0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

»Det, vi ikke har, det snitter vi«

27. juli 2020
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Folk søger mod naturen, så det er oplagt at lære turisterne at bygge huler, tænde et bål, skyde med bue eller bare tilbyde dem at campere lidt mere råt, mener Jon Lindbjerg Jensen, den første vinder af ’Alene i vildmarken’.

Mens Nationalpark Thy står for den rå naturoplevelse, er der flere firmaer nord for Limfjorden, der tilbyder aktiviteter, overnatninger og mad med vildmarken i fokus.

Programmer som ’Vilde vidunderlige Danmark’, ’Alene i vildmarken’, ’Nak & æd’ og ’Øen’ har bragt en voksende trang til at komme ud i naturen med sig. En trang, som coronakrisen ser ud til at have forstærket, for eksempel er en stor del af Danmarks shelterpladser fuldt booket denne sommer.

Interessen for friluftslivet mærker Jon Lindbjerg Jensen, den første vinder af DR 3’s ’Alene i vildmarken’. En indsats, som har vundet ham navnet Vildmarks-Jon, som bruges af alle, vi møder i Thy og omegn.

»For nogle år siden var man jo en kæmpe nørd, hvis man kunne lide at overnatte i naturen og selv bygge et sted at sove. Den holdning lader til at have ændret sig«, siger Jon Lindbjerg Jensen.

Når man sidder på en bænk i hans Vildmarkscenter i Saltum tæt på turistmagneten Blokhus, er det i hvert fald klart, at naturen heromkring bliver brugt. På søen padler tre kajakker forbi, en børnefamilie på tur, og stien ved søen er befolket af folk i gode sko.

»Jeg kom hjem fra opholdet i vildmarken og gik lidt i gang med at tilbyde kurser og teambuilding. Men det har vist sig, at jeg kan arbejde med det på fuld tid, så det gør jeg nu«, siger Jon Lindbjerg Jensen, som er uddannet mekaniker og tidligere rejste rundt for at arbejde som montør. I dag tilbyder han blandt andet familiekurser i at klare sig i vildmarken fra Vildmarkscentret, hvor han viser rundt.

Jeg kan se, at butikkerne sælger grillriste, som man kan tage med i shelter. Så kan man da virkelig komme til at slæbe

»For mig er det så fint at se både børn og voksne opdage, hvor meget de faktisk kan klare i det fri. Det får folk til at vokse med opgaven«, siger han og smiler lidt ad det udstyrsstykke, som vildmarkslivet kan være.

»Jeg kan se, at butikkerne sælger grillriste, som man kan tage med i shelter. Så kan man da virkelig komme til at slæbe. Når vi tager på de mest udfordrende ture, har vi kun fem ting med og starter med selv at lave vores rygsæk«, siger Jon Lindbjerg Jensen, som elsker det kreative ved at prøve at lave den ting, man lige står og mangler.

På basiskurserne lærer deltagerne blandt andet at fange fisk, bygge et shelter og tænde et bål, og det faste motto er, at ’Det, vi ikke har, det snitter vi’.

Hytter til de forbipasserende

Jon Lindbjerg Jensen forvandler med en skarp kniv en lille harpiksfyldt gren til en fakkel, som ville kunne sikre ild under selv meget kolde og våde forhold. Ovenpå lægges små kunststykker af ’fjergrene’, grene skåret i ultrafine spåner, der står ud som på en fuglefjer.

Ilden fænger let i bålfadet, som hænger inde i det bålhus, som han har brugt coronatiden på at bygge og indrette. Hele familiens grund er ved at tage form som det vildmarkscenter, der er udgangspunkt for Jon Lindbjerg Jensens forretning. En hvid tipi er slået op, og et par hytter til vandrere eller cyklister er ved at tage form. I birkeskoven for enden af grunden finder man forskellige hytter og bivuakker, bygget af jord, træ og blade.

Miriam Dalsgaard
Foto: Miriam Dalsgaard

»Jeg oplever, at det ændrer noget for folk, når de kommer ud i naturen. Det er nogle andre ting, der bliver vigtige, for eksempel at samarbejde og at nyde enkle ting. Det tror jeg, der kommer mere af nu, hvor folk har været isoleret«, siger Jon Lindbjerg Jensen.

Også på campingpladsen Blokhus Outdoor skal der være mere natur og vilde blomster til gæsterne. Pladsens ejere driver også den mere klassiske Blokhus By Camping, men Outdoor-pladsen indrettes på en anden måde.

»Naturen må gerne gøres lidt nemmere for folk. Børnene skal kunne finde en bille, og vi vil gerne give plads til al den natur, der allerede er her på pladsen. Det er lidt et eksperiment, men vi tror, at der er kunder til den mere jordnære ferieform«, siger Inge Vestergaard, som sammen med sin mand, Karsten Jepsen, overtog den nedslidte plads for to år siden.


Miriam Dalsgaard
Foto: Miriam Dalsgaard
Miriam Dalsgaard
Foto: Miriam Dalsgaard
Miriam Dalsgaard
Foto: Miriam Dalsgaard
Miriam Dalsgaard
Foto: Miriam Dalsgaard

Fra pind til færdig bacon. Jon Lindberg Jensen snitter fjerpinde, som fænger godt. En herlig børneopgave, når man camperer, mener han. En harpikspind får ilden til at fænge på sekunder. Kort efter har han hentet bacon i køkkenet og stegt det over bålet.


Nu får græsset lov til at gro meget længere, kanter og læhegn klippes ikke, døde træer får lov at stå, og engblomster bliver sået til glæde for insekterne. De rækker til villatelte og campingvogne, som tidligere var lange og lige, skal sno sig, og når jord bliver gravet op, lægges det i bunker, så der dannes små bakkelandskaber.

»Det er lidt af en udfordring for en lejrchef, at græsset ikke bare skal være kort, og hækkene ikke klippes, og nogle fastliggere undrer sig også. Men jeg siger: Lad nu de træer gro. Jeg synes, det er flot«, griner Inge Vestergaard.

Telte indrettet med senge

Selv om pladsen altså lægger op til det naturnære liv, skal opholdet byde på mere luksus end den klassiske shelterplads med liggeunderlag og sovepose. Her er der opredte senge i hvide lærredstelte og i de små campinghytter.

De opredte senge gør det lettere for vandrere og cyklister at komme forbi uden den store oppakning. Og gæsterne kan både lave mad på bål, trangia (gasblus) og i campingpladsens køkken. Ved legepladsen er der en lille køkkenhave med krydderurter og med ærter og andet plukkegrønt til børnene.

Børnene skal kunne finde en bille, og vi vil gerne give plads til al den natur, der allerede er her på pladsen

»Vores tilbud ligger nok et sted mellem et hotel eller luksuscamping og så den helt ’vilde’ oplevelse hos Vildmarks-Jon. Mange siger til os, at det er fedt at ligge i telt, men at de ikke gider ligge på jorden«, siger Inge Vestergaard.

En sideeffekt af naturpladsen er, at den på flere måder lever op til FN’s verdensmål om at arbejde for øget biodiversitet. Et par minutters gang fra selve pladsen har ejerne fået genskabt en sø, der skal give plads til flere arter af planter og dyr.

»Det er så skønt med den sø. Om aftenen kan gæster gå derned og se på stjerner«, siger Inge Vestergaard.

Mad er sanket lokalt

På Stenbjerg Kro spiller naturen en helt tredje rolle: Her er mad og drikkevarer ofte baseret på råvarer og urter, der er hentet i Nationalpark Thy, som kroen ligger ved siden af.

Krondyrfilet, ’drost’ (tørret, saltet, kogt kold fisk), ramsløgssuppe og havtorn er på menu