0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og 20 procent rabat på Saxo Premium. Læs mere på politiken.dk/plus.


Ny bog: Hvad ville der ske, hvis Hitler kom igen?

Hitlers genopstandelse og succes som tv afspejler ikke beretningens kvalitet.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
AP (arkiv)/AP
Foto: AP (arkiv)/AP

Satire. Selvom romanen på overfladen lyder interessant, står dens succes hos det tyske publikum ikke mål med dens omstændige og repetetive natur.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvordan ville vor tid egentlig se på Adolf Hitler, hvis han forsøgte at slå igennem med sin verdensanskuelse i dag? Og hvordan ville Hitler se på vor tid?

Dette dobbelte spørgsmål har den 44-årige tyske journalist Timur Vermes stillet sig selv – og fået en stor romansucces ud af: ’Han er tilbage’ har solgt over en halv million eksemplarer i Tyskland og er solgt til udgivelse i 30 lande.

Selv om ideen grundlæggende er lidt søgt – hvordan skulle det kunne ske? – er den god, set fra et satirisk synspunkt.

LÆS OGSÅ

For ikke alene forekommer Hitlers tankegang og handlinger stadig så groteske, som var de satirisk mente overdrivelser – hvad de altså ikke var! Men vor egen tid tager sig da heller ikke så velorganiseret, human eller oprigtig ud, at det ligefrem unddrager sig ironisk behandling.

Hitler i førsteperson Dobbeltsigtet er desuden velafprøvet i den satiriske litteratur, fra Montesquieus ’Persiske breve’ til Mark Twains ’En yankee ved Kong Arthurs hof’. Men a propos riddertiden: Tveæggede sværd kræver jo sikker håndtering for ikke at ramme sværdsvingeren selv. Helt så sikker på hånden er Vermes nu ikke.

Men det foregår som følger: Hitler vågner på en ubebygget grund i Berlin anno 2011, besinder sig på den ny situation og beslutter sig for nok en gang at begynde fra bunden på at skabe et Tyskland efter sit eget hoved.

Dét hoved får vi et førstehånds indblik i, for det er ham selv, der fortæller hele historien: Selvsikker, hensynsløst målbevidst og midt i en vågen orienteringsevne udstyret med de martyrbekvemme fordomme, der på forhånd affærdiger kritik: »Man ved jo, hvad man kan vente sig af jurister« osv.