Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ubehøvlet. »Skete det lige? Sagde han det?« Ida Rud oplever alt for ofte, at fremmede råber skældsord efter hende på gaden.
Foto: Nanna Navntoft

Ubehøvlet. »Skete det lige? Sagde han det?« Ida Rud oplever alt for ofte, at fremmede råber skældsord efter hende på gaden.

Klummer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klumme: Min sjæl bliver hakket i stykker, når fremmede råber »fede kælling«

Ida Rud bliver jævnligt mødt af stride tilråb, mens hun cykler. Men hun nægter at skamme sig over sin krop.

Klummer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dit fede dyr, du kører uden lys!«.

Jeg havde lige været til koncert i Pumpehuset og holdt på min cykel for rødt lys ved krydset ved H.C. Andersens Boulevard.

Var ellers så glad. Det havde været en god dag med spændende arbejde og godt selskab. Men på et splitsekund blev det ødelagt.

Ikke på grund af det med lyset. For ja, jeg havde ikke nogen baglygte på mit mintblå lyn (lygten var selvfølgelig blevet stjålet, det er jo København, det her).

Men ... »Dit fede dyr«. Sagt af en ung mand, der var passager i en bil, som bare kørte hurtigt væk bagefter. Det var en lussing til min sjæl. Og jeg får dem så ofte.

Ikke første gang

Forrige gang var kun 10 dage forinden den nyeste. Sent om natten ved Østerport Station gik jeg forbi to fyre.

»Hey, what are you doing?«, snøvlede den ene af dem. De var vist ret berusede.

»Nej, hun er for tyk til at kneppe!«, afbrød hans ven ham.

»Nårh ja, hahaha!«, grinede charmetrold nummer et – og reddede på den måde ansigt efter at have lagt an på den tykke pige.

Altså. Jeg er tyk. Det har jeg altid været. I mere eller mindre varierende grad. Siden sidste år har jeg tabt cirka 20 kilo, men jeg er rund og blød over det hele. Jeg får mange komplimenter. Noget tøj kan jeg passe i størrelse 42, og jeg føler mig på mange måder ret normal af udseende. Til tider endda attraktiv.

Alligevel er det, som om kommentarerne er blevet flere og værre, nu jeg hvor jeg befinder mig et sted på tærsklen mellem at være slank og fed. Hvorfor provokerer det dem sådan?

Nogle gange tænker jeg, det skyldes, at jeg går med tætsiddende, formfremhævende kjoler – for jeg skammer mig ikke. Men det tror jeg, mange synes, at jeg burde gøre. Skamme mig og gemme mig. Enten derhjemme eller i teltlignende tøj, som ’skjuler’ min bløde mave og store numse.

Hvad ville det nytte at fortælle dem, hvor ked af det jeg bliver?

Der er et mønster: Jeg er altid alene. Det sker i det offentlige rum. Oftest er det en fyr, altid i selskab med drengevenner, der i forbifarten lige skal smide en destruktiv kommentar om, at jeg er fed og klam. En gang imellem er det en flok tøser i alt fra alderen 13 til 43, der kollektivt sender mig elevatorblikket og så med slet undertrykt hvisken hviner: »Ej, så I, hvad hun havde på?«.

Det sker jævnligt

Jeg blev mobbet som barn. Fordi jeg var tyk. Min mor var god til at lære mig, at når folk sagde noget grimt til mig, så havde de det selv dårligt. Men at jeg altid skulle behandle andre, som jeg gerne selv ville behandles.

Jeg synes, det er en god ting, min mor har lært mig. Jeg ville ønske, det var noget, alle havde lært af deres mødre eller fædre ... men det er det desværre ikke. Det kan det ikke være. For så ville jeg vel ikke jævnligt få kommentarer som:

»Pas på, at cyklen ikke braser sammen under dig!«.

»Fede kælling, hvor er du ulækker!«.

Og min favorit. Den, som ikke glider ud i glemslen, som de andre sårende kommentarer heldigvis gør: »Du er så klam, kan du ikke bare dø?!«.

Og det er fremmede mennesker, der siger det til mig.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Når jeg får en fat-shamende kommentar, siger jeg ikke fra. Først og fremmest fordi jeg bliver helt paf. Går i stå, stopper nærmest med at trække vejret . Skete det lige? Sagde han det? Og når jeg kan tænke klart igen, er synderen væk.

Alligevel har jeg ikke lyst til at sige noget kækt og overskudsagtigt til vedkommende. De må være små, usle mennesker, siden de har behov for at hævde sig på mine vegne, og det må bunde i smerte.

Men jeg kan ikke tro, de har megen empati – så hvad ville det nytte at fortælle dem, hvor ked af det jeg bliver? At jeg går hjem og kigger mig i spejlet og tænker, at de har ret. At jeg er fed og ulækker. At jeg faktisk burde tage livet af mig selv ...

Det har ikke noget med mig at gøre. Det ved jeg. Men det er stadig mig, det går ud over. Min følsomme sjæl, der bliver hakket stykker af.

Folk må synes og mene, lige præcis hvad de vil om mig og min krop, mens jeg cykler.

Men kære København. Kan vi ikke aftale, at I venter med at tale grimt om mig – om nogen – til vi er uden for hørevidde? Sig dog hjertens gerne noget pænt. Det tror jeg, både byen og verden ville blive et bedre sted af.

Læs mere:

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Ibyen guider:  Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips