0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Hector Retamal/Ritzau Scanpix
Foto: Hector Retamal/Ritzau Scanpix
Tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmark gør klar til øget overvågning: Teledata skal afsløre, om vi retter ind efter regeringen

EU’s databeskyttelse kan sættes til side, når den offentlige sikkerhed står på spil. Og det gør den nu, vurderer kommissionen.

Tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Statens Serum Institut vil i samarbejde med Rigspolitiet bruge teledata til at undersøge, om danskerne overholder myndighedernes retningslinjer for at begrænse coronasmitten, skriver skriver DR Nyheder.

Seruminstituttet har skrevet til telebranchen og anmodet om at få adgang til data. »Det har vi svaret positivt på, men vi vil sikre os, at det sker på et klart juridisk grundlag«, siger branchens direktør, Jakob Willer, til DR.

Indgribende løsninger, såsom sporing af enkeltpersoner, kan godt være forholdsmæssige under ekstreme forhold

Statens Serum Institut har også planer om at bruge data om befolkningens transport- og indkøbsvaner til at måle effekten af regeringens tiltag. »Statens Serum Institut har anmodet Rigspolitiet om at assistere med at indhente disse data«, skriver Sundhedsstyrelsen i en rapport om prognoserne for coronaens udbredelse i Danmark og behovet for intensiv pleje.

Teledata opsamles af mobilmasterne, når vi bevæger os rundt i landskabet med mobilen i lommen, og kan bruges til at afgøre, hvor vi har været, og hvornår.

EU har strenge regler for, hvordan den slags oplysninger må bruges. I princippet må lokationsdata kun bruges, når de er gjort anonyme, eller med brugerens udtrykkelige tilladelse.

»Men der er undtagelser, der beskytter den almene interesse i nødsituationer«, skriver EU-Kommissionens talsmand, Johannes Bahrke, i en mail til Politiken.

EU giver grønt lys til sporing

Undtagelserne kan bruges, når den offentlige sikkerhed er på spil, og det er tilfældet under coronapandemien, vurderer kommissionen.

Hvor langt medlemslandene må gå, er i sidste ende op til EU’s databeskyttelsesråd, der lægger linjen for, hvad myndigheder og virksomheder må benytte data til.

Det Europæiske Databeskyttelsesråd har udsendt en særlig vejledning om, hvor meget medlemslandene må give køb på databeskyttelsen under coronakrisen. Vejledningen åbner for, at landene gerne må bruge teledata og andre lokationsdata til at følge befolkningens bevægelser eller sende sms’er med gode råd til borgere i et bestemt område. Men EU-reglerne giver også mulighed for at gå endnu længere og spore enkeltpersoners bevægelser, fastslår vejledningen.

Den mindst indgribende løsning, der anonymiserer borgerne, bør dog altid vælges, og overvågningen skal altid stå i et rimeligt forhold til formålet med indsamling af data.

Men »indgribende løsninger, såsom sporing af enkeltpersoner, kan godt være forholdsmæssige under ekstreme forhold«, fastslår Det Europæiske Databeskyttelsesråd.

Der skal dog være mulighed for at klage over overvågningen.

»Hvis foranstaltninger, der tillader behandling af ikkeanonymiserede lokationsdata, bliver vedtaget, er medlemslandene forpligtet til at indføre passende beskyttelse af borgerne, såsom at sørge for, at brugerne har mulighed for at tage retlige skridt«, hedder det i vejledningen.

Vejledningen blev udsendt torsdag, efter at Italien, Tyskland og Østrig luftede planer om at bruge lokationsdata til at overvåge, begrænse og afbøde spredningen af corona.

Stor succes i Kina

I Kina og det øvrige Sydøstasien har myndighederne haft stor succes med at bruge lokationsdata til at begrænse smitten.

To af de helt store kinesiske techselskaber, Tencent og Alibaba, har udviklet hver sin corona-app. Tencents version holder øje med, hvor brugeren har befundet sig i de seneste to uger, og kan således afgøre, om vedkommende har været i et smitteramt område, og sågar, om brugeren har været tæt på personer, der senere har vist sig at være smittet.

Alibabas version kan endnu mere: Den indsamler tillige brugerens øvrige data – Alibaba ved ganske meget om sine kunder – kombinerer dem med big data og bruger kunstig intelligens til at beregne smitterisikoen.

Annonce

Systemet udpeger ifølge Alibaba de smittede med 96 procents nøjagtighed. Og kan fortælle den enkelte, hvor det er tilladt at bevæge sig hen, og hvordan man i øvrigt bør opføre sig.

Kinesiske sundhedsmyndigheder siger, at de teknologiske løsninger har været afgørende for at bremse smitten.

Lignende løsninger med varierende grader af privatlivsbeskyttelse er blevet brugt i Sydkorea, Taiwan, Singapore og andre sydøstasiatiske lande.

Ifølge Jesper Grønbæk, direktør for Health Tech Hub Copenhagen, er der rige og uudnyttede muligheder for at bruge data og teknologi, både til at begrænse smitten og til at forbedre sundhedsvæsnets effektivitet.

»Jeg er helt sikker på, at teknologien kan gøre en forskel. Det ser vi også i andre lande«, siger Jesper Grønbæk.

Han har indsamlet et katalog af 30 brugbare løsninger, der spænder fra fjernovervågning af patienter til virtuelle konsultationer. Ingen af dem bruger teledata.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?

Forsiden