0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og 20 procent rabat på Saxo Premium. Læs mere på politiken.dk/plus.


Norsk narcissisme giver den fuld skrue

Begge norske romaner er om forfatternes liv. Ny realisme – eller narcissisme?

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Selvspejling. Norge har indstillet to store sprogkunstnere og navlepillere, skriver Søren Vinterberg. Karl Ove Knausgård ( billede ) og Tomas Espedal. Foto: Christina Ottoson og Jens Dresling

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mange romaner handler jo i grunden om sig selv, om romanens egen tilblivelse, om forfatterens kamp med at skrive en orden frem af sit livs kaos.

Men i reglen er den proces forklædt: En fiktiv person med et andet navn og en anden profession, ikke nødvendigvis kunstnerisk, bakser for at få orden på eksistensen. Og fortællingen bliver den orden.

Nordmændenes priskomité har imidlertid i år bidt hovedet af al litterær maskerade og indstillet to romaner, hvis forfattere begge fortæller om sig selv og vejen til litteraturen.
LÆS OGSÅ

Eller med det forbehold, vi vel omsider har lært efter diskussionerne om Suzanne Brøgger, Peter Høeg, Knud Romer m.m.fl.: i hvert fald romaner, hvis forfattere deler navn og familie, bopæl og delvist livsforløb med deres respektive fortællere, som også er deres hovedpersoner.

Men overfladisk ligner de to norske kandidater ellers ikke hinanden mere, end Sukkenes Bro i Venedig ligner Øresundsbroen: Det ene værk er lige så kort, som det andet er langstrakt.

Erindringen kredser om døden
Tomas Espedal (f. 1961) var indstillet til den nordiske pris i 2007 for romanen ’Gå. Eller kunsten at leve et vildt og poetisk liv’, på dansk samme år.

Også hans ny, tætvævede fortælling har ham selv som fortæller og enlig far til en teenagedatter: »Vi har det til fælles, min datter og jeg, at vi begge har mistet vores mødre. Jeg mistede min mor i april, hun mistede sin mor i september«, lyder det på romanens anden side.Bogens to dele betitlet ’april’ og ’september’ holder sig dog ikke til henholdsvis den ene og den anden mors død, men fletter nutids- og fortidsglimt sammen: almueliv i Bergen, helt tilbage til mødet mellem fortællerens bedsteforældre, veksler med forfatterens aktuelle hverdagssysler og stræben hen »imod kunsten«, som den tvetydige titel mest må forstås.

En lang sekvens drejer sig om unge Espedal på kollegium i Rødovre og mødet med firsernes danske lyrik, Borum, Høeck, Jac, Thomsen, Strunge, Tafdrup.

Inger Christensen leverer motto til ’september’-delen, som også på flere sider typografisk skifter til digt: »Også rosene vil bli sorte./ Skrivebordslampen vil bli slukket./ Det vil bli mørkt./ Det vil bli kaldt«.
Erindringen kredser om døden, men kampen med formen gør sorgarbejdet frugtbart. Hvert ord vejet på guldvægt fører frem mod nyt livsmod.

Anderledes med hans første manuskripter som 17-18-årig: »Ingenting i nogen af disse bøger havde litterær værdi, og ingenting i disse bøger vidnede om, at den, der skrev dem, nogensinde ville kunne blive forfatter. Men jeg var optaget af noget andet: papirbunken, som voksede på skrivebordet. Jeg havde skrevet mere end fem hundrede sider ...«.

Knausgårds mastodontprojekt
Fryden over en stadig tykkere bunke beskrevne ark må hans syv år yngre norske med- og modkandidat kunne sætte sig ind i.

Hvis man overhovedet vil bruge den monstrøse betegnelse megaloroman, skulle det nemlig være om Karl Ove Knausgårds mastodontprojekt med den Hitler-skandaliserede titel ’Min kamp’.

LÆS OGSÅ

Tre bind på sammenlagt 1.422 sider er udkommet i dette efterår, og til foråret kommer de næste tre. Alle sammen om forfatterens liv og familie.

