Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
I sin ellers professionelt gennemførte spændingsroman kniber det for Christian Mørk at gøre det klart, hvorfor hovedpersonen forbliver forelsket i kvinden, der ydmyger ham konstant.
Arkivfoto: Ditte Valente

I sin ellers professionelt gennemførte spændingsroman kniber det for Christian Mørk at gøre det klart, hvorfor hovedpersonen forbliver forelsket i kvinden, der ydmyger ham konstant.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Anmeldelse: Christian Mørks fortælling om en forelsket fantast er lige lovligt postulerende

Der er fart over feltet i Christian Mørks nye spændingsroman; men det er svært at tro på det kærlighedsdrama, der er omdrejningspunktet.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Andreas Jørgensen er en 41-årig dansk krimiforfatter, der bor i New York. Her møder han tilfældigt den ni år yngre irske kollega Kris Power, der har succes med sine hårdkogte krimier, godt hjulpet på vej af »sit offentlige image som ung krimiforfatter i læderjakke og med det særlige sidelæns blik, som øjenskyggen gjorde til forfatterporno, der lige netop ikke gik over stregen, bare næsten, selv når der ikke var noget kamera i nærheden«. Men bag hendes selviscenesættelse mener Andreas at ane, at hun ikke selv er en af de »stenhårde kvinder«, hun skriver om.

Han forelsker sig på stedet og springer til, da hun foreslår, at han kommer til Irland på det forfatterrefugium, hun har lejet sig ind på. Her erfarer han, at hun har diagnosen cyklotoni, dvs. lider af ekstreme humørsvingninger. Han erfarer også, at Nora Broy, som hun rigtigt hedder, ydmyger ham, ikke overholder aftaler, lyver konstant. Det viser sig, at hun er gift, men ligger i skilsmisse – siger hun. Med sin kold-varm-teknik skiftevis nærmer og afviser hun Andreas, der opdager, at »det tændte ham at blive frastødt«. Det er Kris Power, han er fascineret af, men det er Nora, han vil finde ind til.

Kan Andreas redde den komplicerede arbejderpige fra Dublin og succesforfatter, hvis »violette blik« han er så forført af, fra sig selv?

Om Christian Mørk udstyrer Andreas med et frelserkompleks, skal jeg ikke kunne sige, men i hvert fald er hans hovedperson en forelsket fantast med et tilsyneladende umuligt projekt, der fører ham ud på mange irske veje og vildveje i den hæsblæsende roman.

Selv er Andreas på hælene. Ikke den store succes med sine to bøger, og hans penge er ved at slippe op. Efter alle Noras manipulationer forsøger han at ændre rollefordelingen ved at tage sagen i egen hånd. Han forsøger at komme tæt på hende ved at undersøge hendes fortid og under dække af et andet navn tage kontakt til hendes mor, søster og en veninde og føres efterhånden ind i et spind af omfattende begivenheder, der indbefatter vold, bilafbrændinger og meget andet.

Andreas kommer på den idé at skrive en roman om hele deres voldsomme historie. Det synes hans forlægger lyder godt, dvs. salgbart. Romanen skal hedde ’Kujonen’. Det er så den historie, vi læser.

En af hans meddelere spørger ham, om han vil hævne sig på Nora. Måske, men »egentlig vil jeg bare have hende til at elske mig igen. Lyder det åndssvagt?«.

Ja, det gør det faktisk, for man forstår aldrig, hvorfor Andreas vedbliver at være så vild efter denne kvinde, der for at beskytte sig selv både har fået ham udlagt som flugtbilist og anklaget ham for voldtægt. At hun tilsyneladende er i stand til at fordreje hovedet på enhver mand, forbliver et postulat, men det er den præmis, som læseren må godtage, hvis man vil lade sig underholde af Christian Mørks roman.

Han skriver godt til, er fuld af indfald, effekter og melodrama, Brooklyn-billeder og irsk lokalkolorit, og han kan få det hele til at bevæge sig med raketfart i sin professionelt gennemførte spændingsroman. Men det havde hjulpet gevaldigt, hvis man havde kunnet tro lidt mere på Nora/Kris Power, der tager magten fra både hans hovedperson og og forfatteren selv.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden