Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Katrine Grünfeld. Forfatterens roman 'Stormskader', hvor det uperfekte kvindeliv foldes ud, udkom for nylig på Gyldendal.
Foto: Miriam Dalsgaard

Katrine Grünfeld. Forfatterens roman 'Stormskader', hvor det uperfekte kvindeliv foldes ud, udkom for nylig på Gyldendal.

Design

Forfatterens yndlingsmøbel: »Jeg gad virkelig godt vide, hvad det skab har set«

Forfatter Katrine Grünfelds yndlingsmøbel er et indisk brudeskab, der forbinder tider og kulturer og lægger op til, at alt kan ske.

Design

Min ting er et gammelt indisk brudeskab, som en familie gav deres datter, da hun skulle giftes væk, så hun havde et sted til linned, sarier, og hvad hun ellers havde af personlige ejendele. Jeg fik det af min mand i 40-års fødselsdagsgave for snart 7 år siden. Han faldt tilfældigt over det hos en antikvitetshandler.

Det er stort og lavet af noget uvirkelig tungt træ. Gad vide, hvad Arbejdstilsynet havde sagt, hvis de havde set flyttemændene bakse det op på 4. sal i den lejlighed, vi lige er flyttet ind i. Men trods størrelsen virker det ikke tungt, som mange store møbler gør. Det er levende, vidunderlig smukt og har bibragt vores hjem og liv meget historie. Det er ikke en traditionel designting, men jeg er mere optaget af, om en ting gør mig glad.

LÆS ARTIKEL

Brudeskabet, der står i vores spisestue, har adskillige hemmelige rum. Også nogle, vi først har fundet senere, blandt andet et hulrum bag en skuffe. Det er malet i en ret udefinerbar farve, grønlig som ir eller jade, men mørkere, og der er ornamentale udskæringer og muslingehåndtag. Det hele er lidt slidt, skævt og eventyragtigt, og det er så skægt, at vores børn, Lara og Luc, har brugt det største rum forneden som gemmested eller hyggehule, når de tog tæpper, lommelygter, madder og blade med derind. Når de havde venner på besøg, gik der sport i at sidde med lukket låge i ’svederummet’, hvor man helst først måtte komme ud, når man var blevet våd på huden af sved! På et tidspunkt testede drengene i Lucs klasse, hvor mange de kunne være derinde – de kom vist op på 6 stykker.

Faktisk har skabet inspireret mig til bogen ’Et hjem i Mørke’, hvor en kvinde ofte skjuler sig i et skab, fordi hun ikke kan rumme verden. Jeg har også tit selv haft lyst til at sætte mig ind i skabet, bare gemme mig og være i fred, ha-ha!

I den praktiske afdeling udmærker skabet sig ved at rumme vores grimme stereoanlæg, så vi kan høre musik uden at se på det. Jeg opbevarer også gæstedyner, puder, betræk og lignende som i en gammeldags dragkiste.

Der er lidt flyvende kuffert, babusjkadukke og noget rituelt over skabet. Det med, at en brud overgår til et nyt liv, giver en følelse af, at der kan ske alt muligt omkring det. Jeg gad virkelig godt vide, hvad det skab har set. For mig har skabet særlig værdi, fordi det udvisker nogle grænser. Det forbinder tider og kulturer.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce