0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Gamle fotos giver ny viden om smeltende gletsjere

En kasse med gamle glasplader fortæller om om de grønlandske gletsjere.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
AP/Brennan Linsley/AP
Foto: AP/Brennan Linsley/AP

ISDÆKKE. Gletsjer nær Kangerlussuaq på Grønland.

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hidtil har forskningen i klimaændringernes påvirkning af gletsjerne været hæmmet af, at forskerne ikke har kunnet kigge ret langt tilbage.

Nu har fundet af nogle glasplader med negativer fra en ekspedition i 1930'erne givet videnskabsmændene nye muligheder for at studere Grønlands imponerende isbræer.

Glaspladerne er dukket op hos Kort- og Matrikelstyrelsen og stammer fra en syvende ekspedition, som polarforskeren Knud Rasmussen gennemførte, og hvor han blandt andet fotograferede østgrønlandske gletsjertunger, der endte i havet. Samlingen rummer også gamle luftfotos af områderne.

LÆS OGSÅ Isen på Grønland er tæt på umulig at redde

Før fundet har forskerne kun kunnet støtte sig til målinger af gletsjerne fra begyndelsen af 1990'erne. Men takket være Knud Rasmussen-ekspeditionens fotos kan eksperterne nu studere effekterne af temperaturforandringer for 80 år siden.

»Nu kan vi se, hvordan de har reageret på tidligere varme og kuldeperioder«, konstaterer ph.d.-stipendiat Anders Anker Bjørk fra Statens Naturhistoriske Museum.

De aldrende billeder viser, at gletsjerne nogle steder smeltede hurtigere, end de gør i dag. De gletsjere, der skrider ud i havet, trak sig hurtigt tilbage - ganske som det sker i dag.

»De er enormt følsomme over for havtemperaturerne«, forklarer den danske forsker. I midten af sidste århundrede var der temperaturstigninger i området. Årsagen er ikke helt fastlagt, men teorierne går på, at de kan skyldes mange partikler i luften, eller at årsagen var variationer i den nordatlantiske havstrøm.

Senere fulgte en kuldeperiode, der tillod gletsjerne at vokse igen.

I dag medvirker klimaforandringerne efter alt at dømme til temperaturstigninger i Grønland og dermed til, at landets gletsjere mister masse.

Gletsjere kan skifte ganske kvikt

På grund af de gamle fotografier kan man nu få et bedre billede af gletsjernes reaktion på skiftende temperaturer. Og den kan ifølge Anders Anker Bjørk være ganske hurtigt.

LÆS OGSÅ

»De kan omstille sig efter 20-30 år med kulde«, siger han. Knud Rasmussens billeder afslører blandt andet, at de 'indenlandske' gletsjere i 1930'erne trak sig hurtigere tilbage, end de gør i dag, mens de gletsjere, der skrider ud i havet, mindskes hurtigere i dag end de gjorde dengang.

Han er på vej til det sydøstlige Grønland for at studere gletsjerne nærmere.

»Vi skal se, hvor meget sne der er faldet. Det er en del af gletsjernes massebalance - deres 'husholdningsregnskab'«, siger han på en telefon fra Island til politiken.dk.

FACEBOOK

Annonce

Læs mere