Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg

Transformatorstationer i forbindelse med højspænding indeholder den stærke drivhusgas SF6, som er 23.500 gange værre end CO2. Nu har man fundet et mere klimavenligt alternativ.

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klimagennembrud: Nyt stof kan erstatte verdens stærkeste drivhusgas

Et dansk forskerhold har testet et nyt kemisk stof og har fundet ud af, at den kan være med til at gøre elnettet mere klimavenligt.

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvornår har du senest besøgt en højspændings-transformatorstation? Det er næppe det foretrukne udflugtsmål for familien.

Disse stationer, som forsyner verden med strøm, bærer på den stærke drivhusgas SF6, som forhindrer, at stationen slår gnister ved at neutralisere frie, flyvende elektroner.

En skurk for klimaet

Selv om isolerings-gassen kan forhindre, at højspændings-transformatorstationer bryder i brand, så er den en skurk i det globale klimaregnskab. For hver gang, man udleder et kilogram SF6 til atmosfæren, så har det en klimaeffekt som svarer til udledningen af 23,5 ton CO2. Så SF6 er 23.500 gange værre end CO2. Derudover har SF6-drivhusgassen en levetid i atmosfæren på 3.200 år.

Nu har et dansk forskerhold fra blandt andet Københavns Universitet med professor Ole John Nielsen i spidsen testet et nyt stof, som den amerikanske kemivirksomhed 3M har produceret. Stoffet, som er et fluornitril,  har formlen (CF3)2CFCN, og det er på universitetet blevet testet i en atmosfære-kemisk reaktor, der efterligner de kemiske reaktioner, som foregår naturligt i atmosfæren.

»Ikke nok med, at det nye stof vil kunne erstatte verdens stærkeste drivhusgas SF6. Dens halveringstid i atmosfæren er kun 22 år, og det er jo nærmest ingenting sammenlignet med SF6, som bliver i atmosfæren i noget, der kunne minde om en evighed. Vi har regnet lidt på det, og det nye kemiske stof vil kunne reducere effekten på klimaet med cirka 93 procent«, siger Ole John Nielsen om undersøgelsen, som netop er blevet offentliggjort i tidsskriftet Environmental Science and Technology.

En lille spiller i den globale opvarmning

Det er dog langt fra ensbetydende med, at kampen mod den globale opvarmning er afgjort til menneskehedens fordel, hvor det forgangne år 2016 var det varmeste år, man nogensinde har målt. For selvom højspændings-transformatorstationerne findes over det meste af kloden, så bliver der kun produceret cirka 10 ton SF6 om året, som til syvende og sidst vil ende i atmosfæren.

»I forhold til den mængde drivhusgasser, som for eksempel opvarmning af huse, aircondition eller bilkørsel udleder, så er udledningen af den meget stærke drivhusgas SF6 jo ikke noget, der virkelig batter noget. Men vores forskning er et mønstereksempel på, at man kan gøre de eksisterende teknologier mere klimavenlige«, siger Ole John Nielsen.

På banen om 10 år

Det er for tidligt at sige, hvornår det nye stof kan erstatte SF6 i verdens transformatorstationer. Ole John Nielsen tænker, at det vil tage cirka 10 år.

»For 10 år siden undersøgte vi på lignende vis et nyt kølemiddel, som viste sig, at være meget mere klimavenligt end de klimaskadelige HFC-gasser, som man blandt andet bruger i køleskabe og aircondition-anlæg. Fra 1. januar i år er det lov i EU, at det nye stof skal bruges i aircondition-anlæg på alle nye biler. Så jeg skønner, at det ligeledes vil tage cirka 10 år, før vi kan slippe af med verdens stærkeste drivhusgas i form af SF6« siger Ole John Nielsen.

DOKUMENTATION:Atmospheric chemistry of (CF3)2CF-C≡N - A replacement compound for the most potent industrial greenhouse gas, SF6

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden