0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Statsminister Mette Frederiksen (S) på mandagens pressemøde: Vi skal blive hjemme i påsken.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Overblik.: Her er mandagens vigtigste coronahistorier

Danmark skal være lukket ned i yderligere to uger. Statsministeren forlængede mandag på et pressemøde restriktioner frem til 13. april, der er 2. påskedag.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Velkommen til overblikket over mandagens vigtigste historier om coronavirus.

Regeringen har valgt at forlænge den mest omfattende nedlukning af Danmark i nyere tid med to uger.

Alle de nuværende restriktioner vil vare frem til 2. påskedag - det vil sige til mandag 13. april. Restriktioner blev ikke strammet, men blandt andet hjemsendelsen af offentligt ansatte uden kritiske funktioner, lukningen af daginstitutioner og uddannelsesinstitutioner samt forbuddet mod forsamlinger på mere end 10 personer fortsætter.

24 coronasmittede er døde. Statens Serum Institut oplyste mandag, at 254 er indlagt på hospitaler og sygehuse med coronavirus. Af dem er 55 indlagt på intensivafdelinger, og 47 i respirator.

Restriktioner virker

Inden statsminister Mette Frederiksen (S) havde oplyst, at restriktionerne blev videreført, havde Statens Serum Institut offentliggjort en rapport om effekten af de stramme restriktioner, som blev vurderet til at kunne reducere antallet af smittede som følge af coronavirus med 30-50 procent.

»Dette vil have en betydelig positiv effekt på den forventede belastning af sygehusene. En forudsætning for dette er dog, at perioden med nedsat kontakt i samfundet forlænges ud over den 30. marts 2020«, skrev instituttet.

Minister skaber forvirring

De danske sundhedsmyndigheder skal teste »mere aggressivt«, så flere danskere kan få vished for, om de er smittet med coronavirus, sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde mandag.

Men der har været skiftende meldinger fra ministeren, og det forvirrer, mener flere fagfolk, mens de praktiserende læger advarer om, at virkeligheden slet ikke afspejler ministerens ambitioner.

Det er ikke kun ældre, som bliver smittet af coronavirus. 30 procent af de danskere, som er eller har været indlagt med covid-19, er under 60 år. Det er helt som ventet, siger faglig direktør Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut.

Efter coronavirus begyndte at sprede sig hertil lands for to uger siden, har langt de fleste af de indlagte været ældre borgere. Men også en del midaldrende voksne har overnattet i en hospitalsseng.

Landets aviser sender et nødråb. På grund af coronakrisen er der kun få, der tegner annoncer. Derfor sender danske medier nu et nødråb til regeringen om at træde til med hjælp. De eksisterende hjælpepakker egner sig ikke, lyder det.

Strandet i udlandet

Det er ikke alle danskere i udlandet, som er kommet hjem til Danmark, inden luftrummet verden over er begyndet at lukke.

263 danskere er strandet i Peru og har tilmeldt sig Udenrigsministeriets ’krisedatabase’. I Ecuador er tallet 138. Samlet set er der pr. 23. marts registreret 1.432 danskere i udlandet, som har brug for hjælp til at komme hjem, oplyser Udenrigsministeriet, men det er kun en brøkdel af de strandede, som står på listen, lyder vurderingen.

Blandt de strandede er Mette og Guido Stærkind, som begge er læger. De ville hellere end gerne melde sig under fanerne i kampen mod coronavirus i Danmark.

Færre regler i Sverige

Den socialdemokratiske statsminister i Sverige, Stefan Løfven, holdt søndag aften en sjælden tv-tale til det svenske folk, men den rummede ikke skærpede restriktioner.

De svenske myndigheder har fortsat en markant anderledes strategi end stort set alle andre europæiske nationer, herunder Danmark, hvor langt større dele af samfundet er lukket ned.

Annonce

I Sverige er skolerne stadig åbne, og de fleste diskoteker, beværtninger og restauranter holder åbent som normalt. Det gør en dansk professor nervøs på svenskernes vegne.

Storbritannien har længe holdt igen med restriktioner, men nu forbyder Storbritannien alle forsamlinger over to personer, undtaget folk der bor sammen. Det sagde premierminister Boris Johnson mandag aften ifølge Reuters.

Tidligere har Boris Johnson og hans konservative regering fået kritik for at handle for langsomt i kampen mod coronavirus.

Verdensomspændende

Der er konstateret mere end 300.000 tilfælde af coronavirus på verdensplan, og virusset forekommer i næsten alle verdens lande.

Det oplyste generaldirektør i Verdenssundhedsorganisationen (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, på et pressemøde mandag ifølge Reuters.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

Forsiden