Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ferietid. Magnus Jensen (grøn t-shirt) vil hellere flade ud sammen med vennerne end at samle tomme øldåser.
Foto: Maja Maach

Ferietid. Magnus Jensen (grøn t-shirt) vil hellere flade ud sammen med vennerne end at samle tomme øldåser.

Roskilde Festival
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Festival-gæster: Vi er på ferie, vi kommer ikke til at rydde op

Roskilde Festival opfordrer gæster til at samle skrald, men det gider de ikke.

Roskilde Festival
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Blot få meter fra festivalpladsen og alle koncerterne begynder det:

Madpapiret, nedtrådte plastikkrus, tomme øldåser og papemballage en mas.

Skraldbunker overalt på Roskilde Festival er lige så sikkert som åbningskoncerten på Orange Scene. Men i år har festivalen proklameret endnu tydeligere, at publikum må tage en større del i oprydningen.

Festivalen tror eksempelvis så meget på, at gæsterne selv kan fjerne tomme øldåser fra campingområdet, at der i år ikke længere går frivillige pantsamlere rundt mellem lejrene.

Der går fortsat professionelle pantsamlere rundt på campingområdet, men de rører ikke ved de værdiløse fladtrådte dåser og dem, der kommer fra Tyskland.

»Det er et forsøg på at få gæsterne til at tage ansvar og rydde op efter sig. Nu har andre gjort det så mange gange før. Vi må se, hvad det ender med. Men det ser ikke værre ud end sidste år med hverken skrald eller dåser«, siger Roskilde Festivals talskvinde, Christina Bilde.

»Vi ligger« Ibyen.dk gik en tur i et tilfældigt campingområde for at spørge ind til gæsternes oprydningsstandarder.

Og nær tårn G på campingarealet ligger fire friske fyre og slapper af på en luftmadras. I deres lejr har de sat den obligatoriske hvide pavillon op, og rundt om den ligger smadrede øldåser og skrald i store bunker.

Hvorfor rydder i ikke op?

»Kan du ikke se, hvor komfortabelt, vi ligger. Vi er på ferie«, siger Magnus Jensen med et skævt smil, mens han misser med øjnene på grund af solens stråler, der rammer ansigtet.

»Du går jo heller ikke på restaurant og rydder og efter dig selv«, siger han til stor morskab for resten af lejren.

Andre kommer og rydder op
I drengelejren hersker der enighed om, at det er helt fint at leve med skraldet, for på et eller andet tidspunkt kommer der nogle andre og fjerner bunkerne.

Kommer I slet ikke selv til at tage en oprydningstjans selv?

»Det kommer ikke til at ske«, lyder det nærmest i kor fra dem.

»Roskilde Festival arbejder hele tiden på at forbedre affaldsindsatsen, mindske vores ressourcespild og gøre festivalen grønnere. Du og de andre festivalgæster er de vigtigste aktører i dette arbejde«, skriver festivalen blandt andet på deres hjemmeside.

Men det statement tror Julie Ebbesen ikke meget på. Hun mener forstår ikke helt festivalens tiltro til, at gæsterne har skjulte oprydningstalenter.

Hvor realistisk er det, at I selv kan rydde mere op og fjerne tomme øldåser, som Roskilde Festival håber på sker?

»Måske ikke særlig meget, folk er jo bare ikke gode til oprydning, når de er på Roskilde Festival. Men vi prøver da at lade være med at smide dåser og rydder op hver dag«, siger hun.

»Ja, det betyder faktisk meget for os, at her er ryddet nogenlunde op, selv om det måske ikke ser sådan ud lige nu. Men der er jo for eksempel ingen, der fjerner de der flade dåser«, siger veninden Pernilla Jensen og peger på stien ved siden af teltlejren.

Den er nærmest sået med grønne, smadrede øldåser.

I nabolejren er manglen på oprydning ligeledes gældende. For det generer tilsyneladende ikke de unge mennesker at sidde og drikke øl blandt gamle madrester og emballage.

»Så længe man kan gå rundt i lejren i bare tæer, så er jeg ligeglad med skrald. Vi sparker højst tingene ud på stierne, der kommer jo hele tiden de frivillige og tager skraldet«, siger Dennis Jespersen, som også bor i området G.

17 kilo affald pr. gæst

Roskilde Festival har i år øget affaldsindsatsen på en række områder på campingpladsen, så gæster nemmere kan komme af med deres skrald. Man vil være Danmarks grønneste festival og bruger således 93 procent af det indsamlede affald til at give varme og lys i Roskilde.

Der er 3000 skraldespande på pladsen – og der bruges ca. 200.000 skraldesække pr. festival. 97 procent af al emballage med pant returneres, ifølge Roskilde Festival - hvilket inkluderer 1,5 mio. dåser.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hver festivalgæst generer gennem hele ugen omkring 17 kilo affald. Landsgennemsnit er i samme periode 18 kilo.

»I aften kommer her til at se ud på samme måde, og så kan man ikke lige overskue det«, lyder det fra Rune Jensen.

LÆS OGSÅ

Han bor i Camp Helge med 17 drengevenner. Og her har de stort set ikke ryddet op, siden de kom sidste weekend.

»Men vi er da i det mindste på vej i bad«, siger Rune Jensen kækt.

»Sidste år gav vi en sigøjner en 50'er for at rydde op i lejren«, fortæller vennen Anders Hansen, inden han sammen med de to andre begynder at bevæge sig mod de varme bade.

Om ikke andet kommer drengene til at sidde rene mellem alle skraldebunkerne.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden