0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nytårstilbud: Følg med i Politiken hele året for kun 2021,- Køb nu

Grundtvig lovpriste sin mandlige kollega med feminine prædikater som »digterinde« og »syngende blomst i skoven«

#MeToo er mere aktuelt end nogensinde, alle vil tale om Harry Styles’ kjole, og p-pillens konsekvenser diskuteres endelig. Der kunne næppe være noget bedre tidspunkt for udgivelsen af ’Kønnets idéhistorie’.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Det Kongelige Biblioteks billedsamling
Foto: Det Kongelige Biblioteks billedsamling

N.F.S. Grundtvig roste kollegaen B.S. Ingemann med et prædikat som »syngende blomst i skoven«.

Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Det skulle udløse en lille lykkerus, hver gang man hører lyden af noget, som suges op gennem støvsugerslangen. Alligevel er støvsugning den pligt, jeg bryder mig mindst om – bare støjen og det, at man slæber støvsugeren efter sig som et genstridigt dyr.

Men så husker jeg på, hvordan rengøring foregik før i tiden, da hele husholdningen måtte slæbe alt indbo udenfor, da der slet ingen strøm var, og da kosten og tæppebankeren var de eneste hjælpere. Så får jeg pludselig travlt med igen at blive taknemmelig for støvsuger og for vaskemaskine og elkedel og alle de andre magiske maskiner, der hver dag redder mig. Men spørgsmålet er, hvor taknemmelige vi faktisk bør være?

Det er Jakob Bek-Thomsens bidrag til antologien ’Kønnets idéhistorie’, der får mig til at genoverveje støvsugerens lyksaligheder. I artiklen ’Kvindepligter og mandearbejde’, inspireret af teknologihistorikeren Ruth Schwartz Cowans ’More Work for Mother’ fra 1984, beskriver han, hvordan både kvinder, børn og mænd engang arbejdede i husholdningen.

Allerede med den tidlige industrialisering udviklede mandens opgaver sig imidlertid til betalt arbejde: skomageri, slagtning og andre håndværksfag røg ud af husholdningen. Det samme gjorde manden og børnene, mens kvinden blev derhjemme. Hun specialiserede sig ikke som manden, men udførte alverdens opgaver, og selv om hun efterhånden blev lettet af den nye teknologi, var det tidskrævende, bl.a. fordi hun var alene. Desuden steg kravene til hende i takt med modernitetens nye hygiejneidealer. Renlighed blev et moralsk anliggende, og pludselig var husmoren født ud af de roterende centrifuger.

Teknologi har i høj grad cementeret det skel mellem betalt mandearbejde og ulønnede kvindepligter, som stadig eksisterer, og »på den måde kan støvsugeren aldrig kun være frigørende – den er samtidig begrænsende og indspundet i forventninger«, opsummerer Bek-Thomsen. Hvis vi troede, at industrialiseringen var lutter emancipation, må vi altså tro om igen – og alligevel er den med alle sine teknologiske muligheder sikkert at foretrække.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce