0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Scott Heins/Ritzau Scanpix
Foto: Scott Heins/Ritzau Scanpix

#MeToo-kampagnen begyndte, da New York Times i oktober bragte de første artikler om beskyldninger mod filmproducenten Harvey Weinstein for seksuelle overgreb.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Harvey Weinstein: I skal huske mig for den banebrydende filmskaber, jeg var. Ikke for det, jeg er blevet til

Harvey Weinstein udtaler i et interview med The New York Post, at han føler sig som »den glemte mand« efter utallige beskyldninger om seksuelle overgreb med mere. Flere af de kvinder, der har anklaget filmproducenten, tager til genmæle og siger, at han intet fortjener.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Over 80 kvinder har beskyldt den tidligere filmproducer amerikaneren Harvey Weinstein for at have begået seksuelle overgreb og sexchikane, og det var blandt andet de beskyldninger, der i oktober 2017 satte gang i den omfattende MeToo-bevægelse.

Nu står han frem i et eksklusivt interview med The New York Post, hvori han siger, at han føler sig som »den glemte mand«. Han mener, at han bør huskes for, hvor meget han – ifølge ham selv – har gjort for kvinder rent professionelt.

»Jeg har lavet flere film om kvinder og med kvindelige instruktører end nogen anden filmproducent. Og det var for 30 år siden, hvor det i dag er kommet på mode. Jeg gjorde det som den første. Jeg var banebrydende«, siger han i interviewet.

Men alt hans arbejde, mener han, er blevet glemt »på grund af det, der skete« – altså, de mange beskyldninger. Han plæderer for, at folk anerkender, hvad han var, frem for at fokusere på det, han er »blevet til«.

Vi nægter at lade dette rovdyr omskrive sin overgrebshistorie

»Han vil blive husket«

Douglas H. Wigdor, der repræsenterer tre af de kvinder, som har beskyldt Harvey Weinstein for seksuelle overgreb og sexchikane, siger i den forbindelse ifølge The Guardian, at han ikke har ondt af filmproducenten.

Han mener, at alt det, Harvey Weinsteins tidligere har udrettet, med god grund er blevet »overskygget af hans rædselsvækkende handlinger«, som beskyldningerne går på.

»Hr. Weinsteins seneste pr-stunt på aftenen for hans straffesag motiverer yderligere til at fortsætte med at retsforfølge ham for de beskyldninger, der vil afsløre, hvem han er«.

23 af kvinderne betegner ifølge The New York Post Harvey Weinsteins agenda med det nylige interview som en måde, hvorpå han »nok en gang kan vildlede samfundet«.

»Han siger i et nyt interview, at han ikke ønsker at blive glemt. Jamen, det bliver han heller ikke. Han vil blive husket som et seksuelt rovdyr og en krænker, der ikke angrer, og som tiltvang sig alting. Han fortjener intet«, siger kvinderne i en fælles udtalelse.

»Han vil blive husket af utallige kvinders kollektive testamente, kvinder, som rejste sig og sagde stop. Vi nægter at lade dette rovdyr omskrive sin overgrebshistorie«.

Millionforlig

Den 67-årige producent blev interviewet, efter at han i retten i sidste uge angiveligt nåede til enighed om et forlig med over 30 af de kvinder, som står bag de mange beskyldninger.

The New York Times skrev i den forbindelse, at Harvey Weinstein som følge af forliget er fritaget for at indrømme skyld, fejl og lovovertrædelser.

Forliget er ikke godkendt i retten eller underskrevet af parterne, men der er tilsyneladende enighed om et beløb på 25 millioner dollars (omkring 168 millioner kroner).

Det indebærer, at næsten alle civile sagsanlæg fra filmskuespillere og tidligere ansatte hos Harvey Weinstein afsluttes.

Forliget er dog adskilt fra en straffesag mod filmskaberen i New York. Her vil anklagemyndigheden retsforfølge ham for seksuelle overfald på to kvinder i henholdsvis 2006 og 2013.

Retssagen indledes 6. januar 2020, og Harvey Weinstein risikerer livstid, hvis han findes skyldig i alle anklagepunkterne.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?

Forsiden