23. juni 2016 stemte et flertal af briterne for at forlade EU. Siden har vejen mod løsrivelse været kaotisk og fyldt med ubesvarede spørgsmål.
Foto: Mark Duffy/Ritzau Scanpix

23. juni 2016 stemte et flertal af briterne for at forlade EU. Siden har vejen mod løsrivelse været kaotisk og fyldt med ubesvarede spørgsmål.

Internationalt

Her er briternes lange vej ud af EU

29. marts 2017 meddelte briterne officielt deres udmeldelse af EU. Det indledte en nedtælling på to år.

Internationalt

Storbritanniens premierminister Theresa May kan blive siddende i spidsen for sin konservative regering. Det står klart, efter det britiske parlamentet har afsluttet en mistillidsafstemning onsdag aften.

Afstemningen fandt sted, dagen efter at May led et stort nederlag, da hendes brexitaftale med EU blev stemt ned i samme forsamling.

Her er et overblik over den langstrakte britiske exitproces:

 • 23. juni 2016: Ved en folkeafstemning stemmer 52 procent af briterne for at forlade EU. 48 procent stemmer for at blive.
 • 29. marts 2017: Storbritannien meddeler officielt EU, at landet vil melde sig ud af samarbejdet. Af EU-traktatens artikel 50 fremgår det, at der går to år, fra et land meddeler sin udtræden, til det effektueres.
 • Briternes besked indleder derfor en nedtælling frem mod 29. marts 2019.
 • 12. juli 2018: Theresa May fremlægger en længe ventet hvidbog med britiske planer for fremtidens forhold til EU.
 • Få dage tidligere har brexitminister David Davis og udenrigsminister Boris Johnson forladt regeringen i protest mod en alt for blød brexitplan.
 • 13. november: Det bekræftes fra Downing Street i London, at der er enighed om et udkast til en aftale om briternes udtræden af EU. Udkastet skal underskrives fra officielt hold.
 • 14. november: Theresa May sikrer sig efter et fem timer langt møde opbakning i sin regering til udkastet til en brexitaftale.
 • 25. november: EU's stats- og regeringschefer godkender udtrædelsesaftalen og den politiske erklæring, der tilsammen fastsætter betingelserne for Storbritanniens udtræden af EU. Aftalen skal godkendes i det britiske parlament og i Europa-Parlamentet, før den træder i kraft.
 • 10. december: Theresa May udskyder en afstemning om brexitaftalen i Underhuset. Den skulle have fundet sted 11. december. Udskydelsen skyldes, at aftalen stod til at blive stemt ned.
 • 15. januar 2019: Det britiske parlaments underhus afholdt en afstemning om Mays brexitaftale, som blev udskudt i december. Den blev stemt ned med 432 stemmer imod og 202 stemmer for.
 • 16. januar 2019: Underhuset beslutter i en mistillidsafstemning at lade Theresa May og hendes konservative regering fortsætte. 325 stemte for, mens 206 stemte imod.
 • 29. marts: Briterne træder efter planen ud af EU ved midnat. Det kan enten være med eller uden en aftale med EU.

Kilder: Eu.dk, Ritzau og Reuters

Ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce