0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Folketingskandidat for og Medlem af SF: Kære Pfizer, Kære Moderna og Kære AstraZeneca, vaccinerne tilhører os alle

Vaccineproducenterne vil ikke dele deres viden og teknologi, og dermed er fattige lande prisgivet til at sidde og vente på krummer fra de riges bord.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Philip Ytournel/POLITIKEN
Arkivtegning: Philip Ytournel/POLITIKEN
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Vi har et kæmpe problem, når 95 procent af verdens covid-19-vacciner er givet i bare 10 lande, mens udviklingslande må se langt efter en coronafri fremtid. Vaccineproducenterne vil ikke dele deres viden og teknologi, og dermed er fattige lande prisgivet til at sidde og vente på krummer fra de riges bord. Men kære vaccineproducenter, det er ikke jeres vacciner – det er vores. Vacciner til udviklingslande er ikke et spørgsmål om velgørenhed og feel-good-etik, det er et spørgsmål om en helt grundlæggende solidaritet og selvbeskyttelse.

Hvis de 90 procent fattigste af verdens befolkning er et konstant reservoir af infektioner og elendighed, kan vi ikke opretholde en illusion om, at vi kan være sunde og glade i Danmark. Der er brug for et paradigmeskift i den måde, hvorpå vi tænker ejerskab i forhold til medicin, teknologi og viden. Det er ikke et spørgsmål om at ’stjæle’ virksomhedernes viden eller ulovligt bryde patenter. Inden for patentlovgivningens rammer kan virksomhederne i langt højere grad dele deres data og resultater, så andre kan producere vacciner. Medicinalvirksomhederne tjener milliarder, og det gør de med skattefinansierede tilskud til deres forskning, med højtuddannede medarbejdere fra offentlige universiteter og med al den infrastruktur, som samfundet tilbyder: internet, sikkerhed, retssamfund og velfærd til medarbejderne. Og hvis nogen stadig skulle være i tvivl, har medicinalvirksomheden Biontecs direktør selv udtalt, at selskabets succes skyldes forskningsmidler fra EU.

Det er positivt at den danske regering har doneret et lille beløb til det internationale vaccine-samarbejde Covax, men vi kommer ikke i mål med sporadisk velgørenhed. Lad os se på Bangladesh som et eksempel. Her bor omtrent 160 millioner mennesker på et område tre gange større end Danmark – i huse, i blikskure og i telte. Skal de 160 millioner mennesker holde corona-afstand på 2 meter og så ellers sidde og vente pænt på, at medicinalvirksomhederne i Vesten donerer lidt fra deres ikkeeksisterende overskudslager af vacciner?

Skarpe hjerner og dygtige virksomheder skal naturligvis høste frugten af deres arbejde og sikres mod snyltere og forbrydere. Men vores patentlovgivning i dag skaber ikke innovation. Tværtimod opkøber multinationale firmaer enorme mængder af patenter, som gør det umuligt for andre at udvikle ny viden og nye produkter. Patentjunglen er blevet en ondsindet urskov, som hæmmer vores økonomi, demotiverer innovatorer og skader folkesundheden i et hidtil uset omfang. Hertil kommer såkaldte patenttrolde, som opkøber patenter med det eneste formål at tjene penge på at sagsøge andre.

Traditionelt set har et patent været betinget af, at man fuldstændig offentliggør sin viden, så andre kan bygge videre på den. I dag giver vi patenter betingelsesløst og glemmer dermed det fundamentale princip, at viden er et offentligt gode. Patenter på medicin er ikke en naturlov: I 1950’erne fik vi udryddet polio med en patentfri vaccine, da opfinderen Jonas Salk netop betragtede sin vaccine som en opfindelse til at frigøre menneskeheden fra unødvendig lidelse. En beslutning, som millioner i dag har gavn af. I 1990’erne fik Sydafrika kontrol med en ødelæggende hiv/aids-epidemi, da man valgte at suspendere patentregler og producere billigere kopiudgaver af AZT (hiv-medicin), uden om de patenthavende vestlige medicinalselskaber. Efter et enormt folkeligt pres accepterede selskaberne efterfølgende at dele deres patent. Historisk har det altså været muligt at få kontrol med sygdomme netop ved at omgå patentsystemet. Så kære Pfizer, kære Moderna og kære AstraZeneca: Vi vil ikke stjæle jeres patenter. Men I har en overordentlig stor forpligtelse til at give noget tilbage til det samfund, som har skabt jer og givet jer mulighed for at skabe vacciner. Vacciner tilhører os alle.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter