0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Murad Sezer/Ritzau Scanpix
Foto: Murad Sezer/Ritzau Scanpix

Den danske holdkap jubler over EM-guldet i Istanbul i 2012. Atleterne på billedet – Mie Østergaard Nielsen, Rikke Møller Pedersen, Jeanette Ottesen og Pernille Blume – er blandt det atleter, der trænede under tidligere landstræner Paulus Wildeboer.

Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Team Danmark vil have dopingspor gransket efter sønderlemmende rapport

Anti Doping Danmark skal nu finde ud af, om der er foregået brud på Det Internationale Antidopingagenturs regler.

Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Fik danske svømmere forbudte præparater, mens den nu afdøde hollænder Paulus Wildeboer var landstræner fra 2008-2012?

Det er et af mange spørgsmål, der er fulgt i kølvandet på rapporten om en stribe stærkt kritisable forhold i den danske landsholdslejr i perioden 2001-2013, som Kammeradvokaten i dag har præsentere.

Rapporten på næsten 250 sider retter skarp kritik af manglende kontrol, tilsyn og opfølgning med det forhold. Det blev blandt andet konstateret, at noget af den medicin, svømmerne fik udleveret af ekslandstræner Paulus Wildeboer, kunne medføre en positiv dopingprøve.

»... Under alle omstændigheder blev der i juni 2011 udarbejdet en medicinliste, og det blev i den forbindelse konstateret af Team Danmarks læge, at et af de præparater, Paulus Wildeboer havde uddelt, var et stærkt beroligende middel (sedativ), der i de fleste lande ikke var tilladt. Om et af de andre præparater blev det konstateret, at det kunne medføre positiv dopingtest. Hverken i den for os foreliggende dokumentation eller via forklaringerne har vi kunnet få en egentlig redegørelse for, hvorvidt der blev fulgt op på, om Paulus Wildeboer herefter reelt indstillede sin medicinering af svømmerne. Det bemærkes, at det forhold, at en øvrig person fremadrettet medbragte en medicintaske, ikke er ensbetydende med, at Paulus Wildeboer indstillede sin egen-uddeling af medicin«, hedder det på side 182 og side 183 af rapporten.

Mathias Christensen
Foto: Mathias Christensen

Paulus Wildeboer døde i 2014.

Download hele rapporten her

Team Danmark har ifølge Kammeradvokatens redegørelse i en række tilfælde haft konkret viden om alvorlige forhold uden at have fulgt op på, hvorvidt forholdene blev bragt i orden. Tillige hedder det, at Team Danmark har svigtet ved ikke at vurdere, om samarbejdsaftalen med Dansk Svømmeunion burde indstilles eller sanktioneres på baggrund af de mulige dopingforhold.

Formand: Skal undersøges til bunds

Formanden for Team Danmark, Frank Jensen - Københavns socialdemokratiske overborgmester - vil have dopingsporet gransket.

«Denne sag skal undersøges til bunds. Derfor har Team Danmark sammen med Danmarks Idrætsforbund henvendt sig til Anti Doping Danmark«, siger Frank Jensen og tilføjer:

»De er nu i gang med at vurdere, om der er grundlag for at starte en nærmere undersøgelse af evt. brud på WADAs (Det Internationale Antidopingagentur, red.) kodeks. Det er chokerende, at der ikke blev handlet korrekt, da den viden tilgik Team Danmark«.

»Team Danmark er – lige som forbundene - sat i verden for atleternes skyld. Ingen medalje er noget værd, hvis det er på bekostning af atleternes sundhed og trivsel«, siger Frank Jensen, der blev formand for Team Danmark i 2012.

Rapport: Union og Team Danmark svigtede deres ansvar

Rapporten fra Kammeradvokaten konkluderer, at det under alle omstændigheder er »særdeles kritisabelt, at organisationerne ikke gjorde mere for at sikre, at denne praksis med uddeling af medicin kom under betryggende kontrol«.

»Det må på daværende tidspunkt have stået begge organisationer klart, at der kunne, og sandsynligvis ville, forekomme udfordringer i at få Paulus Wildeboer til at ændre adfærd på området. Selvom det direkte ansvar for trænerens adfærd ligger hos Dansk Svømmeunion, og at handlepligten således først og fremmest påhvilede unionen, havde Team Danmark her en viden om et så alvorligt forhold, at også Team Danmark burde have fulgt aktivt op på og fulgt forholdet tæt«, står der i rapporten.

»Endelig er det efter vores vurdering kritisabelt, at Team Danmarks bestyrelse ikke blev orienteret om dette forhold«, vurderes det i rapporten.


Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?

Forsiden