Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Kafeteria på Statens Museum for Kunst er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Guide: Her er Københavns bedste museumscafeer

Selvfølgelig skal du have en kaffe og lidt kage, når du har trasket rundt på et museum. Vi guider til de bedste af slagsen.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Museumscafé.

Der hænger unægtelig en lidt støvet, halvkedelig aura omkring ordet, gør der ikke?

Man tænker noget med tørre drømmekager, der står og bliver mere og mere uindbydende i montren, kaffe på spand og køleskabskolde sandwiches med for meget smør.

Men faktisk er museumscaféerne efterhånden blevet ret gode. Flere museer har i de seneste år relanceret deres cafeer og hevet erfarne kræfter ind som hjælp. Senest har Glyptoteket ansat Lasse Askov, en regulær topkok, til at drive deres café.

Her har vi samlet de bedste af Københavns museumscafeer.

Klint Café på Designmuseet

Designmuseet var nogle af de første til at tage deres café seriøst.

Allerede i 2012 fik de trekløveret Clement Nielsen, Nicolai Byrholt og Jacob Nielsen, som tidligere havde haft Restaurant Jacobsen ved Bellevue Teatret og den franske sandwichbar Local i Larsbjørnsstræde, til at drive deres café. Og give den et alvorligt nøk op på gourmetskalaen.

Menuen skifter jævnligt sammen med sæsonerne og kokkenes humør, men generelt er det dansk med et nynordisk twist.

Kafeteria på SMK

Frederik Bille Brahe må selv være træt af altid at blive præsenteret som ham, der lavede avokadomaden, som erobrede Instagram, på sin populære café Atelier September i Gothersgade. Men altså, det var ham.

Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Han driver imidlertid også Kafeteria på Statens Museum for Kunst, hvor clubsandwichen og cæsarsalaten er skiftet ud med økologiske, sunde og grønne alternativer. Og ifølge vores cafékontrollant Morten Hjortshøj, der gav stedet 5 hjerter, er det forfriskende godt:

»Man kan betragte køkkenet hos Kafeteria som kompliceret og moraliserende overgrønt og frelst. Man kan også se det som en modig og progressiv museumscafé med velsmag og gode klimaintentioner. Når hele lortet smelter lige om lidt, er det i hvert fald ikke Kafeteria, vi kan give skylden«.

Apollo på Charlottenborg

Det er også Frederik Bille Brahe, som har Apollo Bar & Kantine på Kunsthal Charlottenborg.

Stedet fungerer som kantine for de kunststuderende og for andre, der i hverdagen vil indtage deres frokost på kunsthallen i Nyhavn. Det er også museumscafé med både morgenmads-, brunch- og frokostserveringer. Begge dele er populært.

Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Om aftenen forvandles Apollo Bar og Kantine til en slags restaurant, og den har til gengæld fået en mere blandet modtagelse. Da vores anmelder Joakim Grundahl var forbi, fik han serveret en lang række dårlige serveringer og en direkte uspiselig majroe. Det kunne ikke blive til mere end 2 hjerter.

Orangeriet på Bakkehusmuseet

Bakkehusmuseet plejede at være et lidt ukendt kulturhistorisk museum på Frederiksberg. Det var ellers her, Kamma Rahbek i 1800-tallet holdt byens hippeste saloner med tidens største intellektuelle kendisser. Vi snakker H.C. Andersen, Grundtvig, Ørsted, Ingemann, Oehlenschläger, alle de fede.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men i 2017 blev museet relanceret, og cafeen fik også et løft. Vores cafékontrollant Birgitte Kjær kvitterede med 5 hjerter og skrev blandt andet:

Andreas Haubjerg
Foto: Andreas Haubjerg

»At skabe en café kræver ikke kun flair for madlavning og kaffebrygning, det kræver også sans for at skabe en indbydende stemning og alliancer med gode producenter, for man betaler gerne 60 kroner for en kande stempelkaffe, når man får en intens, cremet smagsoplevelse brygget på friskkværnede bønner fra Risteriet. Det er ikke for at namedroppe, men for at indikere, at Orangeriet både har sans for at udvælge råvarer og servere dem som fortjent. Klasse!«

Bemærk: Orangeriet holder lukket i vinterhalvåret.

Smör på Nationalmuseet

Da Rane Willerslev fik jobbet som ny direktør på Nationalmuseet, varslede han, at der måtte ændringer til, hvis det gamle museum skulle klare sig i en tid, hvor de unge vil have Netflix og ... ja, mest bare Netflix.

Det indebar også en ny museumscafé. Smör, skulle den selvfølgelig hedde, med umlaut, ja, fordi det var vist populært for et par år siden. Men man skal altså ikke være snobbet og lade sig afskrække af det efterhånden kiksede navn, for Smör er en god museumscafé. Godt nok gav vores anmelder Lærke Kløvedal kun tre hjerter på grund af købekager og en sød pizzasnegl, men som hun skrev:

»Smör skulle vise sig at være en glimrende frokostrestaurant med et appetitligt smørrebrødskort og nationalt øludvalg«.

Picnic på Glyptoteket

Lasse Askov har været på kokkelandsholdet, stået i køkkenet på michelinrestauranter og arbejdet med nytænkende spisekoncepter i firmaet I’m a Kombo. Og så overtog han sidste år nøglerne til Glyptotekets café.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Jonathan Bjerg Møller
Foto: Jonathan Bjerg Møller

Siden da har han arbejdet på konceptet, og det har ført til et par svipsere og en hel del forvirrede og sure kunder, fortalte han selv, da Ibyen talte med ham. Men nu har han opskriften på en moderne museumscafé, der åbner i februar 2019.

Kaffen kommer fra Prolog, og menukortet tæller blandt andet rejemadder, braisseret okse og en salat, og det lyder måske rimelig standard, men Askov garanterer, at det har fået et twist.

Læs mere:

IBYEN

Pr-foto

Tacos, naturvin og nyt liv i et 00'er-hotspot:  Her er 9 nye spise­steder i København, du skal kende

Lasse Kofod

Udforsk byen:  Her bør du kigge ind, når du kører de 17 stop med Københavns nye metroring

Miriam Dalsgaard

Ibyens gadeguide:  I Nørrebros globale sidegade kan du spise og udforske hele verden

Jens Hartmann Schmidt

Oplev! Spis! Drik!  Sådan skal du bruge 10 timer i Københavns Hollywood

OLESEN PETER HOVE

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Nanna Navntoft

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Martin Lehmann

Stor bydelsguide:  Sådan skal du bruge 10 timer i Københavns rå mutant-bydel på ydersiden af Nørrebro

Martin Lehmann

Det bedste stambord, den klammeste kælder og den smukkeste park:   25 københavnere udpeger deres yndlingssted i byen

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Mads Nissen

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

Emma Sejersen

Velkommen til hovedstaden:   Den ultimative byguide til nye studerende i København

Louise Herrche Serup

Mor er støjfølsom, far er nærig, og naturvin smager surt:   Her er 10 af de bedste forældrevenlige spisesteder i København

Tobias Nicolai/Tobias Nicolai

Ibyens store burgerguide:  Hvor spiser man Københavns bedste burger? Vi viser vej til 12 saftige bud

Ivan Boll

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Mads Elsøe (Arkiv)

Ibyens gadeguide:  Gammelt slumkvarter bobler af gode spisesteder

Erik Petersen

Hjælp, min ven skal giftes:  Den perfekte polterabend? Her er 12 anderledes ideer

Veras

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København

Jacob Ehrbahn (arkivfoto)

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Jens Dresling

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Maud Lervik

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Louise Serup

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

Jens Dresling

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

Casper Dalhoff

Stjernekok åbner nyt sted på Christianshavn:  Her er 5 ting, du skal spise og drikke i september

Maud Lervik

Ingen gramseri. Ingen racisme. Ingen diskrimination. Er det her fremtidens natklub i København?

»Man bliver grinet af eller får en kommentar som: »Slap dog af, jeg synes bare, din røv er god, tag det som et kompliment«

Inger Christine Løwe

»Jeg ved, at kommentarerne vil komme, for mit tøj vil af nogle blive opfattet som et råb om opmærksomhed«

Peter Hove Olesen

Rundspørge:  Kvinder overvejer, om de kan forsvare sig med nøgler og paraplyer, når de færdes alene om natten

Nanna Navntoft

Sådan svarer du igen:   Råb »kogte gulerødder!« til dem, der chikanerer dig i nattelivet

Philip Davali/Philip Davali

Send os dit tip:  Hvordan skaber vi et tryggere natteliv?

Peter Hove Olesen

Guide:  Her er 3 københavnske klubber med safer space-politik

Peter Hove Olesen

Natklub-ejer:  »Det største problem, vi har, er at mænd ikke kan opføre sig ordentligt, er for fulde eller for nærgående«

Peter Hove Olesen

Mød Club Mafia:  20 unge patruljerer byens natklubber. De er færdige med diskrimination, sexisme og racisme

Olivia Loftlund

38 organisationer tager afstand fra Distortion-leders status­opdatering:  Vi føler os ikke trygge til jeres gadefest

Joachim Adrian

Distortion-leder undskylder:  Jeg forsøgte at være sjov, og det gik helt galt