Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sød og farlig. Læskedrikke og andre kalorieholdige drikkevarer erstatter ofte det sunde mellemmåltid.
Foto: RUNE PEDERSEN

Sød og farlig. Læskedrikke og andre kalorieholdige drikkevarer erstatter ofte det sunde mellemmåltid.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Drikkekalorier er hamrende usunde

Flydende kalorier kan bidrage til et måltids kvalitet, men ofte skyller vi dem bare ned uden rigtigt at regne dem for noget. Det er en stor fejl.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Læskedrikke og kalorieholdige drikkevarer tilhører kategorien snold.

Men de bruges af alt for mange som et dagligt, kontinuerligt fix. Det er en fuldkommen dødssyg og unødvendig vane – der fører til sødmetrang og fedme.

Det kan være fantastisk at få kalorieholdige drikke til maden: vin, øl, sodavand, saftevand, mælk eller andet. Det viser sig desværre bare, at det kan være uhyggelig svært at få regnskabet over indtaget energi til at gå op, hvis mange af kalorierne kommer fra drikkevarer.

Vi regner ikke rigtig drikkekalorierne for det helt store i dagens samlede regnestykke. Men det kan nemt koste adskillige kilo på sidebenene, at vi negligerer, hvor mange kalorier drikkevarerne indeholder.

LÆS ARTIKEL Smagen af drikkekalorier er oftest hurtigt overstået. Det vil sige, du drikker, smager og så slut med oplevelsen i løbet af få sekunder.

Mere komplekse drikke som vin, øl, rene safter og most kan have interessante eftersmage, som beriger oplevelsen både af selve drikken og af måltidet, som ledsager drikken. Her kan drikkekalorierne smagsmæssigt give mening – trods kalorierne.

Eksempelvis er det en stor oplevelse at få en saftmenu i stedet for øl- eller vinmenu til en god middag.

Flydende kalorier er en dårlig investering
Sådan er det ikke med sodavand, kakaomælk, iste, saftevand og andre beslægtede kategorier. Skyl ned, tag på og tis – kunne jeg inspireres til at sige. Lynhurtigt kan man drikke 1/2 liter læskedrik, som nemt i kalorier svarer til et mellemmåltid. Helt uden at få mæthed eller mere end to sekunders oplevelse.

LÆS ARTIKEL

Mellemmåltidet er ellers så vigtigt i forhold til at udnytte hjernekapaciteten og til at forebygge overspisning til hovedmåltiderne. Det bliver der pludselig ikke råd til kaloriemæssigt, fordi pladsen er optaget af to sekunders oplevelse.

En dårlig investering!

Sodavand er flydende slik med lige så meget sukker som i eksempelvis Matador Mix – det kan sagtens sidestilles med begrebet fredagsslik. Ansvarlige voksne holder på, at børn kun skal have slik en enkelt ugedag, men hvis de kigger på deres egne vaner, er sodavandssalget i landets kantiner overraskende højt – og her er det altså de voksne, vi snakker om. Så fredagsslikbegrebet er måske slet ikke så tosset for os voksne også?

LÆS ARTIKEL

Fødevarestyrelsen kører en kampagne, der heder ’Maks. 1/2 liter’ – altså sodavand om ugen. Den halve liter er maksimum i forhold til sukker- og kalorieindhold. Ifølge Bryggeriforeningen sælges der 432,2 millioner liter sodavand i Danmark per år, eksklusive danskvand.

Oven i de tal kommer saftevand, sirup til sodavandstappehaner, kakaomælk, drikkeyoghurt, iste, energidrikke, sojadrikke, pulverdrikke, juicer, og hvad der ellers er af kaloriefyldte drikke. Millioner og atter af millioner af liter af ligegyldige kalorier, der stjæler pladsen for alt det, der gør os godt.

Usund hyggekultur

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

il vores danske hyggekultur hører drikkekalorier, og det er jo helt herligt, hvis det er kærlighed, kildevand, kaffe og te. Men hvis man er en selskabspapegøje med trang til mange sociale aktiviteter, kan der godt nok blive hældt mange hyggeliter på tanken. Det vil sige, at man drikker ikke for at slukke tørsten, men for at hygge. Og skal det nu også være skidt? Desværre må jeg sige ja for de alkohol- og sukkerholdige drikkes vedkommende. Kaffe og te har vi ingen offentlige restriktioner på – dog er overdrevet kaffeindtag, ikke mindst for gravide, mindre sundt. Men hvad er sundt i overdrevne mængder? Intet! Hyggedrikkeriet kan også tage form af afhængighedsdrikkeri. Alkoholafhængighed har alle hørt om, og den har vi forhåbentlig en vis respekt for. Der er ikke videnskabeligt belæg for, at man kan blive afhængig af eksempelvis cola.LÆS ARTIKEL

Der kan komme abstinenser i form af hovedpine, når man holder op med at drikke en liter cola i døgnet, men de er overstået på kort tid, og det er typisk koffeinen, der giver hovedpinen.

Men man kan øge sin præference for at skulle have sødt i uhensigtsmæssige mængder med for stort kalorieindtag til følge, og desværre ser vi en sammenhæng mellem de søde læskedrikke og de uhæderlige måltider.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden