Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

breve. Der kunne være blevet en fortræffelig korrespondent ud af Eik Skaløe, hvis altså ikke hans nærmest suicidale livsappetit havde slået ham ihjel kun 25 år gammel
Foto: Knud Jacobsen (arkiv)

breve. Der kunne være blevet en fortræffelig korrespondent ud af Eik Skaløe, hvis altså ikke hans nærmest suicidale livsappetit havde slået ham ihjel kun 25 år gammel

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dansk rock-mytes suicidale livsappetit er udkommet som bog

Eik Skaløes breve hjem til familien tegner et mangesidet billede af steppeulven

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Med Jan Poulsens biografi ’Eik Skaløe – spejder og steppeulv’ fik vi sidste år den fulde historie om den rødhårede sanger og sangskriver, der voksede op i en varm kernefamilie i en lille lejlighed i Nordvest, endte sine dage som skelet på grænsen mellem Indien og Pakistan og blev dansk rockmusiks første unge døde og siden dens største myte.

Som Niels Skousen synger på ’Dobbeltsyn’: »Og Eik, han blev til Eik Skaløes plads«.

Poulsens bog baserede sig blandt andet på de mange breve, den ivrigt kommunikerende vagabond sendte hjem til familien fra sine mange og lange rejser i Europa, Nordafrika, Mellemøsten og Asien.

Og det er dem, der nu foreligger i bogform, kærligt kommenteret af Skaløes lillesøster, der i brevene omtales som Nanni.

Slået ihjel som 25-årig Igennem læsningen af dem kommer man på indtil flere rejser, menneskeligt og fysisk. For som reportageskribent er Skaløe en ganske effen herre. Hans skildringer er sansede og følte i detaljen.

Der kunne være blevet en fortræffelig korrespondent ud af ham, hvis altså ikke hans nærmest suicidale livsappetit havde slået ham ihjel kun 25 år gammel.

SE OGSÅ

Over 40 år efter Eik Skaløes død åbnede hans søster Iben Lassesen hans breve for første gang. Nu er de blevet udgivet i bogen 'Eik Skaløe - Breve fra vejen af rågummisåler.' Kilde: Politiken.tv

Men det er først og fremmest den indre rejse, der er interessant at være med på: hvordan en videbegærlig, opvakt og velopdragen dreng fra den lavere middelklasse udvikler sig til en stofmisbrugende desperado, der søger og sprænger alle grænser, inden han omsider forsoner sig med tilværelsen – men desværre da er kommet så langt ud, at han aldrig når tilbage og får realiseret det almene.

Ensidig konversation
Sprogligt sker der også en pokkers masse i løbet af de fem-seks år.

Den sirlige og kælne brevprosa bliver til spruttende bevidsthedsudtømning med et næsten manisk anslag. Og skribenten bliver mere og mere forlibt i sine egne indsigter og formuleringer.

Den sirlige og kælne brevprosa bliver til spruttende bevidsthedsudtømning med et næsten manisk anslag

Det er spændende, lad det være sagt.

Men det er også lidt som at overhøre en telefonsamtale i et tog: Man savner den anden halvdel og føler, at man kun får den ene side af konversationen. Derfor må man sine steder gætte sig til, hvad eksempelvis forældrene har fremsendt af irritationer over den forfløjne fortabte søns udeståender med diverse myndighedsinstanser.

Gribende læsning

Det er gribende og hjerteskærende læsning. For hvor må Eik Skaløe dog have kostet sin familie mange sorger med sin narkomani, sine fængselsophold og uafladelige skrevne tiggerier om tjenester, penge og forståelse.

Han fremstår ikke som noget ubetinget behageligt bekendtskab; poetisk, drømmende, åben og fyldt med empati, javist, men sandelig også selvoptaget, egenrådig, ærekær og barnagtig.

Med denne bog er de sidste sagsakter lagt frem til offentlig beskuelse. Adgangen koster ikke forstanden og er ej heller forbeholdt forrykte.

Men man er nødt til at kende historien godt for at få det fulde udbytte af korrespondancen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden