Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Løs. En hund har ofte bedst af at blive luftet i snor, siger hundetræner Irene Jarnved. Mange hundeejere har det imidlertid omvendt.
Foto: METTE DREYER

Løs. En hund har ofte bedst af at blive luftet i snor, siger hundetræner Irene Jarnved. Mange hundeejere har det imidlertid omvendt.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hunde-ekspert: Tag hunden i snor

»Hunde lærer rigtig mange unoder af at løbe løst«, siger hundetræner.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hunden er menneskets bedste ven, siger man. Men ofte er den langt mere end det. For mange ejere er det firbenede, plyssede rovdyr et medlem af familien. Et værdsat et af slagsen:

»Forholdet mellem hund og ejer kan minde meget om forældres forhold til deres børn. Det er alle de andres børn, der larmer. Mit eget derimod - det hører jeg ikke, fordi det elsker jeg jo«, siger Irene Jarnved, hundetræner gennem 20 år og forfatter til fire bøger om hundeadfærd- og træning.

LÆS ARTIKEL

Så hvis hunden trækker i snoren, så lader man den lige løbe løst rundt i skoven - selv om det er imod loven. Tungen ud af munden og fuld fart fremad. Og hvis den så ikke kommer, når man kalder, trækker man måske på skulderen - for se, hvor den hygger sig.

»Det ligger så dybt i mange ejere, at man tænker: Det er jo livet for min hund. Specielt hos de hundeejere, der har aktive racer, som er glade for at løbe. Men der ligger også en masse projektion i det: Når vi som ejere ser vores hund have det sjovt, så får vi det også godt. En lykkefølelse. Det vækker ikke den samme glæde i os at se en hund gå og snuse i snor«, siger Irene Jarnved.

Men når hundeejere lader deres hunde løbe løst, er det ofte til stor gene for skoven eller parkens øvrige gæster. Det gælder børn, der er bange for hunde. Naturens dyr, der bliver jaget væk fra yngleområder eller skambidt. Og det gælder de andre hunde, der går i snor, siger hundetræner Irene Jarnved.

»Det er et kæmpe problem, når nogle hunde går med snor, og så løber de løse hunde over og hilser. For selv om hunden er venligheden selv, nytter det ikke noget, hvis hunden er bange for andre hunde. Det er der mange hundeejere, der slet ikke tænker over. Så råber de klassikeren: Den gør ikke noget! Imens står hunden i snor og ryster af skræk«.

Hunden skal i snor

Det går altså ud over de hunde, der ikke ønsker kontakt med den løse hund. Men det kan også gå også ud over den løse hund selv, siger Irene Jarnved:

»Mange hunde lærer rigtig mange unoder af at løbe løst. Jeg oplever mange ejere, der kommer til træning, når skaden er sket: De har gået tur i skoven, hvor man typisk ikke må have sin hund løs, og nu har den lært, at det er sjovt at jage harer, rådyr og fugle«.

»Og det er virkelig noget skidt, for det er meget sværere at lave om, når den først har fået smag for det«, siger Irene Jarnved.

Selv i den situation ønsker ejerne ikke at putte hunden i snor. De ønsker råd til, hvordan de træner jagtlysten ud af hunden - så de stadigvæk kan gå med den uden snor.

»Men regel nummer 1, når du træner, er at hunden skal være i snor. For den må ikke få mulighed for at løbe efter vildt eller katte. Og det kan være meget svært for ejeren at acceptere, at hunden ikke skal løbe løs og udfolde sig, som den har lyst til. Men hunde kan også blive ukontrollable og miste even til samarbejde, hvis de får lov til at udfolde sig fuldstændig uden kontakt til ejeren«.

Irene Jarnved understreger, at hunden har godt af at få motion ved at løbe uden snor. Derfor er det en rigtig god idé at tage til en hundeskov- eller park, så der kan komme vind i knurhårene. Men hunden skal først lære at gebærde sig i snor og befinde sig godt med andre hunde fra en afstand. Og den kan sagtens få en god gåtur i snor.

Ejere går i forsvar

Snoren er i sidste ende et værktøj til både at træne hunden samt kontrollere den, siger hundetræneren. I en perfekt verden, hvor alle ejere kan kalde sine hunde til sig, vil love og reglementer om snore være overflødige.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men sådan er verden ikke. Selv om de fleste hundeejere, der går med deres hund uden snor vil hævde, at de har deres hund under kontrol, så er det ofte ikke tilfældet, siger Irene Jarnved.

»Nogle ejere har en ret forvrænget oplevelse af deres egen hund. De har måske vænnet sig til, at hunden er utrænet eller uopdragen, så de kan ikke se problemet. Og de elsker deres hund højt, og derfor går de per automatik i forsvar, hvis hunden kritiseres. Ligesom man ville for sit barn«, siger hun.

LÆS OGSÅ

Det skaber konflikter mellem hundeejerne, når der ikke er enighed om de fælles spilleregler på stierne i parker og skove. Én hundeejer bliver måske irriteret over, at den anden hundeejer ikke kan kalde sin hund til sig. Den anden hundeejer mister ansigt i den situation, og føler sig provokeret. Mens hundene i lykkelig uvidenhed logrer rundt, skændes ejerne.

»Det er ufatteligt så mange hundeejere, der bliver uvenner med andre hundeejere. Der ligger så meget psykologi i det. Det er et studie i sig selv«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden