Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Lasse Askov overtog for et år siden caféen i Glyptotekets Vinterhave. Efter et års eksperimenter og prøven sig frem er han nu klar til at relancere caféen under navnet Picnic.
Foto: Jonathan Bjerg Møller

Lasse Askov overtog for et år siden caféen i Glyptotekets Vinterhave. Efter et års eksperimenter og prøven sig frem er han nu klar til at relancere caféen under navnet Picnic.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det spirer i Vinterhaven: Tidligere michelinkok vil revolutionere Glyptotekets café

Glyptoteket relancerer deres café 7. februar. Den skal hedde Picnic, og det bliver med topkokken Lasse Askov ved komfuret.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis du har besøgt Glyptoteket det seneste års tid og været forbi caféen, har du måske bemærket, at der er sket noget.

Det er nemlig Lasse Askov, som har overtaget stedet, og han er ikke hvem som helst. Tidligere har han stået i køkkenet på michelinrestauranten Kokkeriet og været på det danske kokkelandshold. Han er også kendt som en af bagmændene bag madfirmaet I’m a Kombo, som har en ambition om at gentænke restaurant- og spiseoplevelser med catering, private middage og udvikling af madkoncepter.

Museerne har måske nogle af verdens bedste kunstsamlinger. Til gengæld har forplejningen været nedprioeret helt vildt

Han fik nøglerne sidste år og gik straks i gang med at eksperimentere. Planen var at revolutionere, hvad en museumscafé er for noget.

»Det var en opgave, som var i udbud, og jeg tændte med det samme på ideen om at rykke ind i en branche, som måske er lidt overset. Jeg ved godt, at Frederik Bille Brahe også driver museumscaféer, men i mange år har det været en afdeling af gastronomien, som har hængt lidt i bremsen. Museerne har måske nogle af verdens bedste kunstsamlinger. Til gengæld har forplejningen været nedprioriteret helt vildt«, siger Lasse Askov.

»Ideen var at tage det høje niveau på restauranterne og flytte det ind på et museum. Når folk kommer og vil opleve kunst, kan de få en madoplevelsen, som er på højde med kunsten, så det bliver en samlet kulturoplevelse«.

Foto: Thomas Borberg

Lidt for crazy

Men én ting er idealerne. Noget andet er udførslen i praksis.

Ret hurtigt viste det sig nemlig, at folk ikke var helt med på, at deres museumscafé blev vendt på hovedet.

»Vi har fået nogle lussinger. Det var nok lidt for crazy for folk«, siger Lasse Askov.

For eksempel prøvede de at servere en helt masse deleretter, i stedet for at folk bare fik hver deres tallerken. Gæsten skulle nærmest bombarderes med så mange smage og serveringer som overhovedet muligt. De introducerede også et kagekoncept, hvor folk selv kunne bygge deres egen kage.

Jeg var da røvskuffet

Men de fleste syntes bare, at det var åndssvagt.

»Jeg syntes selvfølgelig ikke, det var fair, for vi gjorde os virkelig umage og brugte gode råvarer. Så jeg var da røvskuffet«, siger Lasse Askov.

»Men på et tidspunkt var jeg også nødt til at se indad i stedet for at pege fingre og erkende, at det ikke var dem, men mig selv, der var dum. Og nu har vi fundet en middelvej, hvor vi giver folk det, de gerne vil have, uden at vi går på kompromis med vores ambition om at revolutionere stedet«.

En snydemenu

Derfor er Lasse Askov og resten af holdet nu klar til for alvor at relancere Glyptotekets café. Den kommer til at hedde Picnic, og 7. februar holder de åbningsreception.

På menukortet er der kaffe fra Prolog, et lille udvalg af vine, drinks og øl fra Carlsberg. Er man sulten, kan man for eksempel bestille en rejemad eller koldrøget laks. Man kan også få braisseret okse, croissant med fyld, salat og suppe.

Og det lyder måske meget konventionelt, tænker du, men det er det alligevel ikke helt, siger Lasse Askov.

»Selve menuteksten er klassisk og let forståeligt, men når man får maden, vil man kunne se, at det er med et moderne twist. Vi bruger alle tricksene fra vores restaurantbaggrund på typiske museumsserveringer. Så vi har ligesom snydt dem, kan man sige«.

Læs mere:

Annonce

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips