0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Facebook går til kamp mod misinformation med metoder, der kan ødelægge forskningsarbejde

Verden krævede en reaktion fra Facebook oven på den enorme dataskandale med Cambridge Analytica. Den fik vi. Men nu truer reaktionen med at ødelægge arbejdet for uvildige forskere og journalister, der holder øje med det sociale medie. Facebook afviser kritikken.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Marcio Jose Sanchez/AP
Foto: Marcio Jose Sanchez/AP

Facebooks stifter og CEO Mark Zuckerberg.

Tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi skriver december 2018. Netmediet Altinget har netop udgivet en opsigtsvækkende artikelserie. Tilsyneladende optræder en række falske profiler som særdeles aktive meningsdannere på Facebook, og de har gjort sig til venner med mediefolk og politikere.

Selv Politikens chefredaktør Christian Jensen accepterer en venneanmodning fra en af de falske profiler. »Jeg føler mig da misbrugt, og jeg føler da også, jeg har været for naiv og for lemfældig«, udtaler han efterfølgende til TV 2, og han uddyber sin pointe i en klumme her i Politiken: »Vi må alle tage os i agt«.

Bag historien ligger en rapport fra Udenrigsministeriet, som har identificeret mindst 16 mistænkelige facebookprofiler, tilsyneladende forfalskede. For det utrænede øre lyder det af mange, men de er blot en dråbe i havet.

Facebook skjuler, hvad de fanger

I løbet af 2. og 3. kvartal af 2018 fangede og slettede Facebook 2 milliarder falske profiler. Jagten er gået ind på misinformation, falske profiler og fake news. Der er bare lige et problem:

»Både Twitter og Facebook (herunder Facebook-ejede Instagram, red.) har sagt, at de nu vil gøre brug af automatiske systemer, når de skal fange falske profiler og misinformation. Twitter har sagt, at de vil fremlægge deres resultater åbent. Det må vi jo så se, om de gør. Men Facebook har ikke lavet nogen målsætning om, at de vil være åbne omkring, hvad deres automatiske systemer fanger, eller hvordan de finder det«.

Sådan siger Johan Farkas. Han forsker i manipulation og politik på digitale medier og har tidligere undersøgt islamistiske profiler. I dag kigger han blandt andet nærmere på russisk indblanding i det amerikanske valg i 2016.

Kritikken er jo fair. Men jeg kan ikke se, hvordan det kan være anderledes

Hans kritik bliver fremlagt i næste udgave af The Brown Journal of World Affairs, hvis forfatterliste tæller prominente navne som tidligere amerikansk udenrigsminister John Kerry og sprogforsker Noam Chomsky. Johan Farkas uddyber sin kritik over for Politiken:

»Alting går stærkt på sociale medier. Selv om Facebook fjerner misinformation og falske profiler, er der stadig en risiko for, at det kan nå ud til en masse mennesker. Men fordi Facebook ikke er åbne omkring, hvad de fjerner, hvordan og hvornår, kan det være stort set umuligt for forskere og journalister at finde ud af, at det overhovedet er sket«.

Sådan har det ikke altid været.