Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Lee Jin-man/AP
Foto: Lee Jin-man/AP

Grædefærdig. Yulia Efimova (yderst th.) sammen med guldvinder Lilly King (i midten) og bronzevinder Katie Meili.

OL 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Publikum buhede, da grædende dopingdømt russisk svømmer vandt sølvmedajle

Publikum buhede af russiske Yulia Efimova, da hun modtog sin sølvmedajle til OL i Rio.

OL 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Gårdsdagens drama i bassinet til kvindernes 100 meter brystsvømning endte med at være et opgør på flere forskellige planer.

Det var et opgør mellem USA og Rusland. Det var et opgør mellem den rene sport og de dopingskandaler, der har plaget dette års OL. Og det var et opgør mellem to stærke kvinder, der endte med den enes ydmygelse for rullende kameraer.

Det er sørgeligt, at man ikke bare i svømning, men i sporten i dag har folk, der igen og igen bliver testet positivt, og igen og igen får lov til at stille op alligevel. Det ødelægger det, som sport bør være, og det pisser mig af

Efter at have fejret sin sejr i det indledende heat med selvsikker pegefinger i vejret blev russiske Yulia Efimova med få splitsekunder besejret af amerikaneren Lilly King i finalen. På tredjepladsen kom ligeledes en amerikaner, Katie Meili.

Mens amerikanerne fejrede sejren, måtte en tårevædet Efimova modtage sin sølvmedalje til lyden af publikum, der buhede af hende. Allerede inden finalen havde King haft en besked til Efimova:

»Du vifter med dine pegefinger og signalerer, du er nummer 1 - men du er blevet taget i at snyde med doping. Jeg er ikke fan«

Tidligere dømt for doping

For den 24-årige russiske svømmer Yulia Efimova er det en sejr i sig selv at have fået lov til at deltage i dette års OL i Rio. Efter at have været dømt for doping to gange, første gang i 2013 og anden gang så sent som i vinters, var det først i sidste øjeblik, at hun fik tilladelse til at stille op.

Det er en beslutning, som der er blevet kritiseret fra flere sider. Ikke mindst fra hendes hovedmodstander Lilly King.

»Burde folk, der er blevet taget i at bruge doping, have lov til at være på det olympiske hold? Nej. Det burde ikke være muligt at hoppe frem og tilbage. Jeg holder fast i mine tidligere udtalelser om sagen, men jeg bliver nødt til at respektere IOC's beslutning«, sagde hun efter sin sejr med Efimova stående kun et par meter fra sig.

Hun blev bakket op af svømmeren Michael Phelps, der over en 16-årig karriere har vundet 23 olympiske medaljer.

»Det er sørgeligt, at man ikke bare i svømning, men i sporten i dag har folk, der igen og igen bliver testet positivt, og igen og igen får lov til at stille op alligevel. Det ødelægger det, som sport bør være, og det pisser mig af«, sagde han i går ifølge Reuters.

»Jeg troede, den kolde krig var slut«

Efter først at have benægtet det indrømmede Efimova i sidste ende at have brugt doping tilbage i 2013, men hun sagde, at det havde været en fejl.

I den nyeste sag, hvor hun er anklaget for at have brugt stoffet meldonium, siger hun, at hun kun brugte det, inden det blev forbudt, men at det stadig kan spores i kroppen. Det er imens denne undersøgelse er i gang, at hun har fået lov til at deltage i OL.

Til det russiske nyhedsbureau TASS udtalte hun, at der florerer en masse usande historier omkring hende, samt at de andre sportsfolk burde holde sig for gode til at diskutere politik.

»Men de tror åbenbart på alt, hvad de læser eller ser i tv. Jeg troede ellers, at Den Kolde Krig hørte fortiden til. Hvorfor bruge sport til at starte den igen?«

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden