Krigsofre. Günter Grass har i en samtale med en israelsk avis har sammenlignet de tyske soldater, der døde i sovjetisk krigsfangenskab efter krigen, med holocaust.
Foto: DALSGAARD MIRIAM

Krigsofre. Günter Grass har i en samtale med en israelsk avis har sammenlignet de tyske soldater, der døde i sovjetisk krigsfangenskab efter krigen, med holocaust.

Bøger

Günter Grass sidestiller tyske krigsofre med holocaust

Sovjetunionen likviderede seks millioner tyske krigsfanger, hævder den store tyske forfatter.

Bøger

Günter Grass, den tyske nobelpristager, er igen kommet i søgelyset, efter at han i en samtale med en israelsk avis har sammenlignet de tyske soldater, der døde i sovjetisk krigsfangenskab efter krigen, med holocaust, altså Hitlertysklands mord på seks millioner europæiske jøder.

I avisen Süddeutsche Zeitung anklagede Peter Jahn, en af landets mest erfarne historikere, i denne uge Grass for ikke blot at forfalske historien, men også for at viderebringe »et fantasibillede af seks millioner likviderede tyske krigsfanger«.

Jahn vender et kendt udtryk på hovedet og skriver, at tyskerne høstede vind, hvor de havde sået storm, da Hitlerriget brød sammen i foråret 1945. Den sovjetiske reaktion efter krigen er for intet at regne imod Hitlers forbrydelser.

Erfaren historiker kritiserer Grass Günter Grass’ forestillinger om antallet af omkomne krigsfanger er grebet ud af luften, konstaterer Jahn. Udgangspunktet for den seneste strid om Tysklands og Günter Grass’ egen fortid er udgivelsen af hans erindringsbog ’Når løget skrælles’ i en israelsk oversættelse.

LÆS ARTIKEL

I den anledning sendte den liberale israelske avis Ha’aretz sin medarbejder, den kendte historiker Tom Segev, til Lübeck for at lave et interview med forfatteren. Samtalen med Grass blev bragt i avisen fredag i sidste uge.

Når løget skrælles
I ’Når løget skrælles’, der udkom i Tyskland i 2006, fortæller Grass for første gang den tyske offentlighed, at han fra november 1944 til krigens afslutning et halvt år senere gjorde tjeneste i Waffen-SS, den berygtede nazistiske militærenhed, der har talløse krigsforbrydelser på sin samvittighed.

Grass meldte sig som 15-årig under krigen frivilligt og blev som 17-årig indrulleret i SS.

Han nåede ikke at begå egentlige krigsforbrydelser, før han faldt i amerikansk krigsfangenskab.

Smertefuld debat
Da bogen med disse oplysninger udkom for fem år siden, skabte det en del røre. Grass’ kritikere spurgte, hvorfor han havde ventet 60 år med at fortælle, at han havde kæmpet i en nazistisk eliteenhed.

Det vil Ha’aretz-medarbejderen Tom Segev også gerne vide mere om, selv om såvel Grass’ personlige assistent som Grass selv understreger, at afsløringen blot er en detalje i bogen, og at den egentlig er uden større interesse.

»Debatten var meget smertefuld for mig«, siger Grass til Segev. »Den fokuserede på to en halv side i bogen«.

»Den centrale historie i bogen er ikke bare min, den tilhører hele Tyskland«, siger nobelpristageren.

»Jeg var en dum ung nazist«
Han indrømmer, at han var »en dum ung nazist«, og at han først lærte at skamme sig over det efter krigen.

LÆS ARTIKEL

Det er af den grund, at bogen hedder ’Når løget skrælles’. Man trænger lag for lag ind i fortiden, det skærer i øjnene, og man må fælde tårer.

Segev vil vide, om Grass fremstiller tyskerne som ofre – som han for eksempel gjorde det i en bog fra 2002 om sænkningen af passagerskibet Wilhelm Gustloff 30. januar 1945.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Også tyskere var ofre for krigen
Det var den største katastrofe i skibsfartens historie. 9.000 mennesker omkom, heraf var omkring 4.000 børn. De fleste passagerer var på flugt fra Østprøjsen, den første del af Tyskland, som de russiske tropper invaderede.

Grass afviser Segevs spørgsmål som en »unfair, ja endog ond fortolkning« og fremhæver, at han udtrykkeligt i bogen skriver, at sænkningen ikke kan betragtes som en krigsforbrydelse.

Men så kommer den passage i samtalen med Ha’aretz, hvor Grass alligevel vil fortælle et israelsk publikum, at ikke kun jøder, men også tyskere var ofre for krigen. Grass siger:

Vi bærer ansvaret for nazisternes forbrydelser. Men forbrydelserne påførte tyskerne alvorlige katastrofer, og på den måde blev de ofre.»Galskaben og forbrydelsen fandt ikke blot udtryk i holocaust og endte ikke ved krigens afslutning. Ud af otte millioner tyske soldater, som blev taget til fange af russerne, overlevede måske to millioner, og alle de øvrige blev likvideret. Der var omkring 14 millioner flygtninge i Tyskland; halvdelen af landet gik direkte fra nazistisk tyranni til kommunistisk tyranni«.

»Jeg siger ikke dette for at lette tyngden af forbrydelsen imod jøderne, men holocaust var ikke den eneste forbrydelse. Vi bærer ansvaret for nazisternes forbrydelser. Men forbrydelserne påførte tyskerne alvorlige katastrofer, og på den måde blev de ofre«.
Minder om 1950'erne

Historikeren Peter Jahn er den første, der reagerer på den vurdering, nobelpristageren her foretager. Men han bliver næppe den sidste.

Den 70-årige Jahn har brugt hele sit akademiske liv til at forske i og beskrive Hitlers krig mod Sovjetunionen i årene fra 1941 til 1945, og han ledede indtil sin pensionering i 2006 det fine tysk-russiske krigsmuseum i Karlshorst, en østlig forstad til Berlin.

Grass’ ord bringer Jahn tilbage til de voksnes kaffeslabberas i 1950’erne, hvor tyskerne ikke kunne blive trætte af at tale om »vores fanger« i Sovjetunionen og se sig selv som »ofre«.

Historiker: Tyskere døde af sult
Men sandheden er en ganske anden, noterer Jahn. Tre millioner tyske soldater endte under og efter krigen i sovjetisk fangenskab. De fleste blev hjemsendt mellem 1947 og 1949.

Russerne havde brugt deres arbejdskraft til at bøde på de umådelige ødelæggelser, Hitlers felttog havde forårsaget i Sovjetunionen, der måske mistede 25 millioner mennesker under denne krig.

Af de tre millioner tyske krigsfanger døde mellem 700.000 og 1,1 million. De blev ikke likvideret. De døde af sult og udmattelse.

Og hvad det angår, delte de skæbne med den øvrige russiske befolkning. Det fremgår, skriver Jahn, af talrige beretninger fra hjemvendte tyske krigsfanger.

Ren fantasi

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Grass stiller folkemordet på jøderne og de tyske lidelser på samme niveau ved at fantasere sig til, at en million tyske fanger, der døde af sult, bliver til seks millioner tyskere, der blev myrdet af russerne«, skriver Jahn. Han gør opmærksom på, at mindst 800.000 russere døde under de tyske troppers belejring af Leningrad fra september 1941 til januar 1944, og at tre millioner russiske krigsfanger ud af et samlet tal på 5,7 millioner døde i hænderne på den tyske besættelsesmagt.

Hundredtusinder af dem blev direkte henrettet ved nakkeskud.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce