0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto:

Ifølge den danske møbelarkitekt Poul Kjærholm skulle det ultimative spisebord være cirkelformet. Cirklen opløser bordets hierarki, som han til gengæld syntes, man skulle fastholde ved mødeborde, hvorfor han lavede dem aflange. Det runde spisebord PK54 skabte Kjærholm til sit eget hjem i 1963.

Spisebordet er på vej ud af hjemmet

Det er stolene, der har gjort danske møbelarkitekter verdensberømte. Men de ville ikke være meget uden spisebordet. Og et hjem ville ikke være et hjem uden et spisebord – eller ville det?

FOR ABONNENTER

Da den danske møbelarkitekt Poul Kjærholm i 1963 skulle designe et spisebord til det hus, som hans kone, Hanne Kjærholm, havde tegnet til familien, besluttede han, at det skulle være rundt. Inden da havde han tegnet adskillige spiseborde, blandt andet et helt kvadratisk med orange bordplade til vennen Halldor Gunnløgsson. Men det, der skulle stå hjemme i hans eget hus, skulle være cirkelformet.

Resultatet blev spisebordet PK54, der består af en kvadratisk stålkube, hvorpå der hviler en stor rund marmorplade.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?

Forsiden