»Vi er i gang med et stort eksperiment med vores børn«, siger tidligere formand for Børnerådet Per Schultz Jørgensen som indledning til TV 2-dokumentarprogrammerne ’Eksperimentet med vores børn’. Det bliver rammesætningen for en fortælling om daginstitutionen som et sted, hvor der spilles hasard med vores børns hverdagsliv, og hvor ingen kender konsekvenserne af dette for børnene. Men det er i høj grad en sandhed med modifikationer.
TV 2-programmerne er skarpt vinklede med grafiske virkemidler som sort-hvide kontraster og smileys, og de sætter spørgsmålstegn ved, om kvaliteten i danske daginstitutioner er i orden. De skildrer hverdagen i den filmede institution som sørgelig og usund for børn, både fysisk, socialt og udviklingsmæssigt, selv om pædagogerne kæmper en brav kamp for at få hverdagen til at hænge sammen.
Og så viser programmerne, hvordan vilkårene kommer bag på forældrene, som ellers er fulde af tillid til deres børns institution. Netop tilliden er et centralt aspekt ved dansk daginstitutionspædagogik. Forældre kan aldrig helt vide, hvordan hverdagen i daginstitutionen ser ud. Det er en del af præmissen ved at overlade sine børn i andres varetægt.
I udsendelserne taler forældrene selvfølgelig lidt med pædagogerne, men de ved godt, at pædagoger i dag er pressede, det kan de både se og mærke. Tit gør de sig derfor umage for ’ikke at være til besvær’. Måske er det derfor, de sjældent spørger, hvorfor morgenstunden er så kaotisk, eller hvorfor der ikke er flere voksne – fordi de forsøger at tage hensyn til både pædagoger og børn.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Få det store overblik for 1 kr.
Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind
Skriv kommentar