Valgkampen til Folketinget 2019 er overstået. En valgkamp, som måske har haft et større fokus på de unge end tidligere – bl.a. fordi de unge har været med til for første gang nogensinde at sætte klimaet øverst på dagsordenen.
Trods denne større bevågenhed synes partiernes valgkommunikation stadig at have problemer med at ramme de unge. Det peger de foreløbige resultater fra såkaldte mobiletnografiske studier af førstegangsvælgere på.
For det første tilbyder kommunikationen i valgkampen kun ringe mulighed for identifikation: Hvorfor handler valgkampen om politikerne, ikke om borgerne, og slet ikke om de unge, spørger deltagerne i studiet.
Og særlig overraskende er det vel egentlig ikke, at de 18-20-årige har svært ved at identificere sig med f.eks. et mandshøjt billede af den 54-årige venstrepolitiker Jan E. Jørgensen på siden af en københavnsk bus eller en stor rød outdoorreklame med et billede af 41-årige Mette Frederiksen på Herning Station.
For slet ikke at tale om de allestedsnærværende valgplakater, som ikke just – i de unges øjne – signalerer bekymring om miljøet: »Alle politikere snakker om, at vi er ih og åh så klimabevidste, men alligevel hænger de valgplakater op, og jeg tror ikke, de er af genbrugspapir. Latterligt!«, siger en 19-årig kvinde i undersøgelsen.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Deltag i debatten nu
Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her
Skriv kommentar