0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

To dopingsager under OL holder Rusland ude i kulden

De russiske atleter går ind under det olympiske flag, når vinter-OL slutter.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Petr David Josek/AP
Foto: Petr David Josek/AP

Ligesom ved åbningsceremonien bliver det også en frivillig, der bærer den olympiske fane foran de russiske atleter ved afslutningsceremonien.

Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ruslands deltagere ved vinter-OL kommer  til at gå ind på det olympiske stadion under deres hjemlands flag ved afslutningsceremonien i Pyeongchang i dag.

Ligesom ved åbningsceremonien bliver det en frivillig, der bærer det olympiske flag foran de russiske atleter, og ikke som håbet guldvinderen i kunstskøjteløb Alina Zagitova med Ruslands fane.

På den 132. session i Den Internationale Olympiske Komité, IOC, blev det enstemmigt vedtaget at opretholde suspensionen af Ruslands Olympiske Komité, ROC, der blev vedtaget 5. december sidste år.

Dermed har Rusland officielt ikke deltaget ved OL, og landets resultater vil stå opført som opnået af Olympiske Atleter fra Rusland, OAR.

IOC-beslutningen kommer efter 16 dages konkurrencer ved OL, hvor et panel nøje har fulgt russernes opførsel især med hensyn til doping, og indstillingen var, at Rusland skulle forblive ude i kulden.

Den indstilling fulgte IOC's eksekutiv komité, men beslutningen blev, at suspensionen skal ophæves hurtigst muligt, hvis eller når det viser sig, at der ikke dukker flere russiske overtrædelser af dopingreglementet op.

Ifølge IOC-præsident Thomas Bach blev de to russiske dopingsager under afgørende for beslutningen om at opretholde suspensionen.

Men, sagde han, da beslutningen blev fremlagt, så havde russerne øjeblikkeligt indrømmet sagerne og endda afleveret bronzemedaljerne vundet i mixedcurling tilbage uden at kny.

De to russiske dopingsager, der involverede en curlingspiller og en bobslædekører, var ifølge Thomas Bach og resten af IOC to isolerede sager, der ikke gav nogen indikation af organiseret doping i Rusland.

»ROC reagerede korrekt i begge sager, men det var alligevel skuffende at opleve disse to sager, og de var medvirkende til, at IOC ikke kunne ophæve suspensionen«, siger Thomas Bach.

Fra flere sider er der i dagens op til IOC's beslutning lagt pres på de olympiske ledere med krav om at holde fast i udelukkelsen af Rusland.

Inado, der er en sammenslutning af nationale antidopingorganisationer - herunder Anti Doping Danmark - sendte dagen før IOC's eksekutiv komité trådte sammen for at diskutere det delikate emne, et åbent brev, hvor de argumenterede for at Rusland fortsat skulle stå udenfor det gode selskab.

I brevet peger Inado ved bestyrelsesformanden Doug MacQuarrie på, at den organiserede og statsstøttede doping i Rusland er veldokumenteret. MacQuarrie spørger i brevet retorisk:

»Hvem fortjener jeres (IOC's, red.) støtte? Er det en organisation fra et magtfuldt land, der ved flere olympiske lege deltog med dopede hold og som den dag i dag ikke har undskyldt eller søgt en forsoning? Eller er det de mange atleter, der blev frastjålet deres olympiske øjeblik og som nu forventer en passende straf for overtrædelser af