Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Prøv Politikens nye grønne madmagasin Læs mere

Bo Svane/POLFOTO
Arkivfoto: Bo Svane/POLFOTO
Vin
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Denne uges testvinder: Rund og saftig hvidvin til muslinger

En hvidvin, der passer til de lidt lettere retter, mange af os har lyst til netop nu, er ugens bedste.

Vin
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Italien er absolut bedst kendt for sine rødvine, men vi skal dog ikke glemme de hvide! Der fremstilles masser af god hvidvin i landet, skønt de snarere tilhører 1. division frem for superligaen, modsat mange rødvine. Til gengæld er de fleste til at betale.

Vi kan lede efter de utallige druesorter, som har en regional oprindelse og ofte er knyttet til den lokale gastronomi. Glem chardonnay og sauvignon blanc – og øv dig i at sige vernaccia, garganega, verdicchio eller ribolla gialla. Eller falanghina, som især er kendt fra Campanien, syd for Rom.

En voksen kystlinje leverer masser af fisk og skaldyr – og den på samme tid aromatiske, runde og saftigt frugtige karakter spiller smukt sammen med spaghetti alle vongole – de små og eksklusive muslinger.

Jeg kan godt lide at give dem et skud chili, som indkapsles af vinens relativt runde smag. Der er forskellige holdninger til tomat i retten – jeg synes, det er fint med tomat; det gør godt oven på decembers tunge madbombardement.

Testvinder. Falanghina 2017, Antica Fattoria, 12,5 %

Campania, Italien, Distinto, 1 fl. for 75 kr.

Let røget og aromatisk hvidvin. Frisk og krydret næse. En vis fylde trods ret lav alkohol. Ret rund, men saftig og frisk med pæn syre. God til pasta med små muslinger – hjerte- eller vongole-.

Artboard Copy Created with Sketch.

30-75 kroner

Costières de Nîmes 2016, Dauvergne Ranvier, 14,5 %

Rhône, Frankrig, Meny, 75 kr. v. 2 fl.

Jammy/kølig rødvin. Rig duft af kirsebær. Frugtdrevet stil. Saft og frugt i smagen, igen mørke kirsebær, moderat tannin. Kølig undertone frisker pænt op.

Artboard Copy Created with Sketch.

Porca de Murca 2016, Comp. d. Vinhas do Alto Douro, 12,5 %

Douro, Portugal, Holte Vinlager, 55 kr. v. 6 fl.

Let hvidvin. Ret neutral næse, men ren og frisk. Let og slank smag med ganske god syre. Tæt på det tyndbenede, men ikke værst til dampet hvid fisk eller rejer.

Artboard Copy Created with Sketch.

Le Paradou 2015, Grenache, Ch. Pesquié, 13,5%

Vin de France, Frankrig, Philipson Wine, 50 kr. v. 12 stk.

Enkel og frugtig rødvin. Middeldybe røde bær i duften. Saftig og ligefrem smag uden meget kant eller karakter – men nydelig lille tørstslukker til en halv ”hund”.

Artboard Copy Created with Sketch.

Nature Valley (uden årgang), 12,5%

Italien, Føtex, 3 liter for 125 kr. (BiB).

Tynd rødvin. Enkel duft – ja faktisk stort set ingen duft. Tynd og spids smag – syrlig og uden nogen form for karakter eller koncentration. Ganske ligegyldig og tynd sag. En lav pris trækker den akkurat op på 3 tegn.

Artboard Copy Created with Sketch.

Chardonnay 2017, Terre des Moutonnes, 13,5%

Coteaux de Béziers, Frankrig, Erik Sørensen Vin, 55 kr. v. 6 stk.

Frugtig hvidvin. Lyse stenfrugter og diskret sødme i næsen. Let smag – ret rund stil, men dog med lidt syre. Uprætentiøs og ret uskyldig chardonnay – men ikke meget spændende.

Artboard Copy Created with Sketch.

76-150 kroner

Barda 2017, Pinot noir, Bod. Chacra, 13 %

Patagonien, Argentina, Philipson Wine, 150 kr. v. 12 fl.

Saftig rødvin. Relativt mørk pinot-frugt, kirsebær med en ristet tone, som overdøver frugten lidt. Men saftig og frugtig smag. Lidt for rig eftersmag.

Artboard Copy Created with Sketch.

Milleuve 2017, Manferrari, 13,5 %

Venezia Giulia, Italien, Distinto, 1 fl. for 149 kr.

Frugtig hvidvin. Fersken og let aromatisk tone. Ret elegant. Saftig smag, igen fersken, med en læskende syre til at trække mundvand. Fin vin til hvid fisk.

Artboard Copy Created with Sketch.

Amarone 2013, Lamberti, 15 %

Veneto, Italien, Føtex, 1 fl. for 130 kr.

Fyldig rødvin. Kirsebær og hængt kød i duften. Ret frugtig smag for en amarone. Trods fylde og alkohol også frugtsyre, saft og moderat tannin. Og ikke så tung.

Artboard Copy Created with Sketch.

Annonce

Gigondas 2015, Dauvergne Ranvier, 15%

Rhône, Frankrig, Meny, 1 fl. for 150 kr.

Bred og rig rødvin. Ret lyse bær – en bred og sødmefuld duft. Stor fylde i smagen – men har dog struktur og tannin. Kraftfuld og landlig på den gode måde. Varmt år, mærker man. Noget af mundfuld!

Artboard Copy Created with Sketch.

Cabernet Sauvignon 2015, Joel Gott, 13,9%

Californien, Holte Vinlager, 150 kr. v. 6 stk.

Rig rødvin. Sødmefuld næse med fad (kokos og vanilje) og ret mørke bær. Og sødlige/rige toner i smagen – men også en vis struktur med en del tannin. Fadet dominerer nu – måske bedre om et par år.

Artboard Copy Created with Sketch.

La Celestina 2015, Crinza, Ribera del Duero, 14,5%

Castilla y León, Spanien, Erik Sørensen Vin, 120 kr. v. 6 stk.

Kraftig rødvin. Ret fadpræget næse (kokos og vanilje) – mørke bær og sort chokolade. Kraftig smag – ret kølig – og pænt tanninbid. Ligger et lidt sært sted mellem friskhed og lagring – ikke helt på plads nu.

Artboard Copy Created with Sketch.

Læs mere:

Læs mere

Annonce