0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nyhed – quiz mod Politikens redaktion i JuledystenTag quizzen

Få slotsparken for dig selv på Gisselfeld: Sov i den gamle gartnerbolig og nyd morgenmaden i 'den skøre greves væksthus'

I Gisselfeld slotspark findes det eksotiske, mangfoldige og duftende væksthus, Paradehuset, som Greg Kobett og Stig Lauritsen har forpagtet siden 2001.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Karin Møller-Olsen
Foto: Karin Møller-Olsen
Ferie i Danmark

Da jeg ankommer til Gisselfeld, viser slotsuret 12 minutter i et. Det gør det også næste morgen, hvilket harmonerer godt med oplevelsen af, at her står tiden stille. Ikke på en forfalden måde. Bare fjernt fra al moderne hæsblæsende liv. Selv vinden holder vejret, mens jeg er på besøg, og træernes blade hænger roligt og lader sig gennemstrømme af sol og fuglesang.

Fra billetlugen ved indgangen er jeg gået ned i parken, gennem en allé med gamle skulpturelt stynede lindetræer, forbi slottet med voldgraven og gennem en tunnel ned til Brede Sø, der viser sig at være blot én af flere forbundne karpedamme her ved Gisselfeld.

Ved søbredden bliver jeg overrasket over et opslået telt, to fiskestænger og en fisker i waders. Man kan da ikke bare telte her i slotsparken? Nej, det kan man rigtignok ikke, bekræfter manden i waders, der hedder Peter. Men han og tre andre har – nu på tiende år – lejet retten til fiskeriet i søen. Og det indebærer også retten til at overnatte i telt og have parken for sig selv om aftenen og om morgenen, når den er lukket for publikum. Og Peter kan fortælle om kæmpe karper, om monogame svanepar, om sky rådyr, gæs og ænder. Men især om det havørnepar, der i år har bygget rede i træerne på den anden side søen, som de med jævne mellemrum kredser rundt over. For ikke at forstyrre de ynglende kæmpefugle, er en del af parken lukket af dette forår. Men det gør ikke så meget, for her er rigeligt med både plads, duftende syrener og hvidtjørn, iris, åkander, hængepil og kæmpe ege, der forfængeligt læner sig ud og spejler sig i søens blanke vand.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere