Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Blinisbaren Mulgeo i Torvehallerne laver deres blinis på boghvedemel og hvedemel for at give det et mere dansk præg til den russiske klassiker.
Foto: Miriam Dalsgaard

Blinisbaren Mulgeo i Torvehallerne laver deres blinis på boghvedemel og hvedemel for at give det et mere dansk præg til den russiske klassiker.

Anmeldelser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

5 hjerter: Ny blinisbar i Torvehallerne serverer dekadent økoluksus

Det er højsæson for stenbiderrogn og blinis, men Mulgeo Blinis udfordrer, hvad du kan toppe din blinis med. På den absolut gode måde.

Anmeldelser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvor går men hen, når man ikke har den frådende frokostsult, men bare har lyst til være lidt smådekadent og sofistikeret?

Svaret er Mulgeo Blinis, der netop er åbnet i Torvehallerne.

Jeg cirkler rundt et par gange, før det lykkes at finde blinisbaren, der ligger gemt i bunden af en af sidegaderne. Det ses. Der sidder ikke nogen omkring bardisken på de opstillede genbrugspapkasseskamler, der fungerer – overraskende godt – som barstole, og min frokostdate og jeg får fuld opmærksomhed og generøs historiefortælling om maden.

Kammuslingen ligger på et leje af sød, brændt kartoffel, hvor karamelnoter står godt til det fede skaldyr, og lidt fennikel balancerer det hele

Blinis, lavet på en blanding af boghvedemel og hvedemel for at give det et mere dansk præg, er grundstenen for de seks valg på kortet, som russiskfødte Anastasia og hendes mand, Thomas Valentin Rasmussen, står bag.

Vi bliver kyndigt guidet i valgmulighederne, og fluks kommer et bræt med tre blinis til os hver og et glas sprødt, syreafstemt champagne fra I Am Champagne (125 kr.), der hurtigt forvandler en almindelig fredag til en lille luksusbuzz.

Foto: Miriam Dalsgaard

Blinis kommer fra Rusland, men det var udelukkende en ting, man spiste hos tsaren, ikke hos den almindelige befolkning. Måske er det derfor, det føles så dekadent. De friskbagte blinis er luftige og lette (vi ser også, at æggehviderne bliver foldet i, tjek) og hver af de tre hapsere på mit bræt er veludførte smagseksplosioner.

Kammuslingen ligger på et leje af sød, brændt kartoffel, hvor karamelnoter står godt til det fede skaldyr, og lidt fennikel balancerer det hele.

Foto: Miriam Dalsgaard

Blinis med svampe er en cremet mundfuld, der beviser, at andet end fiskerogn har berettigelse på pandekagen. Vi skal naturligvis også runde klassikeren: blinis med stenbiderrogn. Her bliver traditionen udfordret med hjemmefermenteret kål. Rognen er frisk som vestenvinden og smager rent af hav, og den syrlige kål laver et frækt modtræk til den velkendte smag. Vi får en lille salat ved siden af med fermenteret kål og sellerimos, der er lavet fra overskydende selleri for at undgå madspild.

Foto: Miriam Dalsgaard

Det er ikke kun en sympatisk tanke. Det smager også hamrende godt, og min medspiser, der er blevet traumatiseret med selleribøffer i barndommen, bliver overbevist om, at selleri også kan smage godt. På toppen ligger lysende grøn karsepurløg, der er ny smagsvariant i topping.

»Hvilken smagte bedst?«, bliver vi spurgt, da vi er færdige og desværre ikke har plads til limfjordsøsters, som også frister. Det ved vi faktisk ikke. For alle var en perfekt mundfuld. Men vil vil meget forsøge at afgøre det en anden gang.

Hipnessfaktor

Er du ude på en hemmelig date, er Mulgeo Blinis et godt sted. Det ligger gemt i den myldrende torvehal, og I får lov at sidde i fred ved bardisken, hvor I kan betragte det arbejdende køkken. Mulgeo mikser det overklasselækre (østers, champagne og stenbiderrogn) med det bæredygtige (lokale råvarer, ingen madspild og stole i pap), så det fremstår som den perfekte øko-luksus.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Pris vs. kvalitet

Priserne begynder fra 35 kroner for vegetarisk topping på din blinis og 48 kroner for den dyreste. Eller du kan vælge tre for 120 kroner. Vin og øl koster 49 kroner, men vælger du boblerne, kommer der 125 kroner oven i, så en frokost kan gøres for et par hundrede. Maden er gourmetlækker og i topkvalitet, men er du råsulten, skal du bruge dine penge et andet sted.

Dommen

Mulgeo Blinis er en dekadent oplevelse. Maden er en æstetisk oplevelse i sig selv, og der er kælet for smagssammensætninger, uden det løber løbsk. Tænk klassisk med et par nye vrid. Det russiske køkken er stort set fraværende i byen, men fusionen mellem det russiske og nordiske er vellykket og velsmagende. Du går ikke proppet derfra. Men med en mættende bid luksus.


Læs mere:

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Ibyen guider:  Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips