vil der blive opført en statue af grevinde Danner ved Søerne i København.

Projektet er igangsat af organisationen Danner i samarbejde med kunstneren Kirsten Justesen, som selv var med til at besætte Dannerhuset i 1979.

Kirsten Justesen
Foto: Kirsten Justesen

Danner-statuen af Kirsten Justesen er 6 meter høj - omtrent samme højde som Storkespringvandet på Amagertorv.

»Vi synes generelt, der er for få statuer af kvinder, og grevinde Danner er et rigtig godt bud på en kvinde, som har haft stor betydning for mange. Hun kæmpede for kvinders rettigheder og sørgede for, at kvinder og børn, der ikke var heldigt stillet fra starten, fik mulighed for at forløse deres potentiale. Derfor fortjener hun en statue«, siger Lisbeth Jessen, direktør i Danner.

Parterne håbede på, at projektet vil blive godkendt i Teknik- og Miljøudvalget mandag aften, men behandlingen af projektet blev dog udsat til næste møde, oplyser Mette Annelie Rasmussen (R), medlem af Teknik- og Miljøudvalget, til Ibyen og nævner, at hun vil stemme for projektet.

Hvis projektet godkendes af Teknik- og Miljøudvalget, skal det behandles i Borgerrepræsentation 22. april, og hvis statuen godkendes, skal der søges finansiering til at opføre den.

Grevinden så aldrig Dannerhuset

Visionen er en seks meter høj bronzefigur, som skal placeres på hjørnet af Skt. Jørgens Sø skråt over for Dannerhuset, som ligger i Nansensgade.

Figuren skal omsluttes af en træbænk, hvor forbipasserende kan sætte sig, og i sin hånd skal grevinde Danner holde et stykke papir som symbol på den rolle, hun spillede i forhold til kongens underskrift af grundloven i 1849.

»Grevinden døde i 1874, og huset blev først færdigopført i 1875, så hun har aldrig set det. Hele tanken er, at hun skal stå på græsplænen skråt overfor, så hun kan se det hus, der var hendes drøm om et sted, hvor fattige fruentimmere kunne få husly«, fortæller Lisbeth Jessen.

Et hus for trængende fruentimmer

Grevinde Danner havde det borgerlige navn Louise Christine Rasmussen og var ’gift til venstre hånd’ med kong Frederik VII. I 1873 besluttede grevinden at stifte en fond og opføre et hus for »Trængende Fruentimmer af Arbejderklassen«.

Jan Unger
Foto: Jan Unger

Dannerhuset i København er et krisecenter for kvinder der har været udsat for vold i hjemmet. Opkaldt efter grevinde Danner.

De efterfølgende godt 100 år fungerede huset som et hjem for kvinder i nød, men blev derefter solgt til nye ejere, der ønskede at rive det ned.

Sådan gik det ikke, for 2. november 1979 besatte 300 feminister fra rødstrømpebevægelsen huset og købte det tilbage som kvindehus. I dag er huset navngivet Dannerhuset efter grevinden, og siden 1980 har det fungeret som et kvinde- og krisecenter, der drives af den private organisation Danner.

Projektet har allerede været til høring ved Rådet for Visuel Kunst, Københavns Kommune. I høringssvaret kunne man læse:

»Rådet forholder sig positivt til projektet, som det finder enestående i sin karakter. Der er tale om en særdeles dygtig kunstner, der er pioner inden for sit felt, og som med den skitserede skulptur bidrager med en samtidig vinkel på genren«.

Læs mere:

Annonce

IBYEN

Ian Dooley

Ibyens isguide:  Hvor får man den bedste is i København? Her er 17 skarpe bud

Mads Nissen

Cheap Eats 2021:  De bedste måltider i København til max 100 kroner

Jens Dresling

Hypet italiensk is:  Her er 8 ting, du skal spise, drikke, læse og opleve denne måned

Ugood/PR

10 københavnere fortæller, hvor de går hen, når de savner autentisk mad fra deres hjemland

PR/Andrej Vasilenko

Stor guide:  Her er alle de forestillinger, Politikens anmeldere glæder sig mest til at se, når scenerne åbner

Thomas Borberg

Politikens madanmelder er ikke i tvivl:  Her skal jeg spise i aften

PR/Omar

Ibyen guider:   Her kan du få mindst tre retter takeaway for maks. 200 kroner