0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Radikale vil oprette nationens bogklub, som skal dele gratis bøger ud

Der skal bruges markant flere penge på at få musik, museum og teater ud til flere danskere landet over, foreslår de radikale i nyt kulturudspil. Og staten skal dele gratis bøger ud, så den store samtale anno 2019 også bliver om litteratur.

Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

De radikales Zenia Stampe, der her ses i folketingssalen med partifællen Jens Rohde, er klar til at gøre op med to årtiers »afviklingspolitik« på kulturområdet.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mens regeringen lægger op til at begrænse de årlige besparelser på kulturen, vil Radikale Venstre nu trække i spenderbukserne.

Som del af partiets udspil til forhandlingerne om finansloven, der offentliggøres mandag, foreslår partiet at afsætte 208 millioner kroner, som ikke blot skal annullere alle besparelser, men også øge kulturbudgetterne med det formål at få rytmisk og klassisk musik, museumstilbud, teater og litteratur ud til flere danskere.

Området har gennem en årrække været behandlet mildest talt stedmoderligt, mener partiets kulturordfører, Zenia Stampe.

»Så dels er der et hængeparti, men der er også brug for en ny kulturpolitik, hvor vi faktisk investerer i kunstnerne og kulturinstitutionerne. Vi har haft masser af debat om kulturkanoner og værdipolitik på Christiansborg, men virkeligheden er, at der i to årtier har været ført en afviklingspolitik«, siger hun.

Vi har haft masser af debat om kulturkanoner og værdipolitik på Christiansborg, men virkeligheden er, at der i to årtier har været ført en afviklingspolitik

»Her har især den nye danske kunst og kultur været underprioriteret, så det gør vi noget ved nu ud fra den grundtanke, at der ikke er en modsætning mellem bredde og kvalitet. Det handler om at få det bedste af det bedste ud til de mange, ikke kun de få«.

Som del af den erklærede »investeringspakke« foreslår partiet at styrke den rytmiske musik ved at oprette 6 nye regionale spillesteder i tillæg til de nuværende 18. De statsanerkendte museer skal imens have øget deres bevilling, så der bliver råd til at oprette nye rundtomkring i landet, lyder et andet forslag. Landets teatre uden en fast scene, der spiller rundtomkring på danske skoler, plejehjem, boligområder, får styrket deres vilkår, og desuden skal den fælles offentlige samtale om litteratur støttes med et utraditionelt forslag om en såkaldt nationens bogklub. Her skal staten to gange om året finansiere indkøbet af »en bemærkelsesværdig dansk skønlitterær bog«, som så skal foræres gratis væk på biblioteker eller hos boghandlere.