Megaloman – og dog? Storhedsvanvid forudsætter jo, at vedkommende ikke er så stor som indbildt. Men Knausgård er stor, ikke kun i sidetal, men som sprogkunstner og stemningsgransker, hvis De vil undskylde ordet.

Annonce

Debuten vandt kritikerprisen Han har sprog for alt, han komponerer med suveræne spring, og han skaber i sin ny romanserie både et ret detaljeret skandinavisk tidsbillede, 1970’erne og frem, og et selvportræt, privat som professionelt: Hverken det ukendte eller det alt for velkendte er rigtig synligt for os, siger han: »Man ved for lidt, og det findes ikke. Man ved for meget, og det findes ikke. At skrive er at trække det, der findes, ud fra skyggerne af det, vi ved«. Vidtløftigheden prægede allerede moppedrengen ’En tid til alt’, nordisk priskandidat i 2005: Afhandlinger om englenes herkomst, opstigen og degenerering til måger, skrevet som overspringshandlinger for den nutidige jeg-fortællers bekendelse af egen skam og selvpinsel.

For at begribe denne engleforsker skulle man have læst den foregående debutroman, ’Ude af verden’, hvor den unge skolelærer Vankels skam og selvfordrivelse til et mågeskær ved polarcirklen udsprang af hans usømmelige forhold til en 13-årig pige og elev. Debuten vandt kritikerprisen, toeren vandt tre norske priser, men ikke den nordiske.

En forfatter med så umådeholdne kraftudfoldelser, modig selvprøvelse og frodige syner i clairobscur burde nok snarere have skrevet baroklyrik for 300 år siden, synes man. Men grundtemaet er det samme som dengang: vor synd & skam i al sin glans!

Hvorfor fatter drikker
Som grundigt omtalt her i avisen – se bl.a. Kroniken 28. januar af Janus Kramhøft og Carsten Andersens feature 13. januar – bygger det indstillede førstebind af ’Min kamp’ især på forfatterens erindringer om sine gymnasieår alene med faderen, om dennes død i druk og svineri og om brødrenes augias-arbejde med oprydningen.

Hvorfor fatter drikker så umådeholdent, fatter man ikke efter første bind – det, som alene er indstillet til prisen. Hvordan far og søn kom til at bo alene sammen, og hvordan sønnen i dag selv er far til tre, handler først bind 3 og 2 blandt andet om. Med andre ord: at indstille bind 1 alene er endnu mere meningsløst, end det var i 2005 at indstille kun bind 2 om den vankelmodige lærer.

Tidsbilledet – i bind 1 bl.a. provinsungdommens festkultur og musik – er fællesnordisk, men for at pirres eller stødes af indiskretionerne skal man vist være lokalbeboer.

Litterært ligner Knausgård en variant af det norske speciale at skrive mellem linjerne, så det i skyggerne træder frem; men unægtelig anderledes ordrigt, ja, næsten pedantisk realistisk, end i minimalismesporet fra Per Petterson over Øystein Lønn tilbage til Kjell Askildsen.

En større sag værdig?

Norge har indstillet to store sprogkunstnere og navlepillere. Trods familieliv og tidsskildringer har de hver for sig især ét altoverskyggende motiv: forfatterens eget spejlbillede, som han sidder dér bøjet over tastaturet.

Men al denne indtrængende hensynsløse erindren, denne fintmærkende og storslåede prosa fra Espedals klare kilde og Knausgårds flodbølge ... er den ikke en større sag værdig? Eller med andre ord: Imødekommer selvspejlingen faktisk et behov i tiden for ’virkelighed’ frem for ’det opdigtede’? Romanen som forfatterens reality-kamera rettet mod ... forfatteren?

Alle forskelle til trods ligner de to norske kandidater snarere spirer til det modsatte: i stedet for omverdensinteresse en narcissisme i betydningen at ville elske sig selv uden at kunne – og desuden elske at beskrive sig selv i denne uelskede tilstand!

Norsk narcissisme med dobbelt skrue.

Læs mere: