Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Torben Åndahl
Foto: Torben Åndahl

Om dagen spejler omgivelserne sig i glasfacaden, men når det bliver mørkt, kan forbipasserende se, hvad der foregår bag facaden.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bryggens nye byggeri er ikke en ordinær glaskasse

Nyt byggeri formidler sammenstødet mellem kirke, boligkvarter og kontorhus.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er dukket et ret sjovt kontorhus op i Halfdansgade på Islands Brygge.

Det ser ud, som om siderne er blevet taget af og der i stedet er sat en glasvæg i, så man kan kigge ind i huset. Sådan lidt som et dukkehus. At det giver disse associationer og ikke bare er blevet endnu et glashus, skyldes muligvis det markante tag, der er foldet og trukket ned langs gavlen, hvor det stopper en halv meter over fortovet.

LÆS OGSÅ

Formen er ikke bare til sjov og ballade. Arkitektur bærer jo stemninger, og det muntre register er sjældent besøgt, for hvis det ikke skal virke anstrengt, skal det som regel være bundet i noget andet, konteksten eller en historisk reference.

Huset her har primært ladet sig forme af konteksten. Det udnytter sin lille grund godt og fungerer som en overraskende tolkning i moderne materialer af sine hovedsagelig hundrede år ældre omgivelser.

Komplicerede omgivelser
Kasper Danielsens tegnestue har tegnet det ejendommelige kontorhus til en udfordrende grund. Huset blev opført, da nabohuset, en fin prunkløs fabrik i gule mursten, blev renoveret og omdannet til kontorer. Området mellem de to kontorhuse er blevet ryddet for småbygninger og udlagt til parkeringsplads og fælles udearealer med blandt andet petanquebane.

LÆS OGSÅ

Men det var de øvrige nabobygninger, der virkelig gjorde opgaven udfordrende. På den anden side af gaden ligger nogle af Islands Brygges fine boligkarreer, bagtil deler nybyggeriet gavl med et højere betonbyggeri fra 1970’erne, og fortil ligger en spids vinkelgrund mellem Snorregade og Halfdansgade, hvor Hans Tausens Kirke står og troner i sin røde teglstensdragt og fuldender indtrykket af en blandet urban bolsjepose.

Tegl er det dominerende materiale, og der er mange saddeltage. Det er disse forhold, det besynderlige tag henviser til uden at gentage noget konkret i omgivelserne. Den stiliserede harmonikaform i tagets foldninger ligger på tværs af husets længde. Dermed formidler taget gadens forløb og understreger blikretningen for husets store panoramavindue mod kirken og havnen.

Lys og udsigt
Vinduesprofilerne er smalle og danner et fint mønster, der fortæller om de bagvedliggende etageadskillelser.

Hjørnet mod gaden er afskåret, så huset her får en smallere gavl og danner en tragt ind mod gården. Hovedindgangen er placeret i dette skrå hjørne.

Kontorerne er på nogle etager åbne og på andre opdelt af glasvægge. Så alle har gennemlys og vid udsigt. Huset er bare 15 meter bredt, så man kan i den grad følge med i vejret og gaden.

LÆS OGSÅ

Indenfor er der selvfølgelig lyst, men ikke mere end at kunstbelysningen også er tændt på en almindelig let skyet septemberdag. Det er nemlig sådan i moderne glashuse, at man for at sikre sig mod overophedning er nødt til at belægge glasset med en metaloverflade, der også tager en god portion af lysindfaldet.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

 • Maud Lervik

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol
  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om vores nattesøvn.

Forsiden