0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Illustration: Mette Jeppesen (på billedet ses bl.a. Sherin Khankan, Khaterah Parwani, Geeti Amiri, Uzma Ahmed, Nazila Kivi, Fadime Turan og Natasha Al-Hariri

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Tarek Hussein analyserer: Sådan karaktermyrder man muslimske kvinder

3 borgerlige politikere bruger udspekulerede og udtjente våben som chikane, forfølgelse og tomme anklager mod en ny generation af muslimske debattører.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Den offentlige debat er altid leveringsdygtig i beefs, konflikter, polemik og pinlige skænderier. Men i sidste uge nåede vi et nyt niveau af kynisme, da debattøren og aktivisten Khaterah Parwani blev udsat for tekstbogsdefinitionen på et karaktermord. Lad mig indledningsvis tone rent flag; jeg kender Parwani personligt, hun er en nær ven, og det her er selvfølgelig et partsindlæg.

Sagen handler dog om meget mere end Parwani som person. Det handler om, at vi i dag står med en generation af knaldhamrende stærke kvinder med nydansk baggrund. Kvinder, som politikerne har råbt og skreget efter i 20 år for nu at forsøge at stikke dem i ryggen og ødelægge deres arbejde.

Sagens aktører er på den ene side Khaterah Parwani, som i en årrække har været aktiv i den offentlige debat og medstifter af Exitcirklen, der hjælper voldsramte kvinder. På den anden side har vi de tre musketerer bestående af Martin Henriksen (DF), Marcus Knuth (V) og gruppens bagmand Naser Khader (K).

Tirsdag 26. september afslørede Radio24syv Morgen, at de tre musketerer har sendt et brev til ordførerne fra partierne bag satspuljemidlerne. Her opfordrer de til, at man fratager Exitcirklen 680.000 kr., som den har fået tildelt efter at have ansøgt og fået denne ansøgning vurderet af embedsværket.

De tre politikere mener, at pengene skal trækkes tilbage på baggrund af en række anklager, som præsenteres i det hemmelige brev. Anklagerne går blandt andet på, at Parwani og foreningens anden stifter, Sherin Khankan, angiveligt skulle være islamister i fåreklæder.

Beviser? Parwani har en gang for 15 år siden flirtet med Hizb ut-Tahrir, og så har hun angiveligt en »nedladende holdning til samfundet«, da hun på sin Facebook kritiserer danske politikere. De tre indkalder desuden udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg i samråd om sagen.

Det er imponerende, at Khader, som har tatoveret ordene 'ytringsfrihed' og 'demokrati' på sin krop gang på gang udviser et minimalt niveau af demokratisk sindelag

I dagene, der følger, eksploderer de sociale medier. Journalister, debattører og politikere på tværs af politiske skel kan fornemme, at den her er helt gal. Jacob Mchangama, Poul Madsen, Søren K. Villemoes, Bent Melchior, Johanne Schmidt-Nielsen og mange flere bakker op, mens Laura Lindahl (LA) oplyser, at hun takkede nej til at være medafsender på brevet.

Konfronteret med kritikken i Berlingske kommer de tre politikere med følgende legendariske reaktioner:

Marcus Knuth henviser til Naser Khader og udtaler »for at være helt ærlig har været meget lidt inde over emailen«. Naser Khader er ikke særlig villig til at fremlægge dokumentation for sine påstande og udbryder: »Jamen, det har jeg ikke tid til, for jeg er på vej ind til et møde. Nu har jeg sagt det overordnet. Jeg har ikke tid til at gå igennem bunken«.

Martin Henriksen mener slet ikke, at man kan stole på de to, da de er muslimer, og muslimer bør man altid have en god portion skepsis overfor. Det er velkendt, at man taler med to tunger inden for muslimske miljøer, mener han.

Her henviser Henriksen selvfølgelig til den på højrefløjen populære og racistiske anklage om 'taqiyya'. Taqiyya er ideen om, at det angiveligt er tilladt og sågar en gudgiven ret for muslimer at lyve. Det er den perfekte anklage, for uanset hvad en muslim siger, så behøver man ikke forholde sig til indholdet. Hvis man siger, at man går ind for menneskerettigheder og demokrati, så er det jo bare taqiyya.

Naser Khader, Martin Henriksen og Marcus Knuth har altså ved grov manipulation, magtmisbrug og sindelagskontrol forsøgt at få frataget offentligt tildelte midler fra et projekt, som hjælper kvinder, der oplever social kontrol og vold.

I årevis har de borgerlige råbt og skreget på et nødvendigt opgør med social kontrol i etniske miljøer. I Exitcirklen har man et projekt, der hver dag arbejder med præcis de kvinder, som man her forsøger at miskreditere.

Naser Khader må forstå, at den tid er ovre, hvor han havde patent på islam- og integrationsdebatten

Annonce

Tag ikke fejl. Anklagen, om at de to i virkeligheden er islamister, er ikke helt tilfældig. Det har igennem tiderne været et yndet angreb, når man skulle ødelægge muslimske debattører og aktivisters troværdighed. Det er denne her sag et fremragende eksempel på.

Jeg er uenig med Parwani og Khankan om rigtig mange ting, og selvfølgelig skal de begge underlægges den samme kritik, som vi underlægger andre offentlige personer. Men at anklage lige præcis de to for at være islamister er simpelthen for langt ude. Det er et udtryk for, at Khader og co. fuldstændig har mistet det moralske kompas.

Det er imponerende, at Khader, som har tatoveret ordene 'ytringsfrihed' og 'demokrati' på sin krop gang på gang udviser et minimalt niveau af demokratisk sindelag, når han via sin magtfulde position forsøger at tryne, chikanere og forfølge sine politiske modstandere.

Naser Khader må forstå, at den tid er ovre, hvor han havde patent på islam- og integrationsdebatten. Gudskelov er der de senere år dukket et hav af nye stemmer op, som repræsenterer en ny generation af stærke mænd og kvinder med nydansk baggrund.

Det må Naser Khader snart vænne sig til, for uanset, hvor meget han forsøger at kue os til stilhed, så forsvinder vi ikke igen.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?