0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ny analyse: Når staten giver 1 krone til et museum, får samfundet pengene flere gange igen

Museerne bidrager med betydelig flere milliarder til samfundskagen, end staten giver dem i støtte, viser en analyse fra Dansk Industri.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Design Museum Danmark har siden 2011 øget sine besøgstal fra 60.000 til 275.000.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En udbredt forestilling i debatten om støtten til landets museer er måske, at de nok er både vigtige og rare at have, men taler vi kroner og øre, repræsenterer de først og fremmest en udgift.

Tallene fortæller dog en noget anden historie om museernes plads i samfundsøkonomien, lyder det fra Dansk Industri (DI), som har foretaget en analyse af museernes økonomiske bidrag til samfundskagen på baggrund af en særkørsel fra Danmarks Statistik.

»Museerne er kulturbærende institutioner og løfter i den rolle en væsentlig samfundsopgave, men de har faktisk også en anden rolle, hvor de til forskel fra, hvad nogle måske antager, skaber vækst og bidrag til den samfundsmæssige velstand«, siger Sune Jensen, sekretariatsleder for turisme i DI.

Af den nye analyse fremgår det, at landets museer, historiske monumenter og bygninger, botaniske og zoologiske haver og naturreservater i 2015 samlet bidrog med små 5 milliarder kroner svarende til 0,3 procent af Danmarks samlede bruttoværditilvækst.

Her stod indtægter fra museernes egne udstillinger, rundvisninger og andre aktiviteter for de 3,3 milliarder kroner, mens deres køb af varer og tjenesteydelser hos andre virksomheder for 2,5 milliarder kroner skabte en bruttoværditilvækst på 1,6 milliarder. Langt hovedparten af disse varer og ydelser købte museerne hos danske leverandører i forskellige brancher, hvor industrien med 448 millioner kroner stod for broderparten med videnservice og kommunikationsydelser på de følgende pladser.

Bruttoværditilvæksten er det bidrag til samfundsvæksten, der står tilbage, når alle indtægter og udgifter til produktionen er afholdt. I det regnestykke på museerne indgår også den runde milliard kroner, som for eksempel Kulturministeriet via finansloven årligt uddeler i støtte til dem.

»De to tal kan dårligt holdes op mod hinanden, men analysen viser ikke desto mindre, at museerne repræsenterer en væsentlig økonomi, som faktisk er ganske pæn, når man sammenligner