0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Niels Skousen om sin barndomsby: »Der er en dejlig tryghed ved at være på en ø«

Læs her, hvad Niels Skousen husker om sin opvækst i området i og omkring Svendborg, og hvilke steder han anbefaler, at man besøger, når man er på de kanter.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

For Niels Skousen er Svendborg synonymt med vand og tryghed. Det var et chok for ham at flytte til Buddinge i 1953.

Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Sangeren, komponisten, forfatteren og skuespilleren Niels Skousen er født i 1944 og tilbragte fem år af sin barndom i Svendborg.

Sammen med sin mor, Hildegard, og sin fem år ældre storebror, Thomas, boede Niels Skousen først på Pasopvej i Svendborg, inden de tre flyttede til et tofamilieshus på Glentevej 27, hvilket ifølge kunstneren »var som at komme ud i solen«. Familien boede i Svendborg fra 1948 til 1953.

Hvad er dit bedste barndomsminde fra byen?

Morten Langkilde
Foto: Morten Langkilde

Niels Skousen og hans kammerat klatrede op i Ambrosius-egen på Tåsinge, men den slags kan det 400 år gamle træ ikke tåle i dag.

»Jeg var glad for at bo i Svendborg. Det var en tid, hvor der ikke var så megen færdsel, og man kunne cykle rundt i gaderne. Min bror og jeg cyklede til stranden ved Christiansminde med udsigt til Thurø for at bade. Sammen med en kammerat tog jeg ned på havnen for at pilke torsk, vi fangede nu aldrig noget, men der skete meget nede på havnen«.

»Det er sommeren, man husker, hvor man følte sig fri og sneg sig under hegnet på Høje Bøge Stadion for at se Svendborg Boldklub spille mod Esbjerg«.

»Min mor havde danseskole, og jeg var fordanser ved afdansnings- og karnevalsballer, for der manglede jo altid en dreng. Om sommeren havde mor danseskole på landet og på øerne i Det Sydfynske Øhav. Vi var på Drejø flere somre i træk. Én sommer boede jeg hos degnen og en anden hos præsten. Det var dejligt«.

Morten Langkilde
Foto: Morten Langkilde

Veteranskibet 'Helge' sejler i dag turister via Vindebyøre, Christiansminde, Troense, Grasten og Valdemars Slot tilbage til Svendborg.

»Solen skinnede altid, himlen var blå, og kornet stod højt. Det var frihed og skønhed. Det var min lykkelige barndom«.

Hvad må den besøgende ikke gå glip af?

»Det er selve Svendborg by, der hvor den ligger ved Svendborg Sund, hvor man kan tage til Tåsinge og Thurø, og man skal tage med den lille damper ’Helge’, som også sejlede i min tid«.

»Det er især havnemiljøet og det, at man kan tage med bådene ud til øerne, eller man kan gå over til Tåsinge med Valdemars Slot. Der er vidunderlig smukt på Tåsinge. Jeg cyklede med en kammerat til Valdemars Slot en morgen for at se på hjorte. Desuden kravlede jeg op i Ambrosius Stub-egen, som stadig står der«.

Privatfoto
Foto: Privatfoto

En ung Niels Skousen var en habil svømmer og var og er begejstret for stranden ved Thurø Rev.

»Svendborg er i det hele taget en smuk by. Det er meget sådan Danmark med stort D«.

Hvad er dit hemmelige sted?

»Thurø Rev er en lang tange med sandstrand, hvor bøgen står ud til det blå vand. Vi cyklede derud, men man kan også sejle med ’Helge’ til Thurø. Jeg holder mest af de steder, som går ned til vandet. Der er en dejlig tryghed ved at være på en ø«.

»På en ø tilhører hele verden én. Det syntes jeg i hvert fald som barn«.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter