Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Mads Nissen
Foto: Mads Nissen

Også i 2019 bliver det svært at komme uden om deleretter på Københavns restauranter, spår klummeskribent Lars Bjerregaard. Og han er ikke tilfreds: »Der er altid for lidt, og jeg hader at skulle tænke på, om min medspiser nu også bliver mæt«.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Her er 10 tendenser, der kommer til at præge Københavns madscene i 2019

Ibyens klummeskribent Lars Bjerregaard kigger i krystalkuglen og spår mere kombucha, flere luksusbagerier og mere fermentering. Og flere deleretter, selvom han helst er fri.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

All right, kulinariske København 2019!

Her kommer du stormende ind fra højre med en selvfølgelighed, der fuldstændig afspejler dit enorme selvværd. Du er still going strong, samtlige dommedagsprofetier har du i første omgang totalt gjort til skamme, rygterne om din snarlige død viste sig at være om ikke pure opspind så i hvert fald vildt overdrevne, i værste fald blot præmature.

Ikke mange glimt af nyskabelse – bare sikker eksekvering af god underholdning på højt industrielt niveau

Du minder mig om Rolling Stones. Still getting it done. Ikke mange glimt af nyskabelse – bare sikker eksekvering af god underholdning på højt industrielt niveau. If it ain’t broke og alt det der, synes du at tænke, og jeg er enig. Du skal ikke til at genopfinde dig selv, du skal bare give folk det, de vil have, og så måske lave et par skandaler undervejs, så folk lige bliver rystet lidt igennem.

Er der metaltræthed?

Sidste år på denne tid forlangte jeg vildskab, krydderier og eksploderende bardiske. Det gør jeg slet ikke længere. Du er en smukt kørende maskine af fineste materialer og håndværk. Fornemmer jeg en vis metaltræthed? Ikke rigtig. Jeg synes, du er velsmurt, jeg synes, du skinner og summer. Ikke skyggen af rust eller mos på dig.

Alle har en mening om dig, mange har ambitioner på dine vegne, og mange mener at kende din fremtid. Jeg er ingen undtagelse. Så rul hen til bordet, tag en dyb indånding, og kig i krystalkuglen sammen med mig. Så skal jeg fortælle dig, hvad du skal udsættes for i det kommende år:

Jeg forventer, at al den snak om bæredygtighed ikke bliver ved med at være snak. For hold nu op, hvor I snakker! Og nej, hvor sker der ikke en skid!

Jeg forventer, at al den snak om bæredygtighed ikke bliver ved med at være snak. For hold nu op, hvor I snakker! Og nej, hvor sker der ikke en skid!

Folk forlader stadig branchen i hobetal, og i den anden ende af fødekæden er der ingen unge mennesker, der søger ind. Og der er stadig forsvindende få kvinder, der laver min mad, når jeg er ude at spise. Hvorfor? Fordi branchen stadig er usund. Det kan 100 procent økologi og miljøvenlige rengøringsmidler ikke lave om på.

8 timer om dagen, 4 dage om ugen og ikke skyggen af sexisme i køkkenet eller på gulvet – ja tak!

De 10 spådomme

  • Jeg forventer, at der åbner flere steder med flydende segmentering. Steder, der er a la carte-restaurant om aftenen og deli, kaffebar og bager for nabolaget om dagen.
  • Jeg forventer, at flere steder bliver bevidste om de multisensoriske muligheder ved restaurantmåltidet, specielt at musikken kommer til at spille en større rolle, men også lys og indretning. Og jeg synes, det er på tide.
  • Jeg forventer, at deleretterne bliver flere og flere, på trods af at det er hæsligt.
  • Jeg forventer, at sodavandsrevolutionen for alvor slår igennem, og at kombucha kommer til at spille en afgørende rolle.
Miriam Dalsgaard
Foto: Miriam Dalsgaard

Derfor er Lars Bjerregaard ikke fan af deleretter: »Jeg hader at fedte med den mad, min medspiser skal have over på sin tallerken, når jeg er færdig med at tage. Og så er der er altid for lidt, og jeg hader at skulle tænke på, om min medspiser nu også bliver mæt. Det burde være køkkenets problem og ikke mit«.


  • Jeg forventer, at vi bliver overplastret med nye ’grønne’ guider og lister, der efter mere eller mindre valide og gennemsigtige bedømmelseskriterier søger at bedømme restauranterne på deres grad af bæredygtighed og på den måde slå mønt på et forvirret publikum, der sukker efter benchmarking.
  • Jeg forventer, at farm to table-princippet bliver endnu større, så endnu flere restauranter kommer til at arbejde direkte sammen bondemanden. Ud i marken med kokkene og tjenerne.
  • Jeg forventer mere tang. I alle afskygninger. Jeg forventer alle mulige og umulige former for alternativ protein, og jeg glæder mig ikke.
  • Jeg forventer, at alle falder på røven over Rasmus Munks nye Alchemist på Refshaleøen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

  • Jeg forventer, at fermentering af alt fra bønner til egern bliver endnu større i 2019. Jo, det kan godt blive større. Og jeg forventer, at humlet cider rykker ind på barscenen og bliver det nye sort.
  • Jeg forventer flere steder, der kun serverer billig vin og øl og kolde retter. For at undgå at være afhængige af kokke, som er besværlige og for få, og svinedyre køkkenetableringer vil flere nye steder afstå fra det varme køkken. Og det er helt fint med mig.

Og så er der noget, der bliver business as usual: Der kommer for eksempel nok et par luksusbagerier til, Mikkeller etablerer endnu et par steder, Noma hjælper diskret et par nye prisvenlige afstikkere ud i Hverdagskøbenhavn, vi får et par mexicanere til – og en ny hverdagsitaliener eller to slipper vi nok heller ikke for.

Jeg forventer, at deleretterne bliver flere og flere, på trods af at det er hæsligt

Og, nå ja, en håndfuld nye vinbarer, der alle vil påstå, at de opfandt vin, får vi nok også lov at byde velkommen. Ikke noget, du ikke har prøvet før.

Men hey! Ro på!

Du behøver altså ikke nå det hele. Specielt det der med deleretterne og den alternative protein gør det ikke noget, hvis du ikke når at kigge på.

Læs mere:

IBYEN

Pr-foto

Tacos, naturvin og nyt liv i et 00'er-hotspot:  Her er 9 nye spise­steder i København, du skal kende

Lasse Kofod

Udforsk byen:  Her bør du kigge ind, når du kører de 17 stop med Københavns nye metroring

Miriam Dalsgaard

Ibyens gadeguide:  I Nørrebros globale sidegade kan du spise og udforske hele verden

Jens Hartmann Schmidt

Oplev! Spis! Drik!  Sådan skal du bruge 10 timer i Københavns Hollywood

OLESEN PETER HOVE

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Nanna Navntoft

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Martin Lehmann

Stor bydelsguide:  Sådan skal du bruge 10 timer i Københavns rå mutant-bydel på ydersiden af Nørrebro

Martin Lehmann

Det bedste stambord, den klammeste kælder og den smukkeste park:   25 københavnere udpeger deres yndlingssted i byen

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Mads Nissen

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

Emma Sejersen

Velkommen til hovedstaden:   Den ultimative byguide til nye studerende i København

Louise Herrche Serup

Mor er støjfølsom, far er nærig, og naturvin smager surt:   Her er 10 af de bedste forældrevenlige spisesteder i København

Tobias Nicolai/Tobias Nicolai

Ibyens store burgerguide:  Hvor spiser man Københavns bedste burger? Vi viser vej til 12 saftige bud

Ivan Boll

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Mads Elsøe (Arkiv)

Ibyens gadeguide:  Gammelt slumkvarter bobler af gode spisesteder

Erik Petersen

Hjælp, min ven skal giftes:  Den perfekte polterabend? Her er 12 anderledes ideer

Veras

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København

Jacob Ehrbahn (arkivfoto)

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Jens Dresling

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Maud Lervik

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Louise Serup

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

Jens Dresling

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

Casper Dalhoff

Stjernekok åbner nyt sted på Christianshavn:  Her er 5 ting, du skal spise og drikke i september

Nyheder

Maud Lervik

Ingen gramseri. Ingen racisme. Ingen diskrimination. Er det her fremtidens natklub i København?

»Man bliver grinet af eller får en kommentar som: »Slap dog af, jeg synes bare, din røv er god, tag det som et kompliment«

Inger Christine Løwe

»Jeg ved, at kommentarerne vil komme, for mit tøj vil af nogle blive opfattet som et råb om opmærksomhed«

Peter Hove Olesen

Rundspørge:  Kvinder overvejer, om de kan forsvare sig med nøgler og paraplyer, når de færdes alene om natten

Nanna Navntoft

Sådan svarer du igen:   Råb »kogte gulerødder!« til dem, der chikanerer dig i nattelivet

Philip Davali/Philip Davali

Send os dit tip:  Hvordan skaber vi et tryggere natteliv?

Peter Hove Olesen

Guide:  Her er 3 københavnske klubber med safer space-politik

Peter Hove Olesen

Natklub-ejer:  »Det største problem, vi har, er at mænd ikke kan opføre sig ordentligt, er for fulde eller for nærgående«

Peter Hove Olesen

Mød Club Mafia:  20 unge patruljerer byens natklubber. De er færdige med diskrimination, sexisme og racisme

Olivia Loftlund

38 organisationer tager afstand fra Distortion-leders status­opdatering:  Vi føler os ikke trygge til jeres gadefest

Joachim Adrian

Distortion-leder undskylder:  Jeg forsøgte at være sjov, og det gik helt galt