Der blev ikke lagt fingre imellem, da udenrigsminister Jeppe Kofod 10. februar i Politiken anklagede techgiganter som Google og Facebook for at underminere vores velfærdssamfund og demokrati.
Strategien, der skal redde os, omfatter digital sikkerhedspolitik i EU og Nato, børne- og menneskerettighedsbeskyttelse og tiltag mod cyberkriminalitet, datalæk og misinformation. Alt sammen kendte dagsordner, som Danmark tidligere har arbejdet med. Men på et punkt adskiller Kofods strategi sig markant fra tidligere. Der skal fokus på techgiganternes manglende skattebetaling, der ifølge Kofod »er et helt fundamentalt spørgsmål, både for økonomien og for demokratiet«. Men kan man i virkeligheden tale om manglende skattebetaling?
Google, Amazon, Facebook og Apple, som måske ikke betaler meget skat i EU, betaler efterhånden den skat, de skal, i USA. For eksempel havde disse fire techgiganter en gennemsnitlig effektiv skattesats på 22,9 pct. i perioden 2016-2018. Til sammenligning havde danske Novo Nordisk en effektiv skattesats på blot 20,4 pct. i samme periode. Og for at sætte det lidt i perspektiv så betaler Novo Nordisk 77 pct. af deres selskabsskat i Danmark, selv om 99 pct. af deres omsætning genereres i udlandet.
Internationale virksomheder bestemmer ikke bare selv, hvor de betaler skat. Det er således forkert, når Kofod postulerer, at »techgiganterne kan placere deres overskud sådan, at de ikke betaler nogen skat«. Allokeringen af skattebetaling følger de konsensusbaserede retningslinjer for transfer pricing, hvor værdifastsættelse baseres på armslængdeprincipper. Det er kompliceret, men pointen er, at hvis techgiganterne uden videre betalte mere selskabsskat i Danmark end i USA, så ville de få de amerikanske skattemyndigheder på nakken. Tilsvarende ville Novo Nordisk komme i problemer med de danske myndigheder, hvis de omvendt betalte mere skat i USA og mindre i Danmark.
Debatten i OECD om techgiganternes skattebetaling handler om, hvor der betales skat, og ikke om, hvorvidt der betales skat. Der er selvfølgelig også en debat om at undgå aggressiv skatteplanlægning, for eksempel med den globale minimumsskat, men ingen forventer, at techgiganterne berøres synderligt.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.
Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.
Prøv Politiken nuEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her
Skriv kommentar