0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Alessandro Trovati
Foto: Alessandro Trovati

Francisco Mancebo ligger her sidst på vej op ad Col d'Aubisque på 16. etape i Tour de France 2005. Jan Ullrich fører an foran Michael Rasmussen i bjergtrøjen, Floyd Landis, Lance Armstrong i gult og Levi Leipheimer. Det skulle blive Mancebos sidste Tour, og alle de andre blev også siden på et eller andet tidspunkt indhentet af doping-skæbnen.

Cykling
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bandlyst Tour-stjerne vinder stadig trods 13 år fjernt fra den store scene efter dopingskandale

Operacion Puerto blev spanieren Francisco Mancebos skæbne, men han har ufortrødent fortsat karrieren og sejrer under fremmede himmelstrøg.

Cykling
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Da spanieren Francisco Mancebo begyndelsen af juli 2006 som en af de angiveligt implicerede i dopingaffæren Operacion Puerto blev sendt hjem fra Tour de France, endnu inden løbet var gået i gang i Strasbourg, ændrede hans cykelkarriere på drastisk vis karakter.

Han blev fyret fra sit franske mandskab AG2R, som han havde indgået en givtig kontrakt med efter i 2005 at være blevet nr. 4 i Touren og 3 i Vuelta a España, men i modsætning til, hvad der var tilfældet for størstedelen af de øvrige berørte ryttere, fik hans påståede forbindelse til dopinglægen Eufemiano Fuentes ingen konsekvenser i form af karantæne.

Det gjorde den så i allerhøjeste grad, når det gælder jobmuligheder, for efter skandalen ønskede ingen af de mandskaber, som ellers havde stået i kø for at sikre sig en af datidens mest angrebsivrige etapeløbsstjerner, at røre ved ham med en ildtang.

Dominerede totalt på Filippinerne

Selv om det givetvis har været et hårdt slag, formåede det ikke totalt at spolere Mancebos eksistens i den hårde branche, og han har lige siden taget til takke med job på mindre firmahold, der for de flestes vedkommende hører hjemme langt nede i det globale hierarki.

Og spanieren, der 9. marts fylder 43 år, har forstået at sige tak for tilliden ved med jævne mellemrum at sørge for succes til de arbejdsgivere, som ellers kun sjældent befinder sig i rampelysets jubelcentrum.

I dag kunne Francisco Mancebo således i sin første opgave for sit ny japanske mandskab Matrix Powertag lade sig hylde som samlet vinder af Ronda Pilipinas efter at have domineret det 5 dage lange arrangement fra første færd.

Spanieren lagde ud med en imponerende solooffensiv på den 199,5 km lange 1. etape, der bragte ham i mål 3.52 minutter foran de to filippinske hjemmebanehelte Roland Oranza og Dominic Perez, og med det forspring holdt han komfortabelt samtlige rivaler stangen i den resterende del af løbet.

Vandt ungdomskonkurrencen i Touren i 2000

Inden Operacion Puerto sendte Francisco Mancebo på kurs mod fjerne egne, hvor han givetvis aldrig havde drømt om at skulle udfolde sig, tegnede der sig en rosenrød fremtid for spanieren.

I 2000 oplevede han således et gennembrud som 23-årig i sin tredje sæson som professionel på hjemlandets storholde Banesto – i dag Movistar. Mancebo blev sendt til start i Tour de France for anden gang med schweizeren Alex Zülle som kaptajn, men denne udsattes for en bragende nedtur og udgik på 17. etape.

Mancebo derimod fightede sig i sin langt fra kønne, men uhyre effektive stil til vejs ende på en 9. plads, hvilket rakte til ar vinde ungdomskonkurrencen.

Det var det første af flere bemærkelsesværdige resultater i de store rundture, og Mancebo fortsatte således de følgende år med placeringer i Tour de France som nr. 13, 7, 10, 6 og 4, mens han i Vuelta a España fra 2003 og frem nåede at blive 4, 3 og 3.

Mancebo var uønsket i Vueltaen

Så der hersker ingen tvivl om, at Francisco Mancebo var på vej mod nye højder, da Operacion Puerto-lavinen styrtede ham omkuld.

Men spanieren blev altså ikke liggende, og allerede i 2007 sikrede han sig kontrakt med 2. divisionsholdet Relax-Gym. Både holdets ledelse og Mancebo selv havde utvivlsomt håbet, at det ville give ham adgang til i hvert fald Vuelta a España, men allerede der viste berøringsangsten sig.

Vuelta-arrangørerne meddelte nemlig, at Relax-Gym var velkomment i løbet, men Francisco Mancebo måtte ikke være en del af truppen.

Dermed var signalet utvetydigt. Mancebo var bandlyst fra de større begivenheder, og han når aldrig at føje en 13. start i de tre uger lange styrkeprøver til de 12, han havde fra 1999 til 2005.

Annonce

Omflakkende tilværelse

Tilværelsen blev ligeledes særdeles omflakkende, og bortset fra tre sæsoner på SkyDive Dubai fra 2014 og frem har Mancebo hvert år set sig nødsaget til at finde nyt job.

Investeringen i ham har imidlertid langt fra været forgæves, for hans fightervilje har holdt sig ufortrødent. Således har Mancebo bortset fra sidste år formået at vinde i hver sæson siden bandlysningen.

Omkring 40 sejre i pointgivende løb på den internationale terminsliste er det blevet til i den periode.

Og nu kender de ham også på Filippinerne.


Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden