Medicinen kan aldrig stå alene, men vi har brug for medicinen i vores værktøjskasse, skriver direktør i Sundhedsstyrelsen. Foto: Jens Dresling
Foto: JENS DRESLING

Medicinen kan aldrig stå alene, men vi har brug for medicinen i vores værktøjskasse, skriver direktør i Sundhedsstyrelsen. Foto: Jens Dresling

Debatindlæg

Sundhedsstyrelsen: Vi kan ikke undvære antidepressiv medicin 

Unuanceret formidling af en ny metaanalyse om antidepressiv medicin har skabt usikkerhed og bekymring hos mange patienter.

Debatindlæg

Formanden for Depressionsforeningen har fat i noget livsvigtigt i sit indlæg i Politiken d. 16. februar. Den unuancerede formidling af en ny metaanalyse om antidepressiv medicin har skabt usikkerhed og bekymring hos mange patienter, og hos deres læger.

Man bør altid snakke med sin læge, hvis man overvejer at stoppe med at tage antidepressiv medicin. Lægen kan rådgive om andre behandlingsmuligheder, og sammen med lægen kan man lave en plan for gradvis nedtrapning. Stopper man pludselig, kan man få meget alvorlige symptomer.

Selvfølgelig er det vores ansvar i Sundhedsstyrelsen at udstikke klare rammer. Men vi skal samtidig huske, at det altid er den enkelte læge og patient, som sammen vurderer, hvad der er det rigtige for den enkelte patient.

Vi har fulgt området meget tæt siden vi i 2007 udsendte et referenceprogram for depression. Konklusionerne deri er stadig bærende for vores anbefalinger:

Ved lettere grader af depression er der ikke overbevisende effekt af antidepressiv medicin, og man bør i samråd med sin læge se tiden an uden behandling. Ved let til moderat depression bør man tilbyde psykologisk behandling f.eks. kognitiv terapi, og vi har lavet vejledninger for tilskud til psykologbehandling ved let til moderat depression.

Ved moderat og svær depression har antidepressiv medicin som f.eks. de såkaldte SSRI’er helt klart en plads i behandlingenVed moderat og svær depression har antidepressiv medicin som f.eks. de såkaldte SSRI’er helt klart en plads i behandlingen. Depression kan være en alvorlig lidelse, både for den enkelte og for de pårørende, med betydelig påvirkning af livskvaliteten.

For mange med svær depression kan antidepressiv medicin være en redningsplan. For andre er effekten beskeden og bivirkningerne mange. Antidepressiv medicin er ikke mirakelmedicin, og behandlingen af depression er i mange tilfælde en opgave for specialister. Medicinen kan aldrig stå alene, men vi har brug for medicinen i vores værktøjskasse.

Hvis der kommer ny viden, opdaterer vi vores vejledninger, som vi f.eks. gjorde i 2014, hvor vi understregede, at man skal være tilbageholdende med antidepressiv medicin til unge under 25 år, og vi gjorde det til en opgave for speciallæger.

Det gjorde vi netop, fordi viden tyder på, at unge har øget risiko for bivirkninger, men samtidig vil vi ikke fjerne muligheden for at bruge medicin, når det kræves. Vi har også understreget forsigtighed ved behandling hos ældre, hvor lægen bør behandle med lavere doser for at undgå bivirkninger.

Hvad angår den nye og meget omtalte metaanalyse fra Copenhagen Trial Unit, så har vi selvfølgelig kigget på den. Vi kan ikke se, at konklusionerne deri ændrer på vores anbefalinger.

Vi vil i 2017 revidere vores vejledning for behandling med antidepressiv medicin og selvfølgelig inddrage eksperter og se på al den nye viden, der måtte være - også den nye danske metaanalyse.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

 • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

  »Far skal dø! Det skal være mig og mor for evigt!«

  OBS: Kun til Politiken.
Sarah Engell og hendes søn, der har lidt af et voldsomt ødipuskompleks. Da han var yngre talte han om, hvordan han ville slå sin far ihjel, og han har generelt altid været morsyg.
Det er ikke så slemt mere, men Plus En-podcasten behandler Ødipuskomplekset som tema og jalousi mellem forældre og børn.
  Podcasten 'Plus En':

  Sarah Engell er magnetisk. Hun har krystalklare, mandelformede øjne og kridhvidt hår. Hun er mor til to drenge, Jonathan og Julius. Og så er hun den absolutte nummer et, både for børnene og for deres far René, som elsker hende over alt på jorden. Men kan man være alles nummer et? Er det normalt at en 4-årig dreng udførligt forklarer sin mor, hvordan han vil dræbe sin far? I denne uges 'Plus En - Politikens podcast om livet med børn' kan du høre en fuldblodig og levende karikatur af Sofokles' berømte tragedie om Ødipus udspille sig for fuld udblæsning i et helt normalt hjem.

  Vil du ha' mere 'Plus En'? Find det her

Annonce