Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Færøsk krimi er gennemført rar

Venlig krimi fra Færøerne gør mere ud af lokalkoloritten end af spændingen.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er indlevelsen i færøsk fauna og fulderikker, der bærer denne krimi hjem, for Jógvan Isaksen er glimrende som sted- og sædekendt turistguide, når han lader helten sprælle i tågen på yderste fuglefjeld eller hiver læseren med ned i Tórshavns sumpede ølklubber.

Plottet mangler til gengæld reel spænding, og Jógvan Isaksens humor tangerer folkekomedie, ligesom den slentrende fortællestil nok er mest interessant for den, der holder af Færøerne og godmodigt lader sig føre gennem Tórshavns gader og stamværtshuse for bag læsebrillen at kunne udbryde »det var jo dér, vi spiste til frokost!«.

Den historiske kilde
Som i de forrige bind i serien er det den drikfældige journalist og privatdetektiv Hannis Martinsson, der hyres til en sag – denne gang med tråde tilbage til den kolde krig og opførelsen af Nato’s omstridte militæranlæg i Mjørkadalen.

Sovjets interesse for Færøernes strategiske beliggenhed og danskerne, som lefler for USA hen over hovedet på de færøske politikere, er den historiske kilde, Jógvan Isaksen tapper sin krimi fra.

En gennemført rar roman Fortællingen garneres med afsnit om øernes politiske forhold taget fra Jákup Thorsteinssons redegørelse ’Føroyar í kalda krígnum’, og det er artige sager, der kommer frem om tiden, hvor verdensmagterne spillede med musklerne i Nordatlanten. I en tid hvor krimiforfattere kappes om at overgå hinanden i blod og sadisme, er det værd at bemærke, at ’Metusalem’ er en gennemført rar roman, som man kan slappe af til, mens der slås på tæven og drikkes igennem, for meget værre bliver det ikke. Ikke kun til pynt

Jógvan Isaksens stil ligger med andre ord meget langt fra Jo Nesbø og andres blodtilsølede univers, og det er måske ikke så ringe endda. Smukt er det, at det dramatiske færøske landskab ikke kun er med til pynt.

Tåge, klipper, vandløb og tunneler spiller med i historien. Og modigt at forfatteren, i et så lille samfund som det færøske, fremstiller sine landsmænd som folk, der hellere end gerne smager på varerne. Jógvan Isaksen bor til daglig i Danmark, hvor han er lektor i færøsk sprog og litteratur på Københavns Universitet, men han skriver på færøsk. Hans krimier om Hannis Martinsson er blandt de mest eksporterede færøske romaner og er oversat til dansk, islandsk og tysk.Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden