Foto: Tor Birk Trads

»Jeg vil gerne sige en ting, og så er det den ting«

Peter Laugesen bliver snart 75 og har mere end 70 udgivelser bag sig. Kigger han på sin seneste digt-samling, ’Brev til en maler’, som er indstillet til Politikens Litteraturpris, og på, hvad han skrev tilbage i 1960’erne, er der en kæmpe forskel. Men det er ikke en beslutning, siger han. Det er blot sidste krusning på en strøm, der har strømmet uafbrudt siden dengang. Og målet har altid været at sige tingene, som de er.

FOR ABONNENTER

Peter Laugesen bor på toppen af en bakke i Brabrand. Man kommer op ad en lille trappe med et trægelænder at støtte sig til, og deroppe venter et hjem fyldt med kunst: Underetagen er en labyrint af stablede bøger, cd’er og plader, langs væggene står der musikinstrumenter, og over dem hænger malerier og tegninger. Det er altså her, foran sin gamle, trofaste Olivetti-skrivemaskine, han skriver sine digte om, hvordan verden ser ud fra en aarhusiansk forstad.

For det er det, det handler om for Peter Laugesen. At beskrive verden fra hans eget sted, udsende små poetiske rapporter fra huset på bakken.

»Jeg arbejder med det, der sker nu og her, omkring mig og i mig«, siger han, da vi har fået sat os ned ved bordet i stuen med en kop kaffe og lidt kringle.

Den snart 75-årige digter har mere end 70 udgivelser bag sig, både digte, dramaer og musik, og de er alle kendetegnet ved en helt enorm forskelligartethed. En fin lille haikuagtig betragtning af naturen kan afløses af en konkret hverdagssituation fra busstoppestedet på Silkeborgvej, ligesom »lygterne / nede i Brabrand« kan sidestilles med »Stjernerne / oppe på himlen«. Rent typografisk flyder ordene også rundt på siderne. Der er ingen regler eller fast form, kun frit sprog, der jazzer derudad som en saxofonsolo af ord.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce