0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Livets pölsa

Torgny Lindgren i topform med ny underfundig og allegorisk roman fra Västerbotten.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Lokaletnografisk gastronomi er måske ikke nogen anerkendt olympisk disciplin, men det er, hvad to tilflyttede ungkarle bedriver i Nordsverige anno 1947: På en motorcykel af mærket Diamant opsøger de flækker og udsteder, i alt 25 lokaliteter omkring landsbyen Avabäck, hvor egnsretten 'pölsa' tilberedes. Forskelligt hvert sted, men oftest med himmelsk virkning, når den smelter på tungen. Og den har vel at mærke hverken fræk fast form eller skind på.

Nej, pölsa består, oplyser en leksikalsk notits, af »findelte kødråvarer, ofte indvolde, i deres eget kogevand. Hakkemad«. I kold tilstand kan den imidlertid skives og spises på fladbrød, så vi er højt hævet over millionbøf og må nærmest forestille os en sublim forening af kød- og urtekraft, skovbær og myseost, lidt svineskank og gedesmør, evt. et tiloversblevent rensdyrkranium, flækket og renset osv. En gudespise, der på én gang distancerer skotsk haggis og sønderjysk sylte med adskillige kokkehuer.


Man kan rent ud sagt forestille sig hvad som helst - dét er netop pointen i hele denne underfundige roman, endnu en enkel og alligevel dybsindigt allegorisk og skriftteoretisk beretning fra Torgny Lindgren. Og som før fra det Västerbotten, der med Kerstin Ekmans og Sara Lidmans hjemegne som de andre sider udgør en sand nordsvensk Bermudatrekant, hvori al virkelighed kan opløses - og hvoraf alle nye virkeligheder kan opstå. Dét anskueliggør beretningens egentlige hovedperson, der har »overlevet alderdommen« og er 107 år gammel, da han genoptager en syssel fra sine manddomsår: at skrive notitser om Avabäck & omegn til den lokale avis.

Notitserne var ganske vist opspind, så chefredaktøren opsagde aftalen i 1947; men nu er denne fæle censor omsider død, og den friske olding kan tage fat, hvor han slap, midt i en notits om den tyske krigsforbryder Martin Bormanns ankomst til egnen, forklædt som tekstilhandleren Robert Maser med hukommelsestab. Og om skolelæreren Lars Högström, der efter en barn- og ungdom på sanatorium er blevet rask og immun over for mangelsamfundets allestedsnærværende »tuberkler«, og nu lejer sig ind ovenpå (hos) Eva Marklund. Sammen opsøger de to lokaldelikatesserne, fulgt af en tredje ungkarl, den evige iagttager i enhver scene og dermed kandidat til titlen som forfatterens alter ego.


Men dét kunne den navnløse 107-årige notitsskribent selvfølgelig også være - hvis ikke det lige var, fordi Torgny Lindgren faktisk selv i forvejen optræder i beretningen som et magert, langstrakt barn, ni år gammel kan vi regne ud, for han er 65 i år. Men altså stadig i topform med sin underfundige leg med grænserne mellem virkelighed og fiktion. »At du kunne huske alt dette!«, lyder en plejeassistents beundring, og oldingen svarer beskedent: »Fantasien er min hukommelse«!

Så hukommelsen kan omvendt være ren fantasi, om end - ifølge empirisk logik - den eneste virkelighed vi kender! Så charmerende enkel - stedvis nærmest koket - en udgave af modernismens æstetik inkluderer også dén pointe, at man igen bliver sårbar for tuberkler, aldring og død, når man holder op med at leve i drømmen - fordi man hár fundet målet: det guddommelige indbegreb af livets eftertragtede pölsa!

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce