John le Carré, født David John Moore Cornwell, tilhører den helt særlige angelsaksiske globetrotter-forfattertype, som i modsætning til mange af Europas højpandede skrivebordsforfattere med hjemmestrikkede tanker i tunge bøger farer verden rundt for at være der, hvor det sker. Og skriver i den helt særlige genre, den britiske politiske spionroman, som Rudyard Kipling søsatte med romanen ’Kim’ i 1901. Stamtræet efter ham er fornemt: På det hænger både Somerset Maugham, Eric Ambler, Graham Greene, og en overset kvinde, Rebecca West. (Og danske slægtninge er Jan Stage og Leif Davidsen). Og netop nu frem for alt: John le Carré.
’Duernes tunnel’, titlen forklarer han selv på første side, er en samling essays og anekdoter, artikler og portrætter, han har skrevet op igennem årene. Her og der, mange gange i amerikanske magasiner, der elsker den slags selvbiografiske features og siden trykt i engelske søndagsaviser. ’Historier fra mit liv’ er bogens undertitel. Men læseren bør huske, at erindringer altid er mere i seng med fiktion end på gåben med fakta.
Det gælder også her. Hvor dog hans mest livstætte og inderlige, længste og bedste stykke er om sin svindlerfar, ’Søn af forfatteren’. Faderen, lystløgner, charlatan, checkrytter, kassebedrøver, kussetyv og snydetamp, har le Carré før brugt i forfatterskabet og mest prægnant i ’En perfekt spion’ fra 1986. Denne farmand er den inspirerende sorte drivkraft i hans mange romaner om enspændere på kanten af afgrunden. Der, hvor man ifølge digteren Robert Browning kan møde den ærlige tyv, den blide dræber, den overtroiske ateist.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Deltag i debatten nu
Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her