0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Stjerneobservatorium får fire nye sheltere, hvor du kan overnatte og se på stjerner gennem glastaget

Samtidig har observatoriet syd for Holbæk oprettet et stort aktivitetsområde. Brorfelde er et af de bedste steder at iagttage stjernehimlen, da der ikke er nogen lysforurening.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Kristoffer Tejlgaard
Arkitekttegning.: Kristoffer Tejlgaard

Til sommer får Oberservatoriet Brorfelde i Tølløse syd for Holbæk fire shelters, hvorfra overnattende stjernetydere kan iagttage stjernehimlen gennem et glastag. De rigtige shelters kommer selvfølgelig fri af træerne.

Ferie i Danmark

Når man ligger i Observatoriet Brorfeldes kommende sheltere med glastag, kan man oplevet natten fra dens mørkeste side, men spækket med stjerner. I hvert shelter er der plads til seks-otte personer, som enten kan ligge med hovedet eller fødderne mod centrum, og hvis de er heldige kan de se både Mælkevejen og spotte Mars med det blotte øje gennem glastaget.

Brorfelde ligger i de sjællandske alper ved Tølløse syd for Holbæk og har været fredet siden 2013, fordi det er et af de få steder i Danmark, hvor der hverken er gadelamper eller skiltebelysning, som lysforurener, men totalt mørke. Indtil 1996 var det astronomer fra Københavns Universitet, som studerede himmellegemerne fra observatoriets syv bygninger og fire kupler med kikkerter.

I juni 2016 blev Brorfelde Observatoriet indviet som oplevelsescenter under ledelse af Julie Bouchet, og hun er glad for, at der nu kommer et alternativ til at ligge under åben himmel i hængekøjer eller på den bare jord, især hvis det danske klima melder regn.

»Vi kalder dem stjernekikkertsheltere. De er kuppelformede akkurat som de fire andre kupler på toppen af bakken med kikkerter. I de nye sheltere er det mennesket selv, der er kikkerten og kan se stjerner med øjnene. Meningen er, at man skal ligge i en rundkreds og så kigge op igennem glasset i det runde loft og drømme om alt mellem himmel og jord«, fortæller Julie Bouchet og tilføjer, at i dagtimerne kan skoleklasser sidde og modtage undervisning i et af shelterne.

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce

Læs mere