Kvindernes Kampdag er for alle. Ibyen guider til 8 steder, du kan fejre kampdagen fredag.
Foto: Per Marquard Otzen/per.marquard.otzen@pol.dk

Kvindernes Kampdag er for alle. Ibyen guider til 8 steder, du kan fejre kampdagen fredag.

Guider

Who run the world? Ibyens store guide til Kvindernes Internationale Kampdag

8. marts markerer både de kampe, der er vundet, og de kampe, der fortsat skal kæmpes. Ibyen guider her til otte arrangementer, der byder på alt fra demonstration til gadesport og poetry slam.

Guider

Bor man i Berlin, har man fra 2020 helt fri 8. marts. Parlamentet i den tyske hovedstad har nemlig udråbt Kvindernes Internationale Kampdag som officiel helligdag. I Kina får man en halv fridag.

Herhjemme får man ikke noget, men det betyder ikke, at dagen ikke bliver markeret.

Demonstrationstog gennem Københavns gader på Kvindernes Internationale Kampdag 1985.
Foto: Finn Frandsen

Demonstrationstog gennem Københavns gader på Kvindernes Internationale Kampdag 1985.

Ibyen guider her til steder, hvor du kan fejre kampdagen – i den by, hvor selve ideen om Kvindernes Internationale Kampdag blev lanceret af den tyske politiker og socialist Clara Zetkin i Folkets Hus, der dengang lå på Jagtvej 69.

Og selv om der er sket ting i samfundet siden, er der stadig nok at tage fat på.

1. Hyldest til Røde Rosa på Arbejdermuseet

Start dagen med at få opfrisket din historiske viden på Arbejdermusset, der har afsat morgenen til at hylde Rosa Luxemborg, der var en tysk-polsk politisk tænker. I år er det nemlig 100 år siden, hun blev myrdet for sine revolutionære aktiviteter.

Blandt andet vil historiker Marie Frederiksen fortælle om Rosa Luxemborgs politiske og feministiske virke, og hvorfor hun er en af de mest ikoniske personer på venstrefløjen. Luxemborg var for resten også forbi Folkets Hus på Jagtvej 69 og arbejdede sammen med Clara Zetkin.

For mere info og billetter, se her.

Røde Rosa – Kampdag i hyldest til Rosa Luxemburg, Arbejdermuseet, Rømersgade 22, 1362 København K, kl. 8.30-9.30

2. Alle feminister på gaden!

Ingen kampdag uden demo. Derfor kalder alliancen Feministisk 8. marts sammen med 19 andre organisationer alle feminister på gaden for at tage fælles skridt mod et mere retfærdigt og lige samfund.

Demonstrationen starter ved Vor Frue Plads 16.30 og varer til 18.30. Der vil være forskellige talere, blandt andre professor i statskundskab Drude Dahlerup, der er aktuel med bogen ’Demokrati uden kvinder?’.

Mere info her.

Har du lyst til at lave et banner, et skilt eller noget tredje til demonstrationen, vil der være fælles forberedelsesaften 6. marts kl. 18-20. Se mere her.

Alle feminister på gaden! Vor Frue Plads, 1165 København K, kl. 16.30-18.30

3. Gadesport på Enghavevej

Alle er velkomne til GAME Streetmekkas fejring af Kvindernes Internationale Kampdag. Der vil være workshops i parkour, graffiti, neglekunst og skating, og senere på aftenen vil der være dansekonkurrencer og live acts med blandt andre Iris Gold.

Alle repræsentanter og undervisere vil være kvinder, og det er ganske gratis at deltage.

Mere info her.

Women’s Day/ GAME Streetmekka CPH, Enghavevej 82, 2450 København V, kl. 17-20

4. HUN SOLO på Hotel Cecil

For andet år i træk præsenterer Hotel Cecil koncertformatet HUN SOLO på Kvindernes Kampdag. Fem solokoncerter med fem kvindelige artister lægger vejen forbi: Den svenske sangerinde Jenny Wilson, Selina Gin (forsangeren i Nelson Can), Drew, Kirstine Stubbe Teglbjærg og Nana Jacobi.

HUN SOLO er et format, der gennem fem skiftende solokoncerter med kvindelige musikere per aften ønsker at sætte fokus på ligestilling inden for musikbranchen.

For mere info og billetter, se her.

HUN SOLO, Hotel Cecil, Niels Hemmingsens Gade 10, 1153 København, kl. 20-23

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

5. Mino Talks på Hovedbiblioteket

Selv om 8. marts hedder Kvindernes Kampdag, er det også en dag, der handler om ligestilling for alle andre minoriteter. Det sætter organisationen Mino Danmark fokus på med deres paneldebat på Hovedbiblioteket i dagens anledning.

Deres kampdagsarrangement er efter eget udsagn det mest ambitiøse, de har haft indtil videre, og programmet er fyldt med empowerment, humor, styrke og repræsentation.

Gæsterne tæller blandt andre forfatteren Sara Omar, debattøren Mary Consolata Namagambe og influenceren Irina Olsen, og debatterne vil omhandle forælderskab og forretning.

For mere info, se her.

6. Poetry Slam i Valby Kulturhus

Der er lagt op til hårdtslående ordkamp, når Valby Kulturhus inviterer til poetry slam på Kvindernes Internationale Kampdag. Der skal uddeles verbale tæsk og kærlighed til både mænd og kvinder, feminister og ikke-feminister.

Aftenens vært er Peter Dyreborg, som er tidligere danmarksmester i poetry slam, og med sig har han seks kampparate, kvindelige slammere.

For mere info og billetter, se her.

Poetry Slam, Teatersalen Valby Kulturhus, Valgårdsvej 4, 2500 Valby, kl. 20-22

7. Sydafrikansk kvindekamp i Cinemateket

Vil du orientere dig i kvindekampen uden for landets grænser, kan du tage en tur i Cinemateket, der sætter fokus på Sydafrikansk kvindehistorie med dokumentarfilmen ’Standing On Their Shoulders’ af instruktøren Xoliswa Sithols.

Filmen er en fortælling om, hvordan kvinder i generationer har bekæmpet diskrimination på baggrund af race, klasse og køn – og stadig gør det. Den minder os om den kvindelige modstandskraft, som ellers lader til at være blevet glemt i historien om Sydafrikas befrielse, det politiske parti African National Congress, ANC, og stærke, modige mænd.

For mere info og billetter, se her.

Standing On Their Shoulders, Cinemateket, Gothersgade 55, 1123 København K, kl. 21

8. Kampdag på Vega og efterfest på Ideal Bar

Er du sådan en, der gerne vil have lidt af det hele, kan det være, du skal tage et smut forbi Vega, hvor Kvinfo for femte år i træk fejrer 8. marts. Aftenen byder både på taler, underholdning og musik fra personer, der alle har præget kønsdebatten i det seneste år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Efterfølgende vil der være fest i Ideal Bar, så du kan få afløb for al den kampgejst og energi, du har fået opsamlet i løbet af dagen.

For mere info og billetter, se her.

Kvinfo inviterer til 8. marts, Store Vega, Enghavevej 40, 1674 København V, kl. 18.30-22

God kampdag!

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

IBYEN