0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

S udsætter forbud mod sprøjtegifte, der mistænkes for at give børn kræft

Socialdemokratiet foreslog i 2018 et øjeblikkeligt forbud mod pesticider, der mistænkes for at give børn leukæmi. Nu haster det ikke for miljøministeren.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Peter Hove Olesen
Foto: Peter Hove Olesen

En international undersøgelses foreløbige resultater viste i august, at børn kan have en øget risiko for at udvikle børneleukæmi, hvis deres mødre under graviditeten har boet i nærheden af danske marker sprøjtet med en række særlige pesticider.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

For et år siden ønskede Socialdemokratiet hurtigst muligt at forbyde en række sprøjtemidler, der mistænkes for at give børn leukæmi. Nu har partiet overtaget regeringsmagten og har knap så travlt.

Sagen drejer sig om fire pesticider, hvoraf tre bruges i det danske landbrug. De foreløbige resultater af en international undersøgelse pegede i august 2018 på, at sprøjtemidlerne kan være skyld i børneleukæmi.

Det fik Socialdemokratiets daværende miljøordfører Christian Rabjerg Madsen til at gå i alarmberedskab.

»Det her er så alvorlig en mistanke, at der bliver vi nødt til at reagere. Derfor foreslår vi et straksforbud, indtil undersøgelsen foreligger«, sagde Christian Rabjerg Madsen til TV 2.

Den daværende miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) besluttede at vente på det internationale forskerholds endelige resultater og nedsatte samtidig en dansk arbejdsgruppe, der skulle følge op. Det var utilstrækkeligt, lød det fra Socialdemokratiet og andre partier i rød blok.

Nu har det nykronede regeringsparti tilsyneladende skiftet mening.

I et mailsvar til en bekymret borger svarer en embedsmand på vegne af miljøminister Lea Wermelin (S), at ministeren vil vente på den internationale undersøgelse, der endnu ikke er helt færdig.

»Afhængigt af de endelige resultater af undersøgelsen vil alle relevante handlemuligheder blive undersøgt«, skriver embedsmanden.

Den nye tøvende holdning kommer bag på Enhedslistens miljøordfører, Mai Villadsen, der gerne så et straksforbud mod pesticiderne hurtigst muligt.

»Det overrasker mig gevaldigt, hvis ministeren ikke også mener det, for det har jo været Socialdemokratiets politik indtil lige før valget«, siger hun.

Det er imidlertid vanskeligt at finde ud af, om der er overensstemmelse mellem, hvad ministeriet og ministeren mener.

Politiken har kontaktet Lea Wermelin, der er på ferie. Det har derfor kun været muligt at få et skriftligt svar. Her bekræfter ministeren, at hun ikke er ved at indføre et straksforbud nu og her. Hun vil tidligst se på området efter sommeren.

»Jeg har været minister i tre uger, og der er en masse, vi skal tage stilling til«, skriver hun.

I mailsvaret skriver hun dog også, at hun ikke har kendt til henvendelsen fra den bekymrede borger.

»Det har hidtil været normal praksis, at Miljø- og Fødevareministeriet har svaret på borgerhenvendelser på vegne af ministeren, som det er tilfældet i denne sag«, skriver hun.

I svaret til borgeren står der ellers, at miljøministeren har bedt embedsmanden svare på hendes vegne.

Styrelse manede til ro

Beslutningen om ikke at indføre et øjeblikkeligt forbud mod de pesticider, der mistænkes for at give børn leukæmi, er den nye miljøministers tredje kursændring på blot en uge.

Tirsdag kunne Politiken fortælle, at Lea Wermelin lægger op til uændret praksis over for brugen af et insektmiddel, der er forbudt i EU, fordi det er særdeles skadeligt for bier. Før valget kritiserede Socialdemokratiet ellers den tidligere regering for at give landbruget dispensation til at bruge stoffet.

Sidste torsdag vakte det opsigt, da ministeren aflyste en indhegning af vilde ulve, som Socialdemokratiet selv havde foreslået sidste år.

Annonce

Undersøgelsen, som ministeriet venter på, udarbejdes af det amerikanske National Cancer Institute i samarbejde med Aarhus Universitet og Statens Serum Institut. De foreløbigt kendte resultater indikerer, at børn kan have en øget risiko for at udvikle børneleukæmi, hvis deres mødre under graviditeten har boet i nærheden af marker sprøjtet med pesticiderne pendimethalin, bromoxynil, fluoxypyr og ioxynil. Sidstnævnte er forbudt.

Men der er store usikkerheder ved de foreløbige resultater, lød det i august 2018 fra både de internationale forskere og Sundhedsstyrelsen. Også seniorforsker i Kræftens Bekæmpelse, Jonni Hansen, manede til ro hos både gravide med bopæl nær et landbrug og politikere, der stod klar med krav om forbud:

»Set fra et folkesundhedsperspektiv er det måske lidt af en overreaktion«, sagde han dengang til TV 2 og bemærkede, at undersøgelsens tal indikerer, at pesticiderne kan være skyld i, at et barn hvert andet år får leukæmi.

Miljø- og Fødevareministeriet ved ikke, hvor længe de kommer til at vente på de endelige resultater af researchprojektet om pesticider og børneleukæmi.

Seniorforsker på Aarhus Universitet Steen Gyldenkærne har været en del af forskerholdet og fortæller, at de i denne uge lagde sidste hånd på den videnskabelige artikel. Han forventer, den inden længe vil blive sendt til godkendelse hos et amerikansk tidsskrift, men må ikke fortælle om konklusionerne.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts