0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nomineret til Årets Fund: Frygtløs sejler-duo lader kvinden styre - i modsætning til konkurrenterne

Sølv ved ungdoms-VM har gjort Natacha Saouma-Pedersen og Mathias Bruun Borreskov til Årets Fund-kandidater.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Årets fund
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Årets fund
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Makkerskabet mellem 22-årige Natacha Violet Saouma-Pedersen og 23-årige Mathias Bruun Borreskov er mindre end halvandet år gammelt, og det er kun i 2019, de har sejlet betydende stævner sammen i den hurtigste af de olympiske sejlsportsklasser, nacra 17.

Her er de ’gået i lære’ hos Lin og CP, som dette års VM-sølvvindere hedder i sejlsportskredse, og det er Lin Ea Cenholt og Christian Peter Lübeck, der har døbt deres nye træningsmakkere for Teamtons.

»Fordi vi er lidt mere frygtløse, end de selv er«, som Natacha Saouma-Pedersen forklarer det.

Og mod kræver det at håndtere den toskrogede katamaran, der efter det seneste OL også kan ’foile’. Det vil sige, at hele skroget letter og nærmest flyver, og kun holder kontakt med vandet via to tynde bøjler.

»Ja, man er nødt til at være modig, og første gang kan det virke voldsomt, men man vænner sig hurtigt til det«, siger den kvindelige styrmand fra Odense.

Ligesom træningspartnerne har de nemlig valgt at lade kvinden sidde bagest med rorpinden, mens det hos størstedelen af de internationale konkurrenter er omvendt.

»Vi har vurderet, at det er bedre og giver færre skader med en stærk gast, fordi der er tale om hårdt arbejde«, lyder forklaringen.

Oplagt olympisk

Det hårde arbejde har i 2019 resulteret i det, begge sejlerne kalder en stejl læringskurve. Så stejl at de af Dansk Sejlunion er indstillet til Danmarks ældste idrætsparis, Årets Fund, med begrundelsen, at der er tale om »en af de mest oplagte olympiske besætninger i årene frem«.

»Vores mål for sæsonen var at komme med i et guldfelt og klare os godt ved ungdoms-VM. Vi har sejlet guld (i den bedste halvdel af feltet, red.) i alle stævner undtagen det første og det sidste, og så vandt vi sølv ved ungdoms-VM i Norge. Det føltes skidt, da vi stod på podiet med de italienske vindere, der sluttede 3 point bedre, men efterfølgende har vi været godt tilfredse med resultatet«, siger Mathias Borreskov, der nævner 11.-pladsen lige uden for medalrace ved World Cup-stævnet i Genoa som sæsonens bedste resultat.

For halvandet år siden deltog ’Tas’ og Mathias, som de hedder i den lidt kortere version, begge i nacra 17-klassen ved VM i Aarhus med andre makkere. Mathias sejlede sammen med Anette Viborg, der havde deltaget ved OL i Rio med Allan Nørregaard, men da Anette Viborg blev gravid, vidste Mathias ikke, hvad der skulle ske.

»Men så ringede Natacha«, som Mathias Borreskov siger om starten på et projekt, der har taget sigte mod OL-deltagelse i 2024.

Godt nok er de unge omkomlinge en af to besætninger, der tidligere på måneden tog hul på kampen om at repræsentere Danmark i Tokyo næste år, men VM-stævnet i New Zealand var det første af to i den danske udtagelse, og med sølv til Lin og CP og en 32.-plads til Natacha og Mathias blev rollefordelingen som det kunne forventes. Det andet kvalifikationsstævne er VM i 2020, der afvikles allerede i februar i Australien.

»Vi var én plads fra at komme med i guldfeltet, men VM var vores første skuffelse. Vi er stadig nye i den udfordring, det er at skulle rejse rundt i hele verden for at konkurrere, så vi var med for at lære, hvordan det er«, siger Mathias Borreskov.

Mathias Borreskov bor stadig i hjembyen Skanderborg, hvorfra han kan passe studierne som maskiningeniør i Aarhus. Natacha Saouma-Pedersen har sin base i Odense, hvor hun læser erhvervsøkonomi på universitetet, så det kræver en del transport, når der skal trænes ud for centret i Aarhus.

Annonce

Trækker på erfaring

De to sejleres baggrund er også forskellig. Mens Natacha har taget en ’klassisk’ tur fra optimistjollen over 420-jolle til hobie cat og 29’er, så mistede Mathias tidligt interessen for jollerne og blev aldrig en del af det unge landsholdsarbejde. I stedet har han prøvet kræfter med storbådssejlads hos koryfæer i den sammenhæng som Jes Gram Hansen og Janus Køstner.

»Sejlteknisk er der måske ikke så meget af det, jeg kan overføre til nacra, men jeg lærte en del del om, hvordan man driver et professionelt hold«, siger Mathias Borreskov.

Nu har de som en del af landsholdet mulighed for at trække på erfaringerne fra talrige VM-medaljevindere. Dansk sejlsport har haft et forrygende år med VM-guld til Anne-Marie Rindom, sølv til Lin og CP samt bronze til 49erFX-parret Ida Marie Baad og Marie Thusgaard, der i 2014 sluttede øverst i afstemningen om Årets Fund.

»Vi er del af den bedste træningsgruppe, hvor alle gladeligt videregiver deres viden. Det er jo også i Lin og CP’s interesse, at vi bliver så gode som muligt, så de får de bedst mulige træningspartnere«, som Natacha Saouma-Pedersen formulerer det.

Samarbejdspartnere

  • Det er altid et særligt privilegium at gennemgå årets store gennembrud af danske talenter, når vi vurderer kandidaterne til kåringen af Årets Fund. Endnu en gang efterlader de ti nominerede et samlet løfte om, at vi også i de kommende år kan se frem til danske toppræstationer på allerhøjeste internationale niveau.

  • Bliv en del af Årets Fund

    Vil du være med til at hylde og fejre nye unge sports talenter, når prisen Årets Fund bliver uddelt i PRESSEN i Politiken Hus?

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